Mijnsite Beringen

Terug

Be-MINE, de mijnsite in Beringen, is de best bewaarde en grootste industriële erfgoedsite van Vlaanderen. Aan de voet van twee terrils wordt het verleden samengebracht met een volledig nieuwe invulling van het gebied.

Terug naar het verleden

‘De trap naar het museum is de lift naar de ondergrond.’ In het Mijnmuseum kom je alles te weten over het leven van een mijnwerker. Tijdens de Mijnzondagen zijn ook historische gebouwen toegankelijk die anders gesloten zijn voor het publiek, zoals de badzaal - met rijen en rijen douches - en de betaalzaal waar de mijnwerkers hun loon kregen.

Actief op be-MINE

Als het allemaal wat actiever mag zijn, past be-MINE perfect op je to do-lijst. De terrils lenen zich uitstekend voor wat fysieke inspanning. Al wandelend de top bereiken is al een serieuze work-out. Mountainbikers kunnen hun skills oefenen op het MTB-parcours langs de steile flank. De Avonturenberg daagt kinderen uit om langs de hindernissen, palen en trappen omhoog te klimmen. Maar dat is nog niet alles! Ook indoor kan er geklommen worden in klimcentrum Alpamayo. Kers op de taart is duikcentrum TODI, het eerste in Europa, waar je tot tien meter diep kunt duiken. Tussen de tropische vissen!

Het mijnverhaal van Thierry Smits

Thierry Smits is choreograaf bij Compagnie Thor, Beringenaar én zoon van een mijnwerker. Hij danste boven de grond waarin zijn vader diep beneden werkte. Een mijnwerker en een danser, het contract kan bijna niet groter, maar één ding hebben ze gemeen: je moet hard werken om iets te bereiken.

Ik danste boven de grond waarin mijn vader diep beneden werkte.

Bekijk het mijnverhaal van choreograaf Thierry Smits

Te zien en doen op de mijnsite van Beringen

Lichtkunstwerk Cloisterama (Mijnkathedraal) - cloisterama

Lichtkunstwerk Cloisterama (Mijnkathedraal)

BERINGEN
Deze lichtinstallatie is van de hand van kunstenaar David Batchelor.
68 Spitsbogen van de gaanderij van de imposante Sint-Theodarduskerk werden door de Schotse kunstenaar van LED-strips voorzien die de unieke architectuur benadrukken.
David Batchelor liet zich inspireren door de rijke architectuur van de Sint-Theodarduskerk. “Cloisterama verwijst specifiek naar de glas-in-beton ramen van de Mijnkathedraal, die na een jarenlange restauratie opnieuw in hun volle pracht te bewonderen zijn. De spitsbogen van de gaanderij worden belicht in 11 felle kleuren, dit met respect voor het erfgoed. Het resultaat is een onregelmatige regenboog die verwijst naar de geloofsfunctie van de kerk, maar ook symbool staat voor diversiteit en inclusiviteit. Het kunstwerk laat het atrium letterlijk licht uitstralen en geeft de Sint-Theodarduskerk een nieuwe, hedendaagse uitstraling en een warme en kleurrijke gloed. Zo wordt de Mijnkathedraal opnieuw een baken voor de gemeenschap.

De Mijnkathedraal staat officieel bekend als de Sint-Theodardus. Haar imposante architectuur weerspiegelt de invloed van de mijngeschiedenis in de regio.

De mijnkathedraal werd gebouwd in het midden van de 20e eeuw (architect Henri Lacoste tussen 1939 en 1943). Qua stijl weerspiegelt ze zowel neogotische als neo-romaanse elementen.
Het was een kerk voor de mijnwerkers en hun families tijdens de hoogtijdagen van de steenkoolindustrie in Limburg. Vandaag de dag blijft de Mijnkathedraal niet alleen een religieuze plek, maar staat ze als cultureel erfgoed symbool voor haar arbeidersgemeenschap en de mijnbouwactiviteiten. Ze herinnert de bezoeker aan het industriële verleden van Beringen-Mijn en de toewijding van de lokale bevolking.
be-MINE - e

be-MINE

BERINGEN (KOERSEL)
Van mijnsite tot toeristische hotspot. Shoppen, duiken, zwemmen, klimmen, mountainbiken… het kan allemaal op be-MINE!

Het heeft wat, zo’n oude mijnsite. Er hangt nog altijd die bijzondere sfeer uit een al even bijzonder verleden en het is natuurlijk een knap stukje industrieel erfgoed. Maar wat helemaal geslaagd is in Beringen, is de manier waarop die bijzondere plek met be-MINE een eigentijdse en vooral aangename plek geworden is. En je kan er veel. Heel veel! Genoeg voor minstens een dagje puur plezier.

Wie meer wil weten over het mijnverleden van be-MINE is welkom in het Mijnmuseum. Dit is een wel heel interactief museum want je kan vrijwel aan de lijve ondervinden wat het betekende om meters onder de grond af te dalen. Leerrijk en spannend!

De aap uithangen kan bij klimcentrum Alpamayo : klimmen, boulderen of de Clip 'n Climb, voor ieder wat wils. Een koffietje drink je in een wel heel bijzonder café dat vroeger een controlekamer was.

Je verwacht het misschien niet meteen, maar er is ook heel wat water op be-MINE te vinden. Sportoase is een fantastisch zwembad en een echt paradijs voor waterratten. Nog méér water is er in het snorkel- en duikcentrum Todi. Uniek zijn de meer dan 3000 kleurrijke, tropische zoetwatervissen naast heel wat andere onderwaterattracties.

En over be-MINE praten zonder het over de Avonturenberg te hebben, is onmogelijk. Bijzonder hoor: een bos van 1600 palen met trappen, een touwparcours, klimconstructies, kruiptunnels en wandelpaden, ingericht 'op' de mijnterril. Op de top van de Avonturenberg geniet je van een indrukwekkend panoramisch uitzicht.

Aan wandel- en fietskilometers geen gebrek. Een fiets huren is zo gepiept bij Toerisme Beringen en de fietsfanaten kijken hun ogen uit bij Velotril. Fietsen doe je over het Kolenspoor en wandelaars gaan graag de terril op. Daar wachten immers de mooiste uitzichten!

Shoppen doe je op Be-MINE Boulevard in een uniek erfgoedkader.

Voor onze eventkalender zie: be-mine.be/vieren