Mijnsite Zwartberg

Terug

Genk had maar liefst drie mijnen op haar grondgebied: Winterslag, Zwartberg en Waterschei. Zwartberg is de eerste mijn in Limburg die de deuren moest sluiten. Omdat er in de jaren zestig nog niet veel aandacht besteed werd aan het behoud van het industrieel erfgoed, werd de mijn zo goed als volledig gesloopt. Vandaag bevindt zich op de voormalige site LABIOMISTA.

Wandelen tussen kunst en lama's

Labiomista - 'mix van leven' - is een gebied van 24 hectare op de voormalige mijnsite. De ene helft werd aan de natuur gelaten, de andere helft doet dienst als levend kunstwerk met een beeldentuin, landschapskunst en een dierenpark. De kunst van Koen Vanmechelen staat over het hele park tentoongesteld.

The Battery in LABIOMISTA

Het mijnverhaal van Koen Vanmechelen

Kunstenaar Koen Vanmechelen heeft zijn atelier in het monumentale gebouw The Battery. Hij begon zijn carrière in de vroege jaren negentig en is sindsdien uitgegroeid tot een van de meest productieve en prominente hedendaagse kunstenaars in België. Zijn innovatieve werk onderzoekt het thema van bio-culturele diversiteit via de kip.

Koen Vanmechelen: "Als kunstenaar geloof ik niet in monocultuur. Ik geloof in multicultuur."

Te zien en doen op de mijnsite van Zwartberg