14-01-2022

Vogels spotten vanachter het telraam

Wij zien liever tien vogels in de lucht dan één in de hand. Op zaterdag 29 en zondag 30 januari organiseert Natuurpunt traditiegetrouw Het Grote Vogelweekend. Strooi wat vogelvoer, zoek een beschutte plek vanwaar je de vogels kan zien en ga aan het turven. Oefenen kan alvast tijdens deze wandelingen, een getraind oog is er twee waard!

Een mees op een tak.

Jong geleerd is oud gedaan, dachten ze bij bezoekerscentrum de Watersnip. Op 16 januari kunnen natuurspeurdertjes en hun ouders er de vogels trakteren op allerhande lekkers tijdens Vreemde vogels rond de voedertafel. Zo ontdekken ze welke soorten hun buikje komen vullen. Je leert er ook een pindasnoer maken voor de hongerige vogeltjes bij je thuis.

Trek een extra dikke jas aan en voeg je op 19 januari bij de winterse natuurwandeling. Samen met een gids van de Watersnip ga je op zoek naar vogels uit het hoge noorden die hier hun wintervakantie doorbrengen. Dat kan tellen als voorbereiding op Het Grote Vogelweekend!

Een geelgors in de Duinengordel.

Heb je zin in een mysterieuze avondwandeling? Neem deel aan de uilenwandeling in de vallei van de Grote Beek en ga samen op zoek naar die prachtige nachtvogels! Vertrek op 22 januari om 21 uur aan De Craenenhofkes in Leopoldsburg. Denk aan stevige schoenen en neem eventueel een bescheiden zaklamp mee.

Tips voor blije snaveltjes

  • Een dakje boven de voedertafel zorgt ervoor dat je voeder langer goed blijft en bespaart jou de moeite het regelmatig te moeten verversen.
  • Wil je zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten aantrekken? Dan bied je best het hele jaar door een variatie aan voedsel (granen, nootjes, appels) en dit op verschillende plaatsen in je tuin.
  • Hang enkel vetbollen in de tuin bij echt koude temperaturen, liefst aan een flexibele tak en buiten bereik van muizen.
  • Water is net zo belangrijk in de winter. Een bodempje in een soepbord is voldoende. Vervang het dagelijks, zeker als het vriest.