14-07-2022

10 zomerse fietsroutes in Limburg

De mooiste fietsroutes, die vind je in Limburg. Met ons handig knooppuntennetwerk heb je zo je eigen route uitgetekend. Om het je nog gemakkelijker te maken, hebben wij 10 fietslussen geselecteerd die deze zomer zeker het uittesten waard zijn.

1. Fietsroute ‘Natuur en oorlogsherinneringen’ – 58 km

Deze vlakke tocht begint en eindigt in natuurreservaat Schulensbroek met het welbekende Schulensmeer. Je fietst op de grens van Haspengouw en de Limburgse Kempen. Dat betekent een afwisseling van zandgronden, bossen en weilanden met akkers en fruitboomgaarden. Rondom Lummen vallen de verschillende kasteeldomeinen op. In Halen sta je stil bij de Eerste Wereldoorlog. Zo passeer je de plek waar de Slag der Zilveren Helmen plaatsvond. Hét hoogtepunt is het unieke herdenkingspark met zijn 44 creatief bewerkte Stahlhelmen. Onvergetelijk.

Fiets naar de route ‘Natuur en oorlogsherinneringen’.

De Helmen in Halen

2. Fietsen door het Haspengouws terroir – 53 km

Fiets doorheen het glooiend fruitlandschap van Haspengouw naar indrukwekkende panorama’s, vierkantshoeves, rustige kerkdorpen en prachtige kastelen. Stap onderweg even af bij de verschillende pit-kunstwerken in open ruimte, zoals het doorkijkkerkje en Untitled#158. Misschien wel dé meest Instagrammable fietsroute van Limburg! Ter hoogte van Ulbeek is een pauze bij De Bottelarij zeer welkom! Na een stuk Limburgse vlaai of een heerlijk fris drankje, heb je weer genoeg energie om de tocht verder te zetten.

Ga fietsen door Haspengouw.

3. Fietsroute ‘Waar de Maas baas is’ – 50 km

In het oosten van Limburg is de Maas baas! De rivier schuurde door de eeuwen heen haar weg doorheen de prachtige vallei en gaf zo de natuur op verschillende plekken vrij spel. De Maasvallei is één van de droogste en zonnigste regio’s van West-Europa. Startplek voor deze fietstocht is Maascentrum De Wissen in Dilsen-Stokkem. De mandenvlechterij zit stevig vervlochten in het verleden van deze Maasstad. Stop onderweg zeker even aan De Mandenvlechterij DIY om dit vakmanschap zelf uit te proberen. Proef van het Maasland bij één van de wijndomeinen langs de route of op een zonnig terrasje, steek de rivier over naar Nederland met de veerpontjes, maar geniet vooral van kilometers fietsen over eindeloze oevers afgewisseld met enkele culturele toppers.

Ga naar de route ‘Waar de Maas baas is’.

Gezin aan het fietsen in de Maasvallei

4. Fietsroute ‘Actueel mijnverleden’ – 61 km

Fiets langs het imponerende mijnerfgoed van Limburg. De route vertrekt aan be-MINE, de voormalige mijnsite in Beringen. Je fietst doorheen het natuurgebied van de Vallei van de Zwarte Beek. Tussen knooppunt 310 en 341 sla je best even af voor een stop aan het fietscafé van Blueberry Fields. Op het terras geniet je van een lekker drankje en een stuk bessenvlaai in een groene omgeving. In juli en augustus kan je daarenboven zelf bessen plukken. Een supergezonde snack die je genoeg energie geeft voor de rest van je fietstocht.

Fiets langs de blauwe bessen.

5. Fietsen door water en heide – 56 km

Eentje is geentje! Tijdens deze fietstocht smul je van twee uitzonderlijke fietsbelevingen in een tocht door Midden-Limburg. Vanaf C-Mine in Genk gaat het eerst richting Nationaal Park Hoge Kempen. Schaduwrijke bospaden leiden je via Zutendaal naar knooppunt 550, startpunt voor 'Fietsen door de Heide' in het Nationaal Park Hoge Kempen, een 4 km lang traject dwars over de Mechelse Heide. Daarna zet je koers richting Bokrijk. Hier gaat het fietspad dwars door een vijver, van de ene oever tot aan de andere. 'Fietsen door het Water' in Bokrijk bij knooppunt 91, met het wateroppervlak aan weerszijden op ooghoogte. Allee, waar zie je zoiets?

