Mijnsite Eisden

Terug

De voormalige mijnsite van Eisden heeft een hele metamorfose ondergaan. Tot 1987 was het een plek van industrie en hard werk, nu is het vooral op-en-top natuur en staat genieten van de rust centraal.

Het mooiste panorama van Vlaanderen

Terhills, onder die naam valt de mijnsite van Eisden, is de hoofdtoegangspoort naar Nationaal Park Hoge Kempen, heeft het mooiste panorama van Vlaanderen. De iconische “groene bergen” staan te pronken op de achtergrond van vele Instagramfoto’s. Die bergen zijn eigenlijk mijnterrils die helemaal door de natuur ingepalmd zijn. Trek je wandelschoenen dus maar aan voor een stevige staptocht. Geen mooier decor om volledig te ontspannen in Elaisa Energetic Wellness of in de Aqua Garden van Terhills Resort. In Eisden zelf staan verschillende oude mijngebouwen er nog steeds en kregen ze een nieuwe functie zoals een cinema, hotel of restaurant.

Het mijnverhaal van Ignace Schops

Ignace Schops is directeur van Nationaal Park Hoge Kempen. Als mijnwerkerszoon groeide hij op in de schaduw van de terril van Zolder. De natuur fascineerde hem. Urenlang ging hij op ontdekking. Later stond hij mee aan de wieg van het Nationaal Park. Zijn volgende doel? Een erkenning als UNESCO Werelderfgoed.

De terrils geven nu echt kleur aan Limburg. Van stoflong tot groene long!

Bekijk het mijnverhaal van Ignace Schops

Te zien en doen op de mijnsite van Eisden

THE BAKERY by Panerex - The Bakery by Panerex

THE BAKERY by Panerex

MAASMECHELEN
Het was 1937 toen Gaspard Fastré zijn eerste oven aanstak en daarmee ook een lange familietraditie in het leven riep. De liefde voor ons beroep is immers over de generaties heen doorgegeven aan kinderen en kleinkinderen. Daarom zijn wij geen gewone bakkers, wij zijn gepassioneerde vakidioten.

Vandaag de dag zijn de tijden natuurlijk nogal wat veranderd. Wat ooit modern was, is nu achterhaald; dat geldt ook voor de bakkerswereld. Dit betekent dat je als bakker continu moet investeren in de toekomst en je constant moet verdiepen in nieuwe technologieën en bereidingstechnieken. Simpel zou je denken, maar dat is het natuurlijk nooit. Als bakker moet je namelijk steeds tegelijkertijd voor- en achteruit kijken. Niet alles is vandaag immers beter dan in 1937. Desems bijvoorbeeld, die in moderne bakkerijen lange tijd als een voorbijgestreefd rijsmiddel werden beschouwd, maken tegenwoordig weer een heuse revival mee. Daar zijn we trouwens erg blij om. Eindelijk weer karakter in ons brood.
Oog voor innovatie
Het is niet altijd makkelijk om te balanceren tussen traditie en vooruitgang; het doel bestaat erin ze zo goed mogelijk te verzoenen. In onze bakkerij proberen we dat inzicht te verheffen tot kunst. We gaan bijzonder ver in het gebruik van de meest moderne productietechnieken, zonder uit het oog te verliezen wat een goed product nu eigenlijk goed maakt.

Onze kneders zijn bijvoorbeeld uitgerust met state-of-the-art computers, sensoren en beeldschermsturingen waar de eerste astronauten alleen maar van konden dromen. Tegelijkertijd dragen we veel zorg voor de traditionele aspecten van onze ambacht. Tijd is daar één van de belangrijkste van. Voor het vervaardigen van een simpel wit brood trekken we bijvoorbeeld 18 uur uit. En dat proef je.

Opa zou vandaag nog steeds met een goedkeurende glimlach door onze bakkerij wandelen.