03-01-2023

De populairste plekken in Limburg van 2022

Dit jaar geen top 10 van populairste plekken, maar een top 12. Eentje voor elke maand van het jaar. Hoeft niet. Ze allemaal tijdens een vakantie in Limburg combineren is ook een optie. Vink jij in 2023 deze locaties af? Vergeet zeker niet #altijdlimburg te gebruiken op je avonturen.

1. Thorpark

Vorig jaar was Thorpark in Genk al een favoriete plek van velen en de populariteit van dit natuurgebied groeide in 2022 alleen maar. De twee mijnterrils staan kenmerkend te pronken in het landschap. Na een beklimming van deze steenbergen vind je je adem terug onder het genot van een weids uitzicht.

Dit gebied maakt deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen. Je weet dus dat je qua natuur niet teleurgesteld naar huis zult keren. De wandelroutes banen zich een weg door heide en dennenbossen, jeneverbessen en landduinen.

De mijnterrils gaven het misschien al weg, je bevindt je hier op de voormalige mijnsite van Waterschei. Het hoofdmijngebouw is mooi vanbinnen én vanbuiten en ook de achterliggende schachtbok die al even komt piepen valt meteen in het oog.

Heb je zin om wel wat meer te weten te komen over het mijnverleden? Oud-mijnwerkers richtten met het Mijndepot een mijnmuseum op. Je verkent - al dan niet met gids – door de ondergrondse luchttunnels waarbij tal van originele voorwerpen en werktuigen tentoongesteld staan.

Wanneer ondertussen je buik onmiskenbaar begint te rommelen, moet je niet ver zoeken. In Thor Central schuif je aan tafel in Partaasch, een hip belevingsrestaurant rond het concept foodsharing. Tijdens de warme maanden kan je terecht op het zomerterras Thor Terrazza voor beats, bites en vuurkorven.

Kortom, in Thorpark plan je in geen tijd een volledige daguitstap. Geen wonder dat deze plek onze lijst aanvoert.

2. ‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk

Deze unieke fietsbeleving aan fietsknooppunt 91 blijft jaar in jaar uit een toppertje. ‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk werd al in 2016 geopend, maar nog steeds nemen fietsers en wandelaars graag dit pad. Meer dan een kwart miljoen keer werd er in 2022 door de vijvers van Bokrijk gefietst.

Heb je ‘Fietsen door het Water’ trouwens al eens bekeken vanuit een van de uitkijkpunten? Aan de ene kant heb je het uitkijkpunt ‘Zicht op de Wijers’, uitgewerkt in een schuur van een voormalige hoeve. Naast een mooi zicht krijg je hier ook een uitleg over de fauna, flora en over het sluizensysteem dat het waterpeil reguleert.

Aan de andere kant van het water beklim je de gerestaureerde Duiventoren uit Ingelmunster voor een panorama over de vijver. Met de zon in het westen is dit vooral in de late namiddag/avond (afhankelijk van het seizoen) een aanradertje. Deze uitkijkpost maakt wel deel uit van het Openluchtmuseum van Bokrijk, dus hiervoor moet je eerst een toegangsticket bemachtigen.

Vanuit domein Kiewit vertrekken twee wandelroutes die je door ‘Fietsen door het Water’ laten stappen. Eentje van 4 km die haalbaar is voor iedereen en voor de ferventere wandelaars ligt een tocht van 12 km klaar.

3. ‘Fietsen door de Bomen’ in Bosland

Ook ‘Fietsen door de Bomen’ in Bosland mag zich tot een van de populairste plekken rekenen. Dit cirkelvormige fietspad dat je meeneemt de hoogte in tot tussen de boomtoppen is natuurlijk een leuke extra tijdens je fietstocht.

Place to be is fietsknooppunt 272 in het gebied van Het Pijnven. Een stukje Bosland dat vooral – niet heel verrassend- uit bossen bestaat. Voor een stevige boswandeling zit je dus goed, en ja, je mag ‘Fietsen door de Bomen’ ook te voet op lopen.

Het Pijnven heeft daarnaast nog meer in petto om er een leuke uitstap van te maken. Voor de kinderen zorgen vooral de speelweiden en speelbossen ervoor dat het niet saai wordt.  Ook de Vlindervallei en het kunstwerk ‘De Boom in’ van Will Beckers zijn leuke plekken onderweg.

4. Voerstreek

Misschien niet helemaal eerlijk om een hele regio als populaire plek te benoemen, maar iedereen die Voeren bezocht heeft, begrijpt dat het moeilijk is om een specifieke locatie uit te lichten. Dat is ook de reden waarom je naar de Voerstreek gaat: om je helemaal te laten onderdompelen in het soort natuur dat je in Vlaanderen niet veel tegenkomt. Hier is eentje overduidelijk geentje. Eén dag of één wandeling, … is veel te weinig om de rust en schoonheid volledig in je op te nemen.