Bekijk deze fietsroute.

Gezin fietst door de heide

6. Fiets dwars door de boomtoppen van Bosland  – 65 km

Deze vlakke fietslus voert je langs kanalen en zand, over het vlakke platteland met een waaier aan uitzichten en door de vele bossen die zorgen voor een groene verfrissing in de zomer en prachtige kleuren in de herfst. Bosland is het grootste aaneengesloten bosgebied van Vlaanderen. Hier kan je urenlang door eindeloze bossen fietsen. Aan knooppunt 272 fiets je ook nog eens dwars door de kruinen van de bomen op de unieke fietsbeleving ‘Fietsen door de Bomen’ in Bosland! Niet zo ver van dit knooppunt vandaan ligt het zalige fietsterras van brouwerij De Logt waar je best een pauze inlast voor een deugddoende verfrissing. Wie nog meer ambacht wilt proeven, fietst best even door naar Korhaan, één van de oudste actieve distilleerderijen van België waar gins, likeuren, jenevers en advocaten worden gemaakt.

Ga naar de fietsroute door de boomtoppen.

7. Fietslus ‘Kijk op Sint-Truiden en Haspengouw’ – 56 km

In en rond Sint-Truiden liggen 5 uitkijkpunten waar het panorama net iets uitgestrekter en mooier is dan elders. De Abdijtoren op de Markt of Helsheaven tussen de boomgaarden zijn twee van zulke bijzondere locaties. Je kan zelf je route uitstippelen langs de knooppunten, maar Toerisme Sint-Truiden heeft een kant-en-klare lus voor je uitgetekend waarop je alle uitzichtspunten passeert.

Bekijk de fietslus van Toerisme Sint-Truiden.

Helsheaven bij zonsopgang in Sint-Truiden

8. Fietsen door de Groote Heide – 54 km

Fiets in de meest noordelijke uithoek van Limburg waarbij je zelfs de Nederlandse grens oversteekt. Natuurgrenspark De Groote Heide is een optelsom van tal van kleinere natuurgebieden met elk hun eigen waarde, charme en mogelijkheden. Daartussen prachtig, landelijk buitengebied. In Hamont en Sint-Huibrechts-Lille ontdek je de fraaie woonhuizen van de teuten, rondreizende handelaars uit de 17de eeuw. Molens zijn in deze streek alomtegenwoordig. Proef onderweg van ambachtelijke kazen en de Achelse abdijbieren, authentiek gebrouwen in de Achelse Kluis.

Ga fietsen door de Groote Heide.

9. Fietsroute ‘Brouwerijen en beekvalleien’ – 41 km

Op deze fietslus verken je de regio van Bocholt, Bree en Oudsbergen. Bossen, akkers, weilanden en schaduwrijke beekvalleien vormen het decor van je fietstocht. Je fietst tussen de Brouwerij Martens en Brouwerij Cornelissen met onderweg enkele idyllische beekvalleien. Landelijk Limburg ten top! De afstand en het vlakke terrein maakt deze route geschikt voor de hele familie.

Fiets naar de route ‘Brouwerijen en beekvalleien’.

Fietsers in Bocholt

10. De smaak van Gingelom – 34 km

Wie Haspengouw hoort, denkt onmiddellijk aan appelen en peren. En terecht want nergens zijn deze vruchten zo smaakvol en knapperig. Maar daar stopt het niet bij. De rijke Gingelomse bodem heeft nog meer te bieden: zoete kersen en aardbeien, lekkere druiven, frambozen en ander rood fruit. Van al die lekkere vruchten worden bovendien producten gemaakt zoals confituren, jenever en fruitsappen. Gingelom staat ook gekend om de groene asperges. Leer deze lekkere producten al fietsend kennen? De fietsroute ‘De smaak van hier’ leidt je langs alle telers. Onderweg passeer je charmante dorpjes en de mooiste vergezichten.

Bekijk de fietslus ‘De smaak van hier’.

Huur een fiets door heel Limburg

Geen eigen fiets mee? Dankzij Fietsparadijs Limburg huur je een fiets naar keuze op 16 verschillende afhaalpunten, van Alken tot Zutendaal. Je reserveert heel gemakkelijk online jouw fiets en locatie.

Nog meer fietsverhuur vind je in dit overzicht.