09-12-2022

15 tips om te doen in de kerstvakantie

Ah, de kerstvakantie. Voor de één een periode vol wintervertier, voor de ander twee weken van studieplezier. Laat je inspireren door onze tips en vul de dagen (of je studiepauze) tussen 26 december en 8 januari met de leukste activiteiten in Limburg!

Openluchtmuseum Bokrijk in Genk mooi verlicht tijdens Winterlicht

1. Koude neuzenwandeling in Voeren

Op maandag 26 december kan je in 's Gravenvoeren helemaal bekomen van die eerste feest- en tafeldrukte met een winterse wandeling. Volg de gids door holle wegen en langs adembenemende vergezichten en laat je intrigeren door boeiende verhalen. 

2. Winterlicht in Bokrijk

Je koude neus weer opwarmen doe je van 26 tot 30 december in Bokrijk, waar een licht wordt geworpen op kunstenaars, ambacht en feest! Verwonderlijke demonstraties, licht- en vuurinstallaties en artistieke acts doen je ogen fonkelen. Beleef pure nostalgie in het feestdorp met een traditionele kermis en smul van het lekkers dat de eet- en drankkraampjes te bieden hebben.

Draaimolen op de kermis in Bokrijk Genk

3. Workshop glas graveren en kerstfilm in Maasmechelen

In Maasmechelen kunnen jonge creatievelingen op dinsdag 27 december hun hart ophalen met een workshop glas graveren in kