Mijnsite Beringen

Terug

Be-MINE, de mijnsite in Beringen, is de best bewaarde en grootste industriële erfgoedsite van Vlaanderen. Aan de voet van twee terrils wordt het verleden samengebracht met een volledig nieuwe invulling van het gebied.

Terug naar het verleden

‘De trap naar het museum is de lift naar de ondergrond.’ In het Mijnmuseum kom je alles te weten over het leven van een mijnwerker. Tijdens de Mijnzondagen zijn ook historische gebouwen toegankelijk die anders gesloten zijn voor het publiek, zoals de badzaal - met rijen en rijen douches - en de betaalzaal waar de mijnwerkers hun loon kregen.

Actief op be-MINE

Als het allemaal wat actiever mag zijn, past be-MINE perfect op je to do-lijst. De terrils lenen zich uitstekend voor wat fysieke inspanning. Al wandelend de top bereiken is al een serieuze work-out. Mountainbikers kunnen hun skills oefenen op het MTB-parcours langs de steile flank. De Avonturenberg daagt kinderen uit om langs de hindernissen, palen en trappen omhoog te klimmen. Maar dat is nog niet alles! Ook indoor kan er geklommen worden in klimcentrum Alpamayo. Kers op de taart is duikcentrum TODI, het eerste in Europa, waar je tot tien meter diep kunt duiken. Tussen de tropische vissen!

Het mijnverhaal van Thierry Smits

Thierry Smits is choreograaf bij Compagnie Thor, Beringenaar én zoon van een mijnwerker. Hij danste boven de grond waarin zijn vader diep beneden werkte. Een mijnwerker en een danser, het contract kan bijna niet groter, maar één ding hebben ze gemeen: je moet hard werken om iets te bereiken.

Ik danste boven de grond waarin mijn vader diep beneden werkte.

Bekijk het mijnverhaal van choreograaf Thierry Smits

Te zien en doen op de mijnsite van Beringen

Educatieve game Maximine (Mijnmuseum Beringen) - badzalen mijnmuseum

Educatieve game Maximine (Mijnmuseum Beringen)

BERINGEN
‘MaxiMine’ is een educatief game dat kinderen op een leuke en interactieve manier laat kennismaken met de mijngeschiedenis. Tijdens het spel ontdek je verschillende activiteiten uit het leven van een mijnwerker en de geschiedenis van de steenkoolmijnen. Het spel bestaat uit verschillende levels, gaande van de start van de werkdag, het ontginnen van kolen tot de sluiting van de mijn. De omgevingen in het spel zijn gebaseerd op de architectuur en plattegrond van de mijn van Beringen. Wanneer je de mijngebouwen van de mijnsite van Beringen bezoekt, zal je ongetwijfeld de link met het spel kunnen leggen.

Download gratis dit spel en breng nadien een bezoek aan het Mijnmuseum om zo het spel in ‘real life’ te ervaren.

MaxiMine is een educatieve game dat het Limburgs mijnerfgoed als thema uitdraagt en dat Polyglot samen met het Mijnmuseum ontwikkelde.

Gratis downloadbaar via de Appstore en Google Play. Speel het spel en breng nadien een bezoek aan het Mijnmuseum. Veel plezier ! PS: Informeer ook naar de leerlingen- en leerkrachtenbundels.

Prijzen: Leraren met lerarenkaart gratis, leerlingen € 4 per persoon.
Duur: 2 uur.

Hier vind je alle downloadbare elementen. Er bestaat ook een ingevulde versie van de leerlingenbundel. Deze kan u ontvangen indien u ons contacteert via mail naar info@mijnmuseum.be

BUNDELS
Maximine bundel leerlingen : MaxiMine-Bundel-Leerling-Blanco.pdf
Maximine bundel leerkrachten : MaxiMine-Bundel-Leraar.pdf

APPS
Google Play
AppStore

Achtergrondinformatie : Dit kadert binnen een platform getiteld CEGA: Cultureel-Erfgoed Games. CEGA is een kader voor educatieve