25-07-2023

Festivals in Limburg

Dat genieten niet veel moet kosten, bewijzen deze Limburgse zomerfestivals. Proeven en ruiken, horen of zien, hier zet je je zintuigen met veel plezier op scherp. De hartverwarmende gezelligheid voelen, doe je bij ze allemaal.

Kijk je ogen uit

Nog tot 1 oktober trakteren de straten en pleinen van Overpelt centrum je op meer dan 1200 foto’s van professionele en amateurfotografen uit de hele wereld, met de vierde editie van Lens op de Mens – Fotofestival Pelt.

Fotograaf achter zijn camera

Tijdens een rolstoelvriendelijke route van net geen 3 km bewonder je meer dan 1200 foto’s! Naast een selectie ingezonden beelden zijn er ook tentoonstellingen van gastfotografen te bewonderen, met als klapper de wereldberoemde Martin Parr.

Onder het hoofdthema ‘de mens’, in de breedste zin van het woord, worden enkele actuele onderwerpen aangesneden. Het subthema voor dit jaar is humor. Meer informatie en een routeplan vind je bij CC Palethe, de Sint-Martinuskerk, Dienstencentrum Pelle Melle en bij de plaatselijke horeca.

Nog meer verwondering op 3 augustus, wanneer het Stadhuisplein van Tongeren je welkom heet voor Het Einde der Tijden. Anders dan de naam doet vermoeden, kondigt This is the end of the world as we know it het begin aan van het MoMeNTfestival met een vlammend acrobatische spektakel.

Van het ene vuur in het andere, want op 11 en 12 augustus staat de Japanse Tuin in Hasselt in het teken van het Obon Festival, één van de gekendste Japanse tradities. Als symbool voor het uitzwaaien van de overledenen, worden kleine lantaarns te water gelaten. Zo verandert de vijver voor het ceremoniehuis in een zee van lichtjes. Deze nocturne is een zeldzame kans om de Japanse Tuin tijdens en na het vallen van de avond te bewonderen.

Een vrouw laat een lantaarn te water

Op 26 augustus strijkt het gloednieuwe illustratiefestival De Verbeelders neer in het CCHA. Doe jezelf tegoed aan de leukste kaartjes, posters en gadgets op het illustratorenmarktje en teken samen met Carll Cneut, Paddy Donnelly, Rébecca Dautremer en Leo Timmers live mee aan de Zee van de Verbeelding.

En ook op 2 en 3 september mag je verbeelding de vrije loop gaan, tijdens het Manga en Cosplay Festival in de Japanse Tuin. Personages uit manga, anime en videogames komen tot leven op de voor de gelegenheid aangelegde catwalk, en wij kunnen ons daar geen beter decor voor indenken.

Een hand werkt aan een illustratie

Geef je oren de kost

Op 3 augustus halen blues- en rockliefhebbers hun hart op in het Burgemeesterspark in Lommel tijdens het sfeervolle Blues in het Park. Met Bozz Bear Billy en Sugar Queen wordt dit een feestje om blue tegen te zeggen.

Daarna schud je de heupen los op Klappoel Zomert, dat op 4 augustus Guatemala, Chili, Nicaragua, Cuba en Spanje naar Borgloon brengt in de vorm van CONGAZZ. We dagen je uit om niet te bewegen op de zalige noten van traditionele son, vermengt met Mariachi en Flamencopop.

Geraak je niet uit gedanst? Dan brengt Absolutely Free Festival heil met razend goeie optredens op de C-mine site in Genk. Vergeet je gebruikte batterijen als toegangsticket niet!

Wie festival zegt, denkt al snel aan Pukkelpop, en dit weekend dringt de Pukkelpopsfeer de Hasseltse binnenstad binnen met PKP DWNTWN. Op 5 augustus staan het Groenplein, Quartier Bleu en het Van Veldekeplein in het teken van live pop-, hiphop- en dance-optredens, op 6 augustus wordt het Dusartplein ondergedompeld in alles van streetstyle.

vrienden genieten van de sfeer van een festival

Zoek je eerder iets voor het hele gezin? Op 4, 5 en 6 augustus bouwt de Koninklijke Fanfare Sint-Dionysius Opoeteren i.s.m. stad Maaseik het Bosbessenplein weer helemaal om tot oergezellig openluchtterras! Met live muziekoptredens, kinderanimatie en lokaal lekkers wordt deze 21ste editie van de Oeterfeesten ongetwijfeld opnieuw een succes!

Tijdens het weekend van 12 en 13 augustus geniet je samen van nog meer familiegeluk tijdens de Halfoogstfeesten in Beringen, waar goede muziek en sfeervolle terrasjes samensmelten tot een zalige zomerse sfeer in het Park van Beverlo. Psst, spits je oren! De meesterverteller is aan het woord!

Op 16 augustus komt Vurige Tongen naar Op ’t Heeseinde in Ham, de laatste locatie van dit zesdelige zomerconcept. Terwijl je geniet van een drankje en hapje, luister je naar een spannend verhaal bij een knetterend haardvuurtje of iets alternatief.

Een gezin geniet samen van de zomer

Over geuren en smaken

Van ontdekkende fijnproever tot volleerde smaakpaap, de culinaire festivals deze zomer verblijden. Zo brengt Foodtruckfestival SMA(A)K op 4, 5 en 6 augustus muziek, animatie en vooral heel veel lekkers van over de hele wereld naar het Stadspark van Sint-Truiden.

Ook op 4 en 5 augustus tovert Music & Foodtruckfestival Chefs on wheels het stadsplein van Zonhoven om tot een festival waar chefs hun lekkerste hapjes serveren, afgewerkt met een muzikale saus van live optredens.

Het charmante Nieuwerkerken transformeert op 15 augustus tot een klein Italië met Festa Toscana. Denk Italiaanse delicatessen in de vorm van traditionele pizza, antipasti, gelato en limoncello, muziek en Italian Swing en springkastelen voor de bambini.

Mensen schuiven aan bij een kleurrijke food truck

Nog meer zuiderse sferen vind je in Genk tijdens Vollebak Vennestraat. Vanaf 19 augustus wordt de ‘straat van de zintuigen’ vier zaterdagen op rij autovrij gemaakt en gevuld met eetstandjes, live concerten en straatanimatie.

Hou een gaatje vrij, want van 1 tot 3 september komt het HAP Food Festival naar het Stadspark van Hasselt. Aanschouw watertandend een spectaculaire show cooking, ga zelf aan de slag tijdens een foodie workshop of kom gewoon lekker smullen. Akoestische bands en dj’s maken de sfeer compleet, terwijl de kleinsten blij worden van fleurige animatrices, stoere acrobaten en Studio 100-figuren zoals Bumba.

Als gezin genieten van samenzijn op een festival

Laat je nog verder inspireren door onze evenementenkalender