Geschreven door Tine van Maison Slash
10-06-2020

Waarom Tongeren met kinderen helemaal niet duf is

Blogster Tine van Maisonslash spendeerde samen met haar gezin een weekend in Tongeren. Ze kwam er achter dat de eerste stad van België een uitstekende bestemming is voor je volgende uitstap met de kinderen.

Tongeren heeft alles in huis voor een volwaardige citytrip op postzegelformaat. Veelzijdig en boeiend, maar ook lekker compact omdat alles op wandelafstand ligt. We logeerden in het charmante kleinschalig hotelletje Caelus VII (indeed: de zevende hemel), gelegen naast … ja, zowat alles dus. Tongeren grossiert blijkbaar ook in ongelofelijk vriendelijke mensen met het hart op de juiste plaats voor enthousiaste, maar soms wat luide kinderen. Totally #parentfriendly en lekker relax. En last but not least heeft de stad van de Eburonen gewoon zoveel boeiende geschiedenis te bieden, dat een weekendje zelfs wat kort is.

Wie Tongeren zegt, zegt Gallo-Romeins Museum

Wie op school ooit een streepje Latijn heeft meegepikt of doelwit was van een bevlogen leerkracht geschiedenis is misschien al in het Gallo-Romeins museum geweest. Mijn herinneringen waren wat stoffig, maar dat is dit museum allerminst. Ons triumviraat (10, 8 en 5) was wild enthousiast. We werden moeiteloos meegezogen in het wonder van Stonehenge, een mystieke stenenformatie in het zuiden van Engeland. Nog tot eind april loopt er een tentoonstelling over deze prehistorische begraafplaats. De kinderen kregen een aangepaste audiogids, wat wel zo handig is voor de lazy parent die zelf ook wat wil genieten/leren. Enne… die acteur die ze gebruiken als uithangbord, check it out, want ja hallo’kes, ’t zal wel zijn!

Kinderen in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren

Creatief met steen

Veruit het allerleukst voor de kinderen is de creatieve workshop. Niks reserveren, niks aanschuiven of op tijd komen: op elk moment kan je binnenwaaien en aan de slag gaan om je eigen miniatuur Stonehenge samen te stellen. Nadien krijgen de kinderen hun meesterwerk mee in een originele taartdoos waarop staat: “het Gallo-Romeins Museum rocks.” Can’t argue with that. Na een stopje in het het museumcafé (probeer het lokale bier op basis van waterkers, seriously), doken we de prehistorie in. De permanente collectie heeft nog niks van z’n betovering ingeboet: jagers uit het stenen tijdperk, Ambiorix én de Romeinen. Toen we op het einde de kinderspeurtocht (djeezes, niet gemakkelijk) tot een goed einde hadden gebracht, was ons hoofd echt helemaal vol!

Kinderen tijdens workshop in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren

Toch zin om de beentjes te strekken?

Wil je de kinderen even ‘luchten’ en laten rennen om wat energie kwijt te raken? Fear not: ook dat heeft Tongeren in de aanbieding. Overal in het centrum en een stukje erbuiten vind je gouden “M” stapstenen op straat. Als je die volgt kan je verschillende mijlpalenroutes wandelen; de route in het centrum voorziet in spelletjes onderweg. Zo kom je vanzelf langs Romeinse overblijfselen, het schattige 13de eeuwse begijnhof, langs en over de middeleeuwse omwalling en de Moerenpoort. Daarin zit een ‘geheim’ mini museum verstopt. Als je bij de toeristische dienst of in het Teseum een code ophaalt, kan je er gratis in. Spannend! Wij gaven alvast allés ter imitatie van Ambiorix, held der Eburonen.

Ons weekendje Tongeren was een echt boeferkesweekend.

Foodies alert!

Niets beter dan wat gezonde buitenlucht om een hongerke te kweken. Ons weekendje Tongeren was een echt boeferkesweekend. In het centrum is een rijke keuze aan eetcafés, brasseries en restaurants, allemaal alweer lekker praktisch dicht bij elkaar. In het begijnhof landden wij in de Infirmerie, waar de kinderen spontaan zelf foodiefoto’s begonnen te nemen van hun eten.

Bouletten in tomatensaus bij restaurant de Infirmerie in Tongeren

Teseum. Say what?

De revelatie van het weekend was het Teseum. Wat-seum? Juist, wij hadden ook geen idee, maar wat een aanrader! Het Teseum bestaat uit een archeologische site en een schatkamer, wat suffer klinkt dan de hypermoderne ervaring die je staat te wachten. De archeologische site geeft je letterlijk toegang tot de catacomben van de basiliek van waaruit je dankzij tot de verbeelding sprekende technologie connectie maakt met het verleden van Tongeren, de basiliek en de streek. Zo zie je echte Romeinse vloerverwarming, maar kan je ook bovenop een video-vloer staan waar je de lagen van de geschiedenis één voor één ziet vervliegen onder je voeten.

Kinderen in de archeologische site van het Teseum in Tongeren

Onze old-timer

Een leuke afsluiter is slenteren over de beroemde zondagse antiekmarkt, met een heerlijk winters zonnetje. Het is aangenaam verdwalen tussen nostalgische stukken in een openluchtmuseum van koffiemolens, speelgoed, pronkerige beelden, mandjes en speelgoed. Prijzige bedoening om iets te kopen, maar wel sfeervol en gezellig. Let wel op waar je op zaterdagavond je auto parkeert. De antiekmarkt waaiert uit over zowat alle parkings, en zo vonden wij onze auto terug omringd door kraampjes. Oepsie!

Impressiebeelden van de Antiekmarkt in Tongeren

Deze blogpost werd geschreven voor Maisonslash, hét online magazine specifiek voor ouders.