01-10-2021

Een herfstdag in Kempen~Broek

Laat een mooie, vrije herfstdag niet verloren gaan. Trek de natuur van GrensPark Kempen~Broek in voor een dag vol activiteit. Stevig stappen en trappen door en langs bossen, heide, vennen en beken, afgewisseld met een vleugje erfgoed.

Panorama in wandelgebied Tösch-Langeren in GrensPark Kempen~Broek

10u00 // Trek je wandelschoenen aan

De actieve dag start met een flinke wandeling door het wandelgebied Tösch-Langeren. Aan het kasteel van Wurfeld in Maaseik vertrek je voor een tocht van bijna 7,5 kilometer. De Bosbeek vormt de natuurlijke scheiding tussen twee zeer verschillende landschappen. Tösch herbergt de wat wildere natuur in een moerassige omgeving. Onderweg kom je grazende Schotse Hooglanders en konikpaarden tegen. Het gebied van Langeren bestaat vooral uit akkers en weilanden met verre uitzichten. De houtwallen en -kanten zorgen voor een pittoresk karakter. Wanneer het kasteel terug in zicht is, heb je jouw dagelijkse 10.000 stappen al behaald.

Tip: er zijn verschillende wandellussen gaande van nog geen 2 km tot 9,5 km. Combineren kan ook! Zo is er voor iedere wandelaar een geschikte lus.

Bomenrij in wandelgebied Tösch-Langeren

12u00 // Een pilletje tegen de pijn

Tijd voor een bezoek aan het oudste privéapotheekmuseum van België dat zich op het Marktplein van Maaseik bevindt. Met de prachtige, authentieke gevels en historische gebouwen is dit een van de mooiste marktpleinen. Zes generaties van apothekers hielden 250 jaar lang de apotheek aan huisnummer 46 open. Totdat in 1959 de laatste pillen en poeders over de toonbank gingen. Wanneer je nu het Apotheekmuseum bezoekt, wandel je de kleurrijke apotheek uit de tijd van Thomas Botti binnen. Vooral de uitgebreide pottencollectie en de kruidentuin stelen de show.

15u00 // Trappen langs molens

Na een flinke lunch zetten we die benen opnieuw aan het werk! In de namiddag staat fietsen op het programma. De Watermolenroute brengt je langs de uitgestrekte natuurgebieden, heide en bossen van GrensPark Kempen~Broek. De volledige route van 45 km is uitgetekend op het bestaande fietsroutenetwerk, dus het is heel handig om gewoon de knooppunten te volgen. Kenmerkend in dit landschap zijn de vele water- en windmolens. Wil je onderweg meer weten over deze molens, download dan de Erfgoedapp.

Goesting in een dagje weg gekregen? Check kempenbroek.eu en visitmaaseik.be voor nog meer inspiratie!

Watermolen langs Bosbeek en Itterbeek in GrensPark Kempen~Broek