21-08-2020

Wandelen in Greenspots

Greenspots zijn mooie en goed onderhouden wandelgebieden in Haspengouw, letterlijk groene plekjes dus. Ieder gebied heeft enkele bewegwijzerde wandelroutes over verschillende afstanden. De routes worden aangeduid door middel van gekleurde symbolen. Er zijn tien Greenspots met elk hun eigenheid. Eén ding hebben ze met elkaar gemeen en dat is dat de landschappen stuk voor stuk absoluut prachtig zijn.

1. Alden Biesen 'Geschiedenis tussen akker en beemd'

In deze greenspot verken je vooral de omgeving van Bilzen. Maar kies je voor de lange wandeling dan kom je zelfs helemaal langs het wijnkasteel in Riemst. Mooiste startplaats is de Landcommanderij van Alden Biesen, prachtig stukje erfgoed en de gelijkenis met een sprookjeskasteel is treffend. Je kan ook vertrekken van aan De Kimpel in Bilzen en wijnkasteel Genoelselderen in Riemst.  De wandelroutes zijn 1,7 tot 15,5 km.

Meer over de greenspot Alden Biesen

Luchtbeeld van Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen

2. Grootloon 'Via heuvels en boomgaarden'

In Borgloon en omstreken is het landschap enorm glooiend. Verwacht je dus maar aan veel klimmetjes en veel dalingen. Maar hé, je moet er wat voor over hebben om telkens van die prachtige uitzichten te krijgen. Deze greenspot is het meest bekend omdat iedere wandelroute langs het befaamde 'doorkijkkerkje' leidt. Starten doe je in het centrum van Borgloon en je hebt de keuze uit wandelingen van 4,4 tot 12,6 km.

Meer over de greenspot Grootloon

Man met hond op wandelpad in Greenspot Grootloon in Borgloon

3. Heks 'Langs boerenerven'

Iets meer naar het zuiden, tegen de Waalse grens aan vind je de greenspot van Heks. Hier wandel je door op en top droog Haspengouw: kleine dorpjes, uitgestrekte akkers, hier en daar een imposante vierkantshoeve en veel holle wegen. De routes beginnen aan Herberg De Horne in Heers en zijn 5,7 tot 11,9 km. Spot jij de mysterieuze vleermuisgrotten onderweg?

Meer over de greenspot Heks

Akkers met klaprozen in Heers

4. Mettekoven 'Grand-cru landschap'

Mettekoven is een piepklein dorpje van Heers. Ook hier is van een vlak gebied geen sprake. Heuvellandschappen en bloeiende fruitboomgaarden zijn alom aanwezig, dat maakt het vooral in de bloesemperiode een gegeerde trekpleister. Vertrek van aan de Bergstraat in Heers voor een wandeling van 1,5 tot 6 km. De kortste wandeling is ook voor rolstoelgebruikers toegankelijk.

Meer over de greenspot Mettekoven

Kinderen wandelen tussen de bloesems in Mettekoven Heers

5. Munsterbos 'Blik over de plassen'

Op de grens van Haspengouw en de Limburgse Kempen in Bilzen ligt het Munsterbos, een vijvergebied dat wat moerassiger is. Hier tref je verschillende water- en moerasvogels aan. Tussen de oude eikenbossen door ontwaar je hier en daar wat "Kempens" heidelandschap, het teken dat je hier echt op het einde van Haspengouw zit. Je start aan het Leroyplein in Munsterbilzen voor een wandelroute van 6,3 of 9,7 km.

Meer over de greenspot Munsterbos

Bomen in het Munsterbos in Bilzen

6. Nieuwenhoven 'Bos vol verrassingen'

Aan de rand van Sint-Truiden ligt het provinciaal domein van Nieuwenhoven. Blikvanger tijdens je wandeling is uiteraard het kasteel van Nieuwenhoven waar je ook kan blijven hangen voor een drankje. De kortere wandelingen tot vier kilometer blijven in het verkoelende bos. De langere wandeling van zeven kilometer leidt je ook door de omliggende akkerlanden. Uit ondervinding blijkt dat ook volwassenen zich amuseren in de speciaal ingerichte speelbossen.

Meer over de greenspot Nieuwenhoven

Kinderen spelen in het speelbos van Nieuwenhoven in Sint-Truiden

7. Rullingen 'In het spoor van het fruit'

In de greenspot van Rullingen wandel je in hartje Haspengouw. En wat een prachtige namen kom je onderweg tegen: een dorpje dat heel charmant Kuttekoven heet, de kapel van Oetersloven is ook zo een pareltje. Geweldig toch? Het wandelgebied heeft twee startplaatsen: aan De Bottelarij in Ulbeek en aan de Sittardstraat in Borgloon. De wandelroutes zijn 2,7 tot 8,2 km.

Meer over de greenspot Rullingen

Greenspot Rullingen

8. Vrijhern 'Natuur rond de kluis'

In het gebied van Vrijhern in Hoeselt ontspringen vele riviertjes en beken. Door de vruchtbare grond kom je een zeer afwisselend landschap tegen: bossen, beekvalleien, akkers en weilanden. Laat je de adem benemen door het ene panorama na het andere. Het wandelgebied start in de Kluisstraat in Hoeselt. De wandelroutes zijn 4,9 tot 8,2 km.

Meer over de greenspot Vrijhern

Koeien in een weiland in Hoeselt

9. Zammelen 'Groene schatkamer'

Zammelen is een pittoresk dorpje aan de vallei van de kronkelende Mombeek. Het is hier zelfs zo een mooi en groen paradijs dat dassen hier graag hun burcht bouwen. Het wandelgebied heeft twee startplaatsen: aan de kerk van Zammelen en in Gors-Opleeuw. De wandelroutes zijn 3,6 tot 6,7 km.

Meer over de greenspot Zammelen

Houten wandelpad in het bos in greenspot Zammelen

10. Schulensbroek 'Eindstation van Haspengouwse rivieren'

Als je tot hier geraakt bent, heb je al heel wat wandelingen achter de rug. De greenspot van Schulensbroek is het eindpunt van Haspengouw. Hier stromen de rivieren samen en geniet je dus van een zeer waterrijk gebied. Het wandelgebied heeft twee startplaatsen: 't Vloot in Lummen en de Oude Toren in Schulen. De wandelroutes zijn 2,3 tot 10 km.

Meer over de greenspot Schulensbroek

Mistig uitzicht over het water in greenspot Schulensbroek