01-09-2023

Een dagje fruit en erfgoed in Sint-Truiden

Als je Sint-Truiden in twee woorden zou moeten omschrijven, dan zit je met ‘fruit’ en ‘erfgoed’ zeker goed. Wil je ontdekken waarom? Spendeer met onze tips een gezellige, nazomerse dag in de hoofdstad van Haspengouw.

Breng een bezoek aan de Jorishoeve

In het fruitbedrijf Jorishoeve worden al vijf generaties lang appelen en peren geteeld. Laat je rondgidsen door gastvrouw Elfi en maak kennis met het volledige proces van de fruitteelt. Topfruit verkrijgen is het resultaat van puur vakmanschap. Dat merk je meteen.

Op het einde ben je weer heel wat wijzer en ken je de betekenis van begrippen zoals junirui, feromoonverwarring, zitstang en nog zoveel meer. Echte fruitboeren zitten blijkbaar nooit stil. Afsluiten doe je met een heerlijk proevertje op het terras.

Tijdens de oogstmaand september sluit je iedere zaterdag om 15u aan bij de rondleiding.

Rondleiding fruitbedrijf Jorishoeve

Begijnhof Sint-Truiden in de bloemetjes

Het Begijnhof van Sint-Truiden heeft iets te vieren. Al 25 jaar pronkt het op de lijst van Unesco werelderfgoed. Met een afwisselend feestprogramma wordt het Begijnhof daarom letterlijk in de bloemetjes gezet. En jij bent uitgenodigd op het feestje!

In de Begijnhofkerk zelf kan je tot 24 september een bloemententoonstelling bekijken. Ook tijdens de Open Monumentendag op 10 september en de Monumentenrun op 16 september staat het monument in het middelpunt. Begijnhof- en kampvuurverhalen zorgen voor verbinding en gezelligheid. De feestelijkheden starten op de Open Monumentendag en lopen door tot en met zondag 1 oktober.

Begijnhof Sint-Truiden

Oogstfeest op de Groenmarkt

Naar jaarlijkse traditie vindt op zondag 24 september het Oogstfeest met de fruitmarkt plaats. Maak kennis met diverse streekproducenten, proef van al het lekkers en sla ineens je voorraad in! Ook de culturele verenigingen stellen hun programma voor. Kuier langs de gezellige kraampjes, schrijf je in voor leuke activiteiten en geniet van de extra randanimatie. Place to be is de Groenmarkt.

oogstfeest op de Groenmarkt van Sint-Truiden

Nog meer inspiratie voor een leuk dagje uit vind je op visitsinttruiden.be.