13-07-2020

Al spelend op ontdekking in 10 musea

Vraag jij je steeds af wat je kan doen bij slecht weer? Dat is nu verleden tijd! Overweeg eens een museumbezoekje in Limburg en snuif meteen ook wat cultuur op

Kinderen op pad met Sus de mus in het Stadsmus te Hasselt

1. Het Stadsmus

Kom in museum Het Stadsmus alles te weten over het ontstaan van Hasselt. Kinderen gaan samen met hun (groot)ouders op pad met Sus de mus. Je krijgt een 'mussenkussen' dat je kunt gebruiken om op te gaan zitten, maar waar ook leuk spelmateriaal in zit. 

Museum De Mindere in Sint-Truiden

2. Museum DE MINDERE

In DE MINDERE kom je meer te weten over het leven Franciscus van Assisi. Kinderen gaan op zoek naar de Schat van Vlieg of beleven plezier aan de Doe-opdrachten van Vik en Vera. Workshops en specifieke gezinsactiviteiten leren kinderen nadenken over de wereld.

 

Een neanderthaler en Romein in het Gallo-Romeins Museum te Tongeren

3. Gallo-Romeins Museum

Het Gallo-Romeins Museum is een plek waar het fijn is om vele uren door te brengen met het hele gezin. De vaste expositie vertelt het verhaal van de mens in de regio, van de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd. Leer over het verre verleden via educatieve films, levensechte figuren, animaties en maquettes.

 

De koepel van de Cosmodrome in Genk

4. Kattevennen Cosmodrome

Verstopt in het Kattevennen bos in Genk vind je de Cosmodrome. Hier ontdek je op een interactieve manier alles over de sterrenhemel en het heelal. Met als kers op de taart een 360° reis doorheen het verleden, het heden en de toekomst van de kosmos.

Archeologische site in het Teseum te Tongeren

5. Teseum

In het Teseum schittert de eeuwenoude kunstschat meer dan ooit. De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek herbergt namelijk één van de grootste en rijkste kerkschatten uit de Lage Landen. Via interactieve media krijg je meer inzicht over de functie, betekenis en het gebruik van de historische stukken.

Het Glazenhuis in Lommel

6. Het Glazenhuis

In Het Glazenhuis in Lommel kom je alles te weten over glaskunst en al haar facetten. Woon een demonstratie van glasblazen of glasgieten bij of neem deel aan een workshop waar je zelf glaskunst kan maken.

Brug van Vroenhoven bij Riemst

7. Brug van Vroenhoven

Het belevingscentrum van de Brug van Vroenhoven neemt je mee in het spannende verhaal van Wereldoorlog II. Anderzijds ontdek je op een interactieve manier alles over de kracht van de binnenvaart. Ben jij klaar om je te laten verrassen door het belevingscentrum De Brug in Riemst?

De Waterburcht Pietersheim in Lanaken

8. Waterburcht Pietersheim

Jan van Pietersheim heeft zijn hele leven de geschiedenis van de waterburcht en van zijn voorouders beschermd. Maar als ook Jan er niet meer is, zullen alle verhalen over de waterburcht en haar bewoners verloren gaan. Daarom is hij op zoek naar nieuwe Heren van Pietersheim. Misschien jouw spruit wel?

Entomopolis in Zutendaal

9. Entomopolis

Wil je graag meer bijleren over bijen en insecten? Dan mag een bezoek aan de Entomopolis in Zutendaal zeker niet ontbreken op jouw bucketlist. Bekijk de verschillende soorten vlinders in de vlindertuin of maak een interessante insectenwandeling.

 

Oude huisjes in het openluchtmuseum Bokrijk bij Genk

10. Openluchtmuseum Bokrijk

Laat je onderdompelen in een verhaal over vakmanschap en steek zelf de handen uit de mouwen tijdens één van de boeiende ateliers. In de speelschuur leef je je uit met de traditionele volksspelen. Deze zomer loopt in Bokrijk ook de expo 'De Wereld van Bruegel'.