Mijnsite Winterslag

Terug

Genk had maar liefst drie mijnen op haar grondgebied: Winterslag, Zwartberg en Waterschei. Winterslag is misschien wel de bekendste omdat dit de mijnsite is waar nu C-mine ligt.

Zowel onder als boven de grond

Op C-mine beleef je het leven van een mijnwerker. Een ondergronds interactief belevingsparcours met innovatieve installaties prikkelt al je zintuigen. Je beleeft hoe donker het was in de gangen, je hoort de koolputters voorbijschuifelen, ... Eindigen doe je heel ver boven de grond op de 60 meter hoge schachtbok, met fenomenaal uitzicht.

C-mine - © Guy van Grinsven

What’s in a name?

De c van C-mine staat voor creativiteit. En creatief zijn ze hier! Het atelier van keramist Piet Stockmans bevindt zich in het vroegere metaalmagazijn. Op het binnenplein heeft het kunstenaar- en architectenduo Gijs Van Vaerenbergh een groot labyrint gebouwd. En ook de Media & Design Academie heeft zijn plek gevonden op C-mine.

C-mine - © Guy van Grinsven

Het mijnverhaal van Peppe Giacomazza

Peppe Giacomazza heeft Siciliaanse roots. Zijn vader bracht hem mee naar België en sindsdien woont hij hier, in Genk. Fijn voor ons, want Peppe kan geweldig goed koken. Als je van zijn culinaire kunsten wilt genieten, rep je dan naar restaurant La Botte.

Peppe Giacomazza: "Onze tweede thuis, dat is onze eerste thuis geworden."

Studio Pieter Stockmans - Biscuit placemat and windlights

Studio Pieter Stockmans

GENK
In 1987 werd de Studio Pieter Stockmans opgericht om een
plaats te geven aan de ambachtelijke productie van porselein, in kleine reeksen, met bijzondere technieken, om ruimte te creëren voor experiment. De Studio staat voor groepswerk, of beter samenwerk(en). Want ook dochter Widukind is actief betrokken en heeft sinds 1997 de leiding over de studio. Piet Stockmans ontwerpt installaties, interieurobjecten en exclusieve serviezen voor sterrenrestaurants. Opvolging is verzekerd doordat ook Frank Claesen ontwerpt voor het merk Pieter Stockmans.

Expo "Piet 80"

Naar aanleiding van de 80ste verjaardag van Piet Stockmans is er een nieuwe tentoonstelling in het voormalig metaalmagazijn van de mijn van Winterslag te C-mine waar de Studio Pieter Stockmans gevestigd is.
Piet Stockmans toont hierbij nieuw vrij werk. Na meer dan 50 jaar werken met porselein heeft hij steeds nieuwe toepassingen.
Hij heeft een grote installatie voorzien in het midden van de 1200 m2 grote ruimte.
Maar ook nieuwe wandinstallaties en vloerinstallaties ontbreken niet in deze met daglicht gevulde museale ruimte.
Voor zijn 80ste verjaardag komt er een uitzonderlijk boek uit.
Gedrukt op 300 exemplaren op A3 formaat, 29,7x42cm.
Alle boeken worden gesigneerd door de kunstenaar.
Er zullen drie uitvoeringen zijn waarvan één gecombineerd met porselein.

Frank Claesen, die sinds 1998 ontwerpt voor de Studio Pieter Stockmans, brengt naar aanleiding van deze verjaardagsexpo een “ode aan Piet Stockmans”. Hij heeft het afgelopen jaar gewerkt aan 6 nieuwe ontwerpen waarbij hij een typisch Piet Stockmans element omgezet heeft naar een porseleinen object. Elk ontwerp met een eigen verhaal. Vanaf nu is Frank hoofdontwerper voor het merk Studio Pieter Stockmans.
Beide ontwerpers stellen enkele limited editions voor.