Mijnsite Beringen

Terug

De mijnsite in Beringen, be-MINE, is de best bewaarde en grootste industriële erfgoedsite van Vlaanderen. Aan de voet van twee terrils wordt het verleden samengebracht met een volledig nieuwe invulling van het gebied.

Terug naar het verleden

‘De trap naar het museum is de lift naar de ondergrond.’ Zo begint de folder van het Mijnmuseum. En deze belofte komen ze zeker na. Tijdens de Mijnzondagen zijn ook enkele gebouwen toegankelijk die anders gesloten zijn, zoals de badzaal, met rijen en rijen douches, en de betaalzaal, waar de mijnwerkers hun loon kregen.

Actief op be-MINE

Zelfs als het allemaal wat actiever mag zijn, past be-MINE perfect op je to do-lijst. De terrils lenen zich uitstekend voor wat fysieke inspanning. Al wandelend de top bereiken is al een serieuze workout. Mountainbikers kunnen hun skills oefenen op het parcours langs de steile flank. En de Avonturenberg daagt kinderen uit om langs de hindernissen omhoog te klimmen. Maar dat is nog niet alles! Ook indoor kan er geklommen worden in klimcentrum Alpamayo. Kers op de taart is duikcentrum TODI, het eerste in Europa, waar je tot tien meter diep kunt duiken. Tussen de tropische vissen!

De avonturenberg op be-MINE in Beringen

Het mijnverhaal van Thierry Smits

Thierry Smits is choreograaf bij Compagnie Thor, Beringenaar én zoon van een mijnwerker. Hij danste boven de grond waarin zijn vader diep beneden werkte. Een mijnwerker en een danser, het contract kan bijna niet groter, maar één ding hebben ze gemeen: je moet hard werken om iets te bereiken.

Thierry Smits: "Ik danste boven de grond waarin mijn vader diep beneden werkte."

Te zien en doen op de mijnsite van Beringen

Educatieve game Maximine (Mijnmuseum Beringen) - Maximine

Educatieve game Maximine (Mijnmuseum Beringen)

BERINGEN
‘MaxiMine’ is een educatief game dat kinderen op een leuke en interactieve manier laat kennismaken met de mijngeschiedenis. Tijdens het spel ontdek je verschillende activiteiten uit het leven van een mijnwerker en de geschiedenis van de steenkoolmijnen. Het spel bestaat uit verschillende levels, gaande van de start van de werkdag, het ontginnen van kolen tot de sluiting van de mijn. De omgevingen in het spel zijn gebaseerd op de architectuur en plattegrond van de mijn van Beringen. Wanneer je de mijngebouwen van de mijnsite van Beringen bezoekt, zal je ongetwijfeld de link met het spel kunnen leggen.

Download gratis dit spel en breng nadien een bezoek aan het Mijnmuseum om zo het spel in ‘real life’ te ervaren.

MaxiMine is een educatieve game dat het Limburgs mijnerfgoed als thema uitdraagt en dat Polyglot samen met het Mijnmuseum ontwikkelde.

Gratis downloadbaar via de Appstore en Google Play. Speel het spel en breng nadien een bezoek aan het Mijnmuseum. Veel plezier ! Ps : Informeer ook naar de leerlingen- en leerkrachtenbundels.

Prijzen: Leraren met lerarenkaart gratis, leerlingen 4€ per persoon.
Duur: 2 uur.

Hier vind je alle downloadbare elementen. Er bestaat ook een ingevulde versie van de leerlingenbundel. Deze kan u ontvangen indien u ons contacteert via mail naar info@mijnmuseum.be

BUNDELS
Maximine bundel leerlingen : MaxiMine-Bundel-Leerling-Blanco.pdf
Maximine bundel leerkrachten : MaxiMine-Bundel-Leraar.pdf

APPS
Google Play
AppStore

Achtergrondinformatie : Dit kadert binnen een platform getiteld CEGA: Cultureel-Erfgoed Games. CEGA is een kader voor educatieve (
Mijnmuseum - Klasbezoek - William Vanderheyden fotograaf

Mijnmuseum

BERINGEN
Bezoek het multimediale museum, maak een exclusieve wandeling doorheen de historische mijngebouwen tijdens de Mijnzondagen en geniet van een lekker Koolputtersbiertje in ons fietscafé.

Het Mijnmuseum vertelt het verhaal van de mijnwerkers en het leven in en rond de mijn en dus ook het ontstaan van steenkool. We werken met getuigenissen, video's en geluidsfragmenten, aangevuld met een maquette die via een klank- en lichtspel de bovengrondse activiteiten duidt.

Momenteel zijn er door covid-19 aangepaste programma's voorzien. Om zeker te zijn van het huidige aanbod en de noodzakelijke reservaties die daarbij horen, kan je best de website www.mijnmuseum.be raadplegen.

Voor covid-19 was dit het vaste aanbod: je kan je museumbezoek aanvullen met een begeleide tocht naar de ondergrondsimulatie om 11, 13 of 15 uur, reserveren is niet nodig. Je bezoekt het museum op eigen houtje, vergezeld van onze gratis audio-tour of het gezinsprogramma 'Mijn Verhaal'. Dit uitgebreide aanbod voor gezinnen moet niet onderdoen voor die van groepen en scholen. *

Anno september 2020 is dit het aanbod: We zijn heel erg blij je terug te mogen verwelkomen, jammer genoeg ziet je bezoek er wegens covid-19 net iets anders uit dan normaal. Dit zijn de praktische afspraken voor individuele bezoekers :

Kies je startmoment: 11u00, 13u00 of 15u00
Let op, kom zeker een kwartier voor aanvang van je tijdsblok want onze rondleidingen starten stipt. We bundelen alle aanwezige individuele bezoekers tot een groep van maximum 10 volwassenen. Met deze groep gaan we, onder begeleiding van onze gids, de historische mijngebouwen bezoeken op de site. Op die manier ontdek je een stukje van de weg die de mijnwerkers aflegden voor ze aan hun werkdag begonnen. Na deze rondleiding heb je zelf de tijd om op je eigen tempo het mijnmuseum te bezoeken.

Dus : controleer zeker de website www.mijnmuseum.be voor het meest recente aanbod door covid-19