01-03-2024

Reisplanner: ontdek Peer in 3 dagen

Op zoek naar een bestemming vol prachtige natuur, rijke geschiedenis en artistieke beleving? Kijk niet verder, Peer is jouw ideale stad voor een veelzijdig lang weekend weg.

Dag 1: Waardevol water

Uniek in Limburg: in Peer zijn vrijwel alle sectoren van de landbouw aanwezig. Je zal in het landschap dan ook vaak de kenmerkende uitgestrekte akkervelden aantreffen. En wat is er nu net onontbeerlijk voor landbouw? Precies, water. In het Dommelhuis kom je via interactieve tafels meer te weten over het belang van water en de bodem, hoe je zelf slim met water kan omspringen en de geschiedenis van de mooie Dommelvallei.

Rondom het gebouw kan je rustig verpozen aan picknickbanken of de aanpalende vijver bewonderen vanop het vlonderpad.

Nu je alles weet over de Dommelvallei wordt het hoog tijd om deze natuurpracht met eigen ogen te aanschouwen. In het wandelgebied Hoksent-Molhem volg je met de Dommelkronkel een educatieve route die je alle aspecten van deze belangrijke beekvallei laat ontdekken. Onderweg tref je poelen, houtkanten, knuppelpaden en zelfs een grootschalige waterzuiveringsinstallatie aan.

Dag 2: In het spoor van Bruegel

Deze dag staat helemaal in het teken van de meesterwerken van Pieter Bruegel de Oude. Vat je dag aan met de thematische Bruegelfietsroute: het parcours voert je door de prachtige Peerse bossen, langs boerderijen en geklasseerde hoeves, schilderachtige vergezichten, landelijke decors en Breugelhoeve.

Het is niet moeilijk om te zien waar Breugel de inspiratie voor zijn werken haalde. Onderweg maken 8 reproducties van zijn hand het plaatje helemaal compleet.

Groep vrienden op de Bruegelfietsroute in Peer

Na een deugddoende middagpauze kan je je dag verderzetten in het Bruegelmuseum.

Pieter Bruegel de Oude maakte in zijn leven meer dan 40 schilderijen: elk werk een topstuk van de noordelijke renaissance. De originelen zijn doorheen de tijd verspreid geraakt over de hele wereld. In het Bruegelmuseum kan je gelukkig levensechte reproducties bewonderen, en dit allemaal op ware grootte.

Benieuwd naar de levensloop van deze fascinerende kunstschilder? De documentaire die je ter plaatse kan bekijken verklapt je of Bruegel écht in Peer geboren is.

Bruegelmuseum in Peer

Dag 3: Klimmen doorheen de geschiedenis

De Reus der Kempen is een imposant overblijfsel uit het woelige verleden van Stad Peer. Deze kerktoren is met zijn 64 meters en 202 trappen de hoogste van Noord-Limburg en omstreken. Bereid je dus voor op een pittige maar fascinerende en interactieve beklimming.

Onderweg naar boven staat de virtuele gids, vormgegeven door Warre Borgmans, je bij. Hoe hoger je klimt, hoe meer je te weten komt over de rijke geschiedenis van de toren en van de stad Peer. Nadat je de beiaard passeert ben je bijna boven: daar wacht een mooie beloning met een adembenemend uitzicht over de wijde omgeving.

De Reus der Kempen in Peer

Smaakt jouw weekendje in Peer naar meer? Ga dan eens op pad met een groep en laat je rondleiden: vrienden, familie, collega’s, iedereen is welkom. Een stadsgids neemt jullie met meeslepende verhalen en interessante weetjes mee op tocht doorheen het Bruegelmuseum en Het verhaal van de Reus.

Ook voor het Dommelhuis en de Dommelkronkelwandeling kan je een ervaren natuurgids onder de arm nemen om jullie groep helemaal onder te dompelen in de geschiedenis van de vallei.

Ga naar de website van Toerisme Peer voor nog meer tips!