01-10-2023

4x met de kinderen naar Haspengouw

In Haspengouw ligt een schat aan avonturen te wachten, speciaal ontworpen voor jou en je kinderen. Van het ontrafelen van geheime codes tot het ontdekken van kleurrijke geschiedenis en het oplossen van mysteries, er is genoeg te doen voor een uitstap naar de fruitstreek met de hele familie. Laten we samen op ontdekking gaan op deze vier onvergetelijke ervaringen voor jong en oud.

1. Kraak de geheime code van Trudo

Trudo, de legendarische stichter van Sint-Truiden, heeft ergens in de stad een mysterieuze schat verstopt. Alleen goede speurneuzen kunnen de geheime code kraken en de schat vinden. Volg de aanwijzingen op de schatkaart, voer alle opdrachten nauwkeurig uit en ontrafel de code. Breng je alles tot een goed einde, dan is de schat voor jou!

Deze spannende zoektocht is niet alleen leuk, maar ook educatief en brengt je door het centrum van Sint-Truiden, waardoor je de stad op een speelse manier ontdekt. De afstand van de zoektocht bedraagt ongeveer 5 km en is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar (al lukt het voor jongere kinderen met de hulp van ouders, oudere broers of zussen ook wel). De schatkaart is voor 1 euro verkrijgbaar bij Toerisme Sint-Truiden.

Kinderen op speurtocht in Sint-Truiden

2. Bezoek de nieuwe expo ‘De oudheid in kleur’ in het Gallo-Romeins Museum

Dacht je dat de antieke Griekse en Romeinse marmeren beelden altijd wit waren? Mis! Je wist dit misschien niet, maar in de oudheid waren deze beelden beschilderd met felle kleuren. In de tijdelijke tentoonstelling 'De oudheid in kleur' in het Gallo-Romeins Museum zie je tientallen reconstructies van deze beelden, volledig in kleur.

Kinderen bezoeken de tentoonstelling aan de hand van een audiotour. Bovendien versieren ze tijdens een creatief atelier hun eigen marmeren tegeltje met felgekleurde patronen. En ja, ze mogen hun kunstwerk mee naar huis nemen! De expo loopt vanaf 21 oktober 2023. Een toegangsticket voor kinderen en jongeren (tot 18 jaar) kost 1 euro.

Expo Oudheid in kleur in Gallo-Romeins Museum Tongeren

3. Ga op ontdekking in de Loonse Stroopfabriek

Liefhebbers van zoete lekkernijen reppen zich naar de Stroopfabriek in Borgloon. Ben jij nieuwsgierig welke weg Loonse stroop aflegt voordat jij hem rijkelijk op jouw pannenkoek smeert? Volg het uitgestippelde kinderparcours in het Fruitbelevingscentrum en vind de verborgen boodschappen!

Met een zaklamp, een boek en een potlood toveren kinderen zichzelf om tot echte stroopkenners. Maak van dichtbij mee hoe het eeuwenoude recept nog steeds wordt gebruikt tijdens het stroopstoken en de bereiding van authentieke stroopwafels. Spring binnen in de streekproductenshop en neem een smakelijk souvenir mee naar huis.

Kinderen met opdrachtenboekje in het Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek in Borgloon

4. Speur mee tijdens Bilzen Mysteries Het Complot

Stap in de schoenen van een detective en help commissaris Angel (gespeeld door Joke Devynck) om een raadselachtig ongeval op het kasteeldomein van Alden Biesen op te lossen. Gewapend met een tablet verzamel je aanwijzingen en voer je opdrachten uit om het geheim te ontrafelen. Dit interactieve avontuur belooft spanning en plezier voor het hele gezin terwijl je samen het complot oplost.

Het misdaadspel Bilzen Mysteries: Het Complot duurt ongeveer anderhalf uur. Er zijn twee versies - eenvoudig en geavanceerde - zodat zowel jongere als oudere kinderen op speurtocht kunnen.

Bilzen Mysteries Het Complot in Landcommanderij Alden Biesen

Haspengouw biedt niet alleen prachtige landschappen, maar ook een schat aan boeiende ervaringen voor jou en je kinderen. Dus waar wacht je nog op? Plan een gezinsuitstap naar Haspengouw en creëer de leukste herinneringen!