01-01-2020

7 goede voornemens voor het nieuwe jaar: de Limburg-editie

Een nieuw jaar betekent nieuwe voornemens. Het ene voornemen zal je waarschijnlijk iets langer volhouden dan het andere. Wij geven je een duw in de goede richting om er dit jaar wel voluit voor te gaan.

1. Fiets je fit

Meer bewegen: een voornemen dat we ieder nieuw jaar wel maken om even snel weer op te geven. Maar hé, die kerstkilo’s gaan niet vanzelf weg (niet eerlijk, maar het is zo). Gelukkig hebben wij in Limburg een fietsroutenetwerk van maar liefst 2000 km aan verharde, veilige en grotendeels autovrije fietspaden. Zo trap je je fit en geniet je tegelijk van de prachtige omgeving. Win-win.

Fietsers aan boomgaard in Limburg

2. Toch meer van ’t wandelen?

Sporten betekent niet dat je de benen uit je lijf moet lopen, integendeel. Een wandeling door de natuur is net zo gezond en bevordert ook nog eens je humeur. Ga lekker op pad vergezeld door je favoriete playlist, podcast of de stilte, pak je lief bij de hand, trommel je vrienden en familie op,… Maakt niet uit, maar zorg dat je die frisse neus gaat halen. Limburg heeft zoveel veelzijdige natuur.

Wandelaar in de Limburgse natuur

3. Een beetje op uw eten letten

Ja maar, één stukske vlaai kan toch geen kwaad? Dus wel! Nee grapje, zo streng zijn we heus niet en Limburgse vlaai is te lekker om te laten staan. Maar het kan nooit kwaad om toch wat bewuster bezig te zijn met wat je eet. Probeer bijvoorbeeld eens wat minder vlees te consumeren. Burgerrestaurant (ja, dat lees je goed) Botanique combineert de liefde voor burgers met ‘healthy living’. Ook restaurant Preuverie staat bekend om zijn vegan aanbod en bij De Barrier kan je terecht voor vegetarische én koolhydraatarme gerechten. Meer verantwoord eten? Kies dan voor streekproducten, lokaal en lekker!

Lunchgerecht met gegrilde groenten in Limburgs restaurant

4. Meer eigen cultuur opsnuiven

Cultuur verbindt ons, doet ons nadenken, verruimt onze blik op de wereld, staat ons toe geschiedenis beter te begrijpen en laat ons simpelweg mooie dingen zien. Kortom, cultuur is belangrijk. Een mooi voornemen dus om hieraan meer aandacht te besteden. Vaak denken mensen dan voornamelijk aan het ontdekken van vreemde, verre culturen, maar hoeveel weten we eigenlijk van ons eigen erfgoed? Laten we in 2020 onze eigen cultuur eens grondiger verkennen. Van mijnen tot Romeinen, Limburg heeft op cultureel vlak genoeg te bieden.

Nachtbeeld van de mijnschachten van C-mine bij Genk

5. Meer tijd spenderen met je gezin

Je weet wel, die mensen waarmee je onder één dak woont en waarmee je lief en leed deelt. Je bent het zo gewoon om elkaar elke dag te zien dat je soms vergeet hoe belangrijk ze zijn in je leven. Meer 'quality time' met het gezin dus in 2020. Trek vaker samen weg, plan eens een last-minute daguitstapje of waarom geen volledige weekendjes weg. Doel is om meer tijd te spenderen met de personen waar je van houdt en samen leuke herinneringen te maken. Dat hoeft echt niet veel geld of tijd te kosten.

Gezin op bank in de Limburgse natuur

6. Jij bent ook belangrijk

Ben je altijd druk bezig voor anderen of met je werk? Stapelen de verplichtingen en to-do lijstjes zich op? Dan is het misschien toch maar eens tijd voor een adempauze. Geen betere plek om efkes uit te bollen dan in een van onze wellnesscentra. Na een dagje ‘self care’ ben je weer helemaal zen!

Vrouw in hangmat in wellnesscentrum te Limburg

7. Niet minder vaak, maar minder ver reizen

Massa’s toeristen, overal uren aanschuiven, de ene souvenirwinkel na de andere, teleurstellende toeristische trekpleisters en buitensporige prijzen voor … nou ja, zo’n beetje alles. Geen droomvakantie als je het ons vraagt, helaas wel de realiteit in veel grote wereldsteden. Zoek het daarom niet te ver. Limburg telt nog ongelooflijk veel onontdekte parels, ruimte en de mogelijkheid om écht tot rust te komen. En dat alles zonder ‘vliegschaamte’, heerlijk toch.

Uitzicht op bos in Limburg