16-05-2023

10 tips voor de Archeologiedagen 2023

Op 26, 27 en 28 mei gaan de Archeologiedagen door. Op deze dagen maak je kennis met het verleden dat soms letterlijk onder je voeten ligt. Ook in de Limburgse grond zitten er heel wat verhalen die verteld moeten worden. We selecteerden 10 activiteiten.

Archeologiedagen voor kinderen

In Lommel vlieg je helemaal terug naar de prehistorie. Ook de allerkleinsten kunnen voor 1 dag in de huid van een archeoloog kruipen. In de opgraving ontdek je hoe de mensen toen leefden en hoe het landschap eruitzag. Bak zelf prehistorische koekjes of maak een prachtige amulet. Neem deel aan de rondleidingen en workshops en laat je meenemen in het verhaal door het straattheater.

Sint-Truiden neemt je mee naar de Merovingische periode. Kinderen krijgen een pakketje waarmee ze zelf een fibula kunnen knutselen. Een watte? Een fibula is een soort sluitspeld voor kledingstukken die in die periode vaak gebruikt werd. Wie weet kom je zelfs een echte Merovinger tegen.

Kind tijdens de Archeologiedagen in Sint-Truiden

In de waterburcht van Pietersheim in Lanaken gaat tijdens de Archeologiedagen de gloednieuwe Emma en Otis-voorstelling in première. De kinderen verkennen daarnaast de burcht op een spannende zoektocht. Op het einde wacht een diploma en een cadeau van Emma en Otis.

LEGO® en archeologie, wat heeft het met elkaar te maken? In het Regionaal Archeologisch Museum in Maaseik bouw je met de blokjes het verleden op. Ook het museum zelf is deze dagen gratis te bezoeken.

Arne de archeoloog gaat met je op reis naar de IJzertijd in het Archeologisch park de Rieten in Oudsbergen. Neem een smartphone mee, scan de QR-codes, voer speelse opdrachten uit en los de raadsels op. Ben jij een Kelt of een Romein?

Archeologisch park de Rieten in Oudsbergen

Archeologiedagen voor fietsers

Een begeleide fietstocht van ongeveer 32 km neemt je mee op de geologische fietsroute As-Opglabbeek. Je passeert onder meer de geologische wand, gelegen in een voormalige grindgroeve, en de Sint-Aldegondiskerk, waar je fossielen in de kerkwanden vindt.

Aan de Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen start een begeleide fietstocht van 33 km door Bilzen, Hoeselt en Riemst. Onderweg sta je stil bij verschillende archeologische parels, Gallo-Romeinse villa's, kastelen en waterburchten.

Archeologiedagen voor ontdekkers

De Neanderthalersite in Veldwezelt is een unieke archeologische site. Je maakt er niet alleen kennis met haar vroegere bewoners, de Neanderthalers. Aan de hand van de geologische opbouw van de wanden kom je meer te weten over ijstijden en evolutie van het klimaat.

Neanderthalersite in Lanaken

Wat weten we over archeologische opgravingen in Hoeselt? Wat schuilt er achter de eeuwenoude Motte? En wat stelt de Bethaniatoren in de Burghof voor? Archeologen lichten een tipje van de sluier op. Er is ook doorlopend een speurtocht en knutselactiviteit voorzien voor kinderen.

De archeologische site aan de Hoogstraat in Peer legde twee cultusplaatsen bloot met bijzondere voorwerpen uit de overgangsperiode tussen de Keltische en Romeinse tijd. De site ligt in de Abeekvallei, naast een Romeinse hoofdweg. Op deze wandeling maak je kennis met deze prachtige vallei. Onderweg krijg je via QR-codes het auditief gezelschap van Stijn Meuris.

Archeologiedagen banner 2023