In dit stukje Limburg omringd door Wallonië vind je de glooiende, groene landschappen die typisch zijn voor het Land van Herve. Perfect voor stevige wandelingen en mooie Instagramfoto’s! Het wandelnetwerk verzamelt 250 kilometer aan netjes bewegwijzerde wandelpaden, maar niets belemmert je om zonder plan rond te dwalen.

Tussen al dat groen liggen de zes Voerense dorpen her en der verspreid. De spoorwegbrug domineert het dorpsbeeld van Sint-Martens-Voeren. De authentieke vakwerkhuizen opgetrokken uit vuursteen geven een charmante sfeer aan je wandeling. Wil je zoveel mogelijk van die huizen uit de 18de en 19de eeuw spotten? Dan moet je in Sint-Martens-Voeren en Sint-Pieters-Voeren zijn.

Sint-Pieters-Voeren is het kleinste dorp. Het is op deze plek dat de bron van de rivier Voer ligt, meteen ook het startpunt van de prachtige Bronnenwandeling.

Het toffe van de Voerstreek is dat je hier echt even helemaal weg bent van de wereld op een eiland van rust, maar je toch op minder dan een halfuur van Maastricht, Luik en Riemst. Zelfs Aken is niet zo gek ver meer. Moest je dus toch eens een namiddagje citytrippen aan je vakantie willen toevoegen dan kan dat perfect.

5. Maasvallei

De Maas baant zich een weg dwars door de twee Limburgen. Aan de ene oever België, aan de andere Nederland. De fauna en flora op en langs deze rivier leveren 40 km lang het ene idyllische plekje na het andere op.

Een absolute topper op je tocht door RivierPark Maasvallei volgens iedereen die hier ooit al geweest is: het spotten van de grote grazers. Als echte natuurbeheerders zorgen de konikpaarden en gallowayrunderen ervoor dat niet alles dichtgroeit en het unieke landschap blijft bestaan.

Ze stappen vrijelijk rond op de oevers van de Maas, maar in deze 4 natuurgebieden is de kans het grootst dat je de dieren tegenkomt: Koningssteen – Kollegreend In Kessenich, het struingebied Maesbempdergreend – Mazenhoven in Leut, Hochterbampd in Lanaken en Negenoord – Kerkeweerd in Stokkem. Respecteer wel de rust en ruimte van deze dieren. Blijf op een afstand en ga ze zeker niet aaien.

Wil je meer te weten komen over de natuur waar je door wandelt, dan kan je iedere tweede zondag van de maand op pad door de Maasvallei met een Ranger. Deze legt je vol overtuiging alles uit over een bepaald thema. In maart gaan ze bijvoorbeeld op zoek naar de bever, in juni kom je alles te weten over wilde bloemen en vlinders en in december vertelt de Ranger je hoe de grote grazers de ruige wintermaanden doorkomen. Voor de volledige kalender klik je best even door naar de website van RivierPark Maasvallei.

6. Gerheserheide

Netjes tussen Ham en Leopoldsburg in ligt het natuurgebied Gerheserheide. Ondanks de naam van dit gebied wandel je hier voornamelijk door dennenbossen met landduinen en zandvlaktes. Maar het is niet zo dat er helemaal geen heide te vinden is.

Met de bouw van een militair kamp in de 19de eeuw en het aanplanten van dennenbomen voor de mijnschachten in de 19de eeuw zijn de uitgestrekte heideterreinen verdwenen, maar onderweg kom je zeker nog voldoende paarse plekjes tegen. Vooral sinds Natuurpunt zich over het gebied ontfermt en grote grazers inzet om de bebossing binnen de perken te houden, kan de heide zich weer ten volle ontwikkelen.

Door het natuurgebied loopt 1 wandelroute, die je halverwege ook kan inkorten als 7,7 km te lang is: het Nachtzwaluwpad. Start je wandeling aan recreatiedomein De Merel. En om helemaal in het vogelthema te blijven: het adres dat je in je GPS ingeeft is de Zwarte Spechtstraat in Leopoldsburg.

7. Kruinenpad

We hebben net al gefietst door de bomen, op dit pad in Maasmechelen wandel je door de boomtoppen. Vanaf de dijk van de Zuid-Willemsvaart stap je zo de boomkruinen in. Hoe dat kan? Je zit hier in ’t Greven, een mijnverzakkingsgebied. De bodem is tot wel 10 meter weggezakt. Het pad zelf is 181 meter lang, dus neem zeker je tijd om de natuur in je op te nemen en goed rond te kijken.

Een bezoekje aan het Kruinenpad is gemakkelijk te combineren met een wandeling of fietstocht. De rode wandelroute vanuit Leut (14,1 km) komt langs het Kruinenpad. En Terhills, hoofdtoegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen, ligt aan de andere kant van het kanaal. Fietsers nemen de knooppunten 48 en 55 op in hun route en je ziet de ingang van het pad onderweg verschijnen.

En dat Maasmechelen Village op een steenworp ligt, is niet alleen voor de shoppers een leuk weetje. Voor een lichte lunch, snack onderweg of uitgebreid diner zit je ook helemaal goed.

8. Alden Biesen

Heeft Alden Biesen een introductie nodig? De imposante Landcommanderij van Bilzen spreekt al jaar en dag tot de verbeelding. Of je nu voor de allereerste keer een bezoek brengt of je vaste klant bent, wanneer je het kasteel in de verte ziet verschijnen ben je altijd weer onder de indruk.

Op het domein zelf kuier je rond in de Franse tuinen, het Engelse Park en over het kronkelen de vlonderpad in de hoogstamboomgaard. Je vertrekt van hieruit ook op een wandeling door de glooiende omgeving.

De binnenkant van de waterburcht is enkel te bezoeken met gids of tijdens een tentoonstelling. Gelukkig organiseert Alden Biesen doorheen het jaar diverse evenementen en rondleidingen waarbij je als individuele bezoeker kan aansluiten.

Verken het historische domein eens op een heel andere manier met Bilzen Mysteries: Het Complot. Dit spannende misdaadspel is zeker met de kinderen een toffe activiteit. Wie ontpopt zich tot de beste speurder?

9. Hageven

Hageven is het Belgische gedeelte van het grensoverschrijdende natuurgebied Hageven - De Plateaux. In deze oase van 600 hectare wandel je door heide, vennen, bossen en graslanden. Zet koers richting Pelt.

Start aan het bezoekerscentrum De Wulp voor een wandeling van 1,5 tot 9,7 km. Een voltreffer op Instagram is de kleine hangbrug over de Dommel. Sommige wandelpaden brengen je feilloos tot op Nederlands grondgebied (en ook weer terug gelukkig).

Verschillende uitkijkpunten en een vogelkijkhut sporen je aan om stil te staan en met meer nadruk naar de omgeving te kijken. De natuur hier werd in het verleden al bekroond omwille van de diversiteit. Beschermde diersoorten vinden hun thuis, met als pronkstuk het gentiaanblauwtje, een vlindersoort die het niet zo gemakkelijk heeft.

Het gebied is ook de thuis van een kudde gallowayrunderen. Misschien kom je hen onderweg wel tegen.

10. Kolisbos

De natuur in Pelt bekoort blijkbaar velen. Want net zoals het Hageven, ligt het Kolisbos op Peltse grond. Zoals de naam al doet vermoeden bestaat het decor van je wandeling uit bos. Eiken, berken en dennen. Hier en daar zie je ook nog wat heide, restanten van wat ooit een voornamelijk heidegebied was.

Omdat een wandeling alleen voor veel kinderen niet voldoende is, werd een uitgebreide speelzone aangelegd in het bos. Op het Pierkespad, een wandelroute op maat van kinderen, kom je onderweg meerdere belevingselementen tegen.

11. Zammelen

Zammelen is een klein kerkdorp in Kortessem. Drie wandelroutes van 4, 6 en 7 km tonen je het mooiste van de omgeving. Wandelaars die dat maar wat kort vinden, combineren de routes in een tocht van 13 km.

Je wandelt hier door op en top Haspengouw. In de lentemaanden prijken de bloesems aan de fruitbomen. Het pittoreske dorpje ligt bovenop op een helling, het gelijknamige natuurgebied brengt je tot in de vallei van de Mombeek. Bereid je dus voor op een hobbelige wandeling met ups en downs.

Goedgemutst eindigen liefhebbers van houten vlonderpaadjes hun wandeling. Die zijn in het natuurgebied namelijk talrijk aanwezig om de meest vochtige stukken begaanbaar te maken. Alsnog zijn waterdichte wandelschoenen geen overbodige luxe.

12. Hoksent-Molhem

De laatste op deze lijst van populaire plekken is Hoksent-Molhem, een natuurgebied dat zich uitstrekt over Peer en Hechtel-Eksel. Hier is het puur genieten van een quasi onbewoond stukje groen.

Met maar liefst 6 verschillende wandellussen tussen 3 en 12 km vindt ieder type wandelaar zijn gading. Rode, of eerder blauwe, draad is de rivier Dommel. Diezelfde rivier kwam je eerder al tegen in het Hageven (zie nummer 9). Ook hier steek je het water geregeld over via idyllische houten bruggetjes.

Je wandelt door lagergelegen, vochtige graslanden en langs hogere en drogere akkergronden. De langgevelhoeves maken het authentieke agrarische karakter helemaal af.

Niet alleen nu is dit een populaire plek, ook onze voorouders zakten graag naar dit gebied af. Bewijs daarvan zijn de prehistorische grafheuvels die ook nu nog zichtbaar zijn. Je komt er meer te weten over hoe de mensen hier toen leefden.