Mijnsite Waterschei

Terug

Genk heeft drie mijnsites: Winterslag, Zwartberg en Waterschei. De mijn van Waterschei is de allereerste steenkoolmijn in Limburg. In As vond André Dumont voor het eerst steenkool, maar het was in Waterschei dat hij de eerste mijn opende.

Thor Park

Vandaag is het hoofdgebouw van de mijnsite een echte eyecatcher. Onder de naam Thor Central is het nu een hotspot voor technologie, energie en innovatie. Voor een meeting, vergadering of congres is dit de ideale plek.

Thor Central - © Eddy Daniëls

Het mijnverhaal van Don Luca

Don Luca is de Godfather van de Genkse hiphop. Als straathoekwerker is hij vertrouwd met alle facetten van het citéleven. In zijn liedjes hoor je hem heel vaak rappen in de Genkse citétaal. Wa make!

Don Luca: "Als het niet voor de mijnen was, ja, dan waren wij hier nu ook niet."

Wandelen in Thor Park - Wandelen in Thor Park

Wandelen in Thor Park

GENK
Thor Park biedt naast het erfgoed ook een unieke park- en natuuromgeving van 30 hectare. Het vormt een prachtig decor voor allerlei vormen van ontspanning. Bovendien kan je vanuit Thor Park het landschap van het Nationaal Park Hoge Kempen verkennen, te voet of via het Limburgs fietsroutenetwerk. Vlakbij liggen de Schansbroek, de Klaverberg en het Kolenspoor. Het landschap combineert unieke natuurelementen met de prachtige industriële mijngebouwen en de tuinwijken, die opgenomen zijn in de aanvraag voor classificatie als UNESCO-werelderfgoed.

De terril van Waterschei, in het wandelgebied Thor Park, is een oude steenberg die getuigt van het rijke mijnverleden van Genk. De stenen komen uit de omliggende lagen van de steenkooladers. Sinds 1999 is de terril beschermd, maar je mag hem beslist beklimmen. De Steenmannetjes leiden je naar de top. Draag ook jouw steentje bij en maak zelf een Steenmannetje! Eenmaal boven word je getrakteerd op een adembenemend zicht op het indrukwekkende mijnterrein en het voetbalstadion van KRC Genk.

Om het unieke gebied Thor Park toegankelijk te maken voor publiek werden 11 nieuwe routes, variërend van 2 tot 16 km, uitgestippeld. De handige wandelkaart THOR PARK, met meer dan 40 km bewegwijzerde wandelpaden, helpt je op weg en geeft meer info over het gebied. De kaart is verkrijgbaar in de horecazaken van Thor Central, het hoofdgebouw van de site, bij het C-mine bezoekersonthaal of online via de webshop van hat Nationaal Park.