Mijnsite Beringen

Terug

De mijnsite in Beringen, be-MINE, is de best bewaarde en grootste industriële erfgoedsite van Vlaanderen. Aan de voet van twee terrils wordt het verleden samengebracht met een volledig nieuwe invulling van het gebied.

Terug naar het verleden

‘De trap naar het museum is de lift naar de ondergrond.’ Zo begint de folder van het Mijnmuseum. En deze belofte komen ze zeker na. Tijdens de Mijnzondagen zijn ook enkele gebouwen toegankelijk die anders gesloten zijn, zoals de badzaal, met rijen en rijen douches, en de betaalzaal, waar de mijnwerkers hun loon kregen.

Actief op be-MINE

Zelfs als het allemaal wat actiever mag zijn, past be-MINE perfect op je to do-lijst. De terrils lenen zich uitstekend voor wat fysieke inspanning. Al wandelend de top bereiken is al een serieuze workout. Mountainbikers kunnen hun skills oefenen op het parcours langs de steile flank. En de Avonturenberg daagt kinderen uit om langs de hindernissen omhoog te klimmen. Maar dat is nog niet alles! Ook indoor kan er geklommen worden in klimcentrum Alpamayo. Kers op de taart is duikcentrum TODI, het eerste in Europa, waar je tot tien meter diep kunt duiken. Tussen de tropische vissen!

be-MINE - © Koen De Langhe

be-MINE - © Koen De Langhe

Het mijnverhaal van Thierry Smits

Thierry Smits is choreograaf bij Compagnie Thor, Beringenaar én zoon van een mijnwerker. Hij danste boven de grond waarin zijn vader diep beneden werkte. Een mijnwerker en een danser, het contract kan bijna niet groter, maar één ding hebben ze gemeen: je moet hard werken om iets te bereiken.

Thierry Smits: "Ik danste boven de grond waarin mijn vader diep beneden werkte."