Mijnsite Winterslag

Terug

Genk telt maar liefst drie mijnsites op haar grondgebied: Zwartberg, Waterschei en Winterslag. Deze laatste is als C-mine een van de bekendere mijnsites in Limburg.

Zowel onder als boven de grond

Op C-mine kan je het slopende leven van een mijnwerker aan den lijve ondervinden. Ga op expeditie en laat al je zintuigen prikkelen door het ondergronds interactief belevingsparcours vol innovatieve installaties. Ervaar de ondergrondse duisternis, het stapvoets schuifelen van de koolputters, de smalle gangen. Hoor je het doordringende geluid van metaal op steen ook? Eindigen doe je met een fenomenaal uitzicht, een heel eind boven de grond op de 60 meter hoge schachtbok!

What’s in a name?

De C van C-mine staat voor creativiteit, en dat is niet gelogen. De voormalige mijnsite is een broedplaats voor creatief talent. Zo kan je in het vroegere metaalmagazijn het atelier van kunstenaar-keramist Piet Stockmans bezoeken. Of verdwaal in het sculpturaal doolhof op het binnenplein. Dit imposante stalen labyrint is een creatie van architect-kunstenaars Gijs en Van Vaerenbergh. En ook de Interregionale kunstenhogeschool LUCA School of Arts heeft zijn plekje gevonden op C-mine.

Het mijnverhaal van Peppe Giacomazza

Peppe Giacomazza heeft Siciliaanse roots. Zijn vader bracht hem mee naar België en sindsdien woont hij hier, in Genk. Fijn voor ons, want Peppe kan geweldig goed koken. Als je zijn culinaire kunsten wilt proeven, rep je dan naar restaurant La Botte of food store Peppe's.

Onze tweede thuis, dat is onze eerste thuis geworden.

Peppe Giacomazza: "Onze tweede thuis, dat is onze eerste thuis geworden."

Te zien en doen op de mijnsite van Winterslag