In Limburg is er veel ruimte. Mooie landschappen die zorgen voor mooie vergezichten. En wat nu als we deze ruimte nog meer opsmukken door er enkele passende kunstwerken in te plaatsen? Dan krijg je succesverhalen zoals het doorkijkkerkje en de Tranendreef!

Het idee achter ‘kunst in de open ruimte’ is dat de kunstwerken zowel vormelijk als inhoudelijk passen bij de locatie. Het moet als het ware een verrijking zijn van de omgeving waar je rondloopt en jou even heel anders naar het landschap laten kijken.

Kunstwerk 'Untitled #158' bij Borgloon

Kunst met pit

Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk het doorkijkkerkje. De roepnaam voor een kunstwerk dat eigenlijk Reading Between the Lines heet, ontworpen door het kunstenaars- en architectenduo Gijs Van Vaerenbergh. Het kerkje maakt deel uit van het project ‘Pit’, net zoals de Tranendreef (ja, dat met die groene boomtenten), Memento en Untitled #158. Die laatste twee zijn misschien minder bekend, maar zijn ook zeker de moeite om te zien.

Schachtbok en Labyrinth bij C-mine in Genk

Verdwalen in een doolhof

Toen C-mine in Genk 10 jaar werd, vroegen ze aan het eerder genoemde duo Gijs Van Vaerenbergh of ze niet opnieuw zo een schoon kunstwerk wilden maken. Dat wilden ze! En zo staat op het binnenplein nu het Labyrint te pronken, een doolhof van metaal. Vind jij de weg terug?

Zonsondergang over het grasveld van de Helmen van Halen

Helmen in Halen

Ergens in een grasveld in Halen, vlak langs het fietsroutenetwerk, staan 44 grote betonnen helmen zij aan zij. De Helmen in Halen zijn een herinnering aan het verleden, een moment van bezinning in het heden en een blik vooruit naar de toekomst. Stuk voor stuk zijn het unieke creaties die de verhalen van 44 Limburgse gemeenten vertellen.

Kunstwerk in het Klankenbos in Pelt

Kunst in het bos

Tussen de bomen van het Klankenbos in Pelt vind je een verzameling van unieke klankkunstwerken. Niet alleen mooi voor het oog, maar ook voor het oor. In de bossen van Bosland staan dan weer natuurlijke kunstwerken van Will Beckers verscholen. Ook de picknickplaats Corpus in Kattevennen is door deze kunstenaar ontworpen.