De Limburgse Kempen ligt in het noorden van Limburg. Het is een streek waar je vooral voor de afwisselende natuur naartoe gaat. Ideaal om er te wandelen, fietsen en er met het hele gezin op uit trekken. Kom op adem in het eindeloze groen.

Eindeloze natuur

Natuur vind je hier overal. Nationaal Park Hoge Kempen  is het enige nationaal park van België en meteen een topper van formaat. Je fiets of wandelt via een van de zes toegangspoorten de ongerepte natuur in. Naaldbossen, heidegebieden, grasvlaktes en weidse uitzichten troef. In Duinengordel beklim je de hoogste landduin van het land. Bosland is dan weer het grootste aaneengesloten bosgebied van Vlaanderen. Hier fiets je door de toppen van de bomen, wandel je door de Lommelse Sahara en ravotten de kleintjes in speelbossen.

In het hart van Limburg ligt een enorm vijvergebied dat zich uitstrekt van Genk tot Lummen, De Wijers. In Bokrijk fiets je zelfs niet enkel langs deze vijvers maar ook gewoon recht erdoorheen. In het Openluchtmuseum krijg je een inkijk in het leven in Vlaanderen van 100 jaar geleden. Helemaal tegen de grens met Nederland ligt GrensPark Kempen~Broek, het enige driesterren-stiltegebied van België en dus de perfecte plek om in alle rust te genieten van de unieke flora en fauna van het gebied.

Uitzicht over de bossen, vijvers en heide van Nationaal Park Hoge Kempen in Maasmechelen

Sportievelingen en adrenalinekickers

Goed nieuws, de Limburgse Kempen barst van de sportieve activiteiten. Wintersporters, zet je skilatten of snowboard maar alvast klaar. In Peer ligt er altijd sneeuw, ongeacht het seizoen. In Snow Valley weliswaar. Gooi jij je board liever op het water in plaats van in de sneeuw? Midden in de natuur van het Nationaal Park Hoge Kempen ligt Terhills Cablepark verscholen. Hier kan je heerlijk wakeboarden en waterskiën en achteraf drink je een cocktail in de gezellige beachbar. Schuilt er een kleine Verstappen in jou? Dan is Karting Genk zeker jouw ding. Voor het grotere geschut kan je terecht bij Circuit Zolder.

Meisje zit in een kart op het outdoor kartingcircuit van Genk

Het Limburgse mijnerfgoed

Deze streek draagt het fascinerende verleden van de mijnindustrie met zich mee. De restanten vind je overal terug in de vorm van mijnschachten, terrils en kolensporen. Veel van deze voormalige mijnsites werden omgetoverd tot culturele en belevingsvolle hubsLABIOMISTA in Genk mag je niet missen. Op de voormalige site van Zwartberg heeft kunstenaar Koen van Mechelen zich geïnstalleerd. Zijn kunst staat verspreid over het hele domein, van dierenpark tot landschapskunst. In C-mine Genk duik je letterlijk onder de grond en voel je hoe het was om mijnwerker te zijn. Ook in Beringen is de oude mijnsite nu een plek waar je kan duiken, zwemmen, mountainbiken, ravotten, klimmen,... kortom, meer dan genoeg te doen op be-MINE.

Prachtig mistig uitzicht over de mijnsite Winterslag in Genk

Paardenparadijs

Zo mogen we de Limburgse Kempen wel noemen, een paardenparadijs. Het ruiter- en menroutenetwerk bestaat uit maar liefst 600 kilometer aan meestal onverharde paden, doorheen de indrukwekkende natuur. Speciale paardvriendelijke cafés en logeerplekken maken deze regio zeer geschikt voor dagtochten en vakanties met je paard.

Twee ruiters te paard galopperen in Duinengordel

Met het hele gezin op uitstap

De Limburgse Kempen is de regio bij uitstek voor een leuke gezinsvakantie. Waterratten zijn welkom in het zwemparadijs van Aqua Mundo. Urenlang spelen kan in de grootste binnen- en buitenspeeltuin van de Benelux: Tarzan & Jane. Trek ook eens je schoenen uit en voel de natuur tussen je tenen op het Blotevoetenpad.

Blotevoetenpad in Lieteberg Zutendaal

Shoppen, shoppen, shoppen

Heb je deze keer écht – maar echt hoor – een nieuw paar schoenen nodig? In Maasmechelen Village vind je meer dan 100 designer boetieks en een hoop gezellige restaurants. In Genk ligt een overdekt shoppingcentrumhandig in geval van plensbuien. Met meer dan 75 winkels kan je hier je slag wel slaan.