Mijnsite As

Terug

As heeft een bijzondere betekenis in het Limburgse mijnverhaal. In 1901 ontdekte André Dumont hier de allereerste steenkool, alleen zag het toenmalige gemeentebestuur een steenkoolmijn niet zitten. Mijnschachten en ondergrondse gangen ga je hier dus niet vinden, maar je ziet wel duidelijk tekenen van het mijnverleden.

In een klein st-As-ionnetje

Jarenlang speelde het station van As een belangrijke rol in de steenkoolontginning. Van hieruit vertrokken de mijnwerkers naar de mijnsites van Eisden, Waterschei en Winterslag en werd de opgedolven steenkool getransporteerd over het kolenspoor. Vandaag vind je er een bezoekerscentrum in een oude treinwagon, is het een toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen en ontdek je 'The Yard', een graffiti-kunstproject op enkele treinstellen. In het kleine stationsgebouw steek je nu de voeten onder tafel in de gezellige taverne

Klim de hoogte in

Even verderop staat een uitkijktoren van 31 meter hoog. De toren is een exacte replica van de boortoren waarmee André Dumont steenkool ontdekte. Eens boven heb je een goed uitzicht over de site en de omliggende natuur van Nationaal Park Hoge Kempen.

Het mijnverhaal van Hugo Bollen

Hugo Bollen zou je de vader van het knooppuntfietsen kunnen noemen. Toen de steenkoolmijnen in de jaren ’80 één voor één sloten, stelde mijningenieur Hugo een project voor om in het noordoosten van de provincie een kwaliteitsvol fietsnetwerk te realiseren. Voor het gemak van de fietser bedacht hij een zeer gebruiksvriendelijke bewegwijzering: ‘het knooppuntensysteem’.

Het eerste stuk van het fietsroutenetwerk aan het station van As werd nog aangelegd door mijnwerkers.

Bekijk het mijnverhaal van Hugo Bollen

Te zien en doen op de mijnsite van As

Fietsverhuur Station As - Dienst Toerisme Station As

Fietsverhuur Station As

AS
Station As, één van de toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen, is de ideale startplaats om de natuur in al haar glorie te bewonderen. Station As is gelegen aan knooppunt 41 en biedt tal van mogelijkheden om je fietsavontuur te beginnen. Dankzij de kilometerslange autovrije fietspaden kun je fietsen door de uitgestrekte heide en je laten verwonderen door verbazingwekkende vergezichten!

Doe-tip: laat je zeker verleiden door de belevenis 'Fietsen door de Heide', waarbij je dwars door het Nationaal Park fietst. Dankzij de panoramabrug kun je volop genieten als je ook 'over' de heide fietst. As weet je ongetwijfeld te verrASsen!

Reserveer jouw huurfiets online op www.fietsparadijslimburg.be
Op de dag van jouw uitstap staat de fiets klaar bij Station As.

Verhuurperiode 2023
Van 3 april t.e.m. 28 september:
● Ma - zo: 10 - 12 u. ; 13 - 16 u.
● Geen fietsverhuur op publieke feestdagen
● Geen fietsverhuur op 3/05, 10/05, 19/05, 21/06, 10/07, 14/08, 8/09 en 13/09.

Aanbod
● Stadsfietsen met of zonder kinderzitje
● Kinderfietsen
● Elektrische fietsen
● Tandem
● Fietstassen

Fiets ophalen
De fietssleutels kan je afhalen bij het bezoekersonthaal van Dienst Toerisme As.

Fiets inleveren

April t.e.m. juni en september
● Niet-elektrische fietsen: mogelijk na sluitingstijd tot 19 u.
● Elektrische fietsen: mogelijk na sluitingstijd tot 19 u.

Juli en augustus
● Niet-elektrische fietsen: mogelijk na sluitingstijd tot 21 u.
● Elektrische fietsen: mogelijk na sluitingstijd tot 21 u.

Parking
Gratis parking op wandelafstand:
● Station As
● Vrijetijdscampus As: Schuttenbergstraat 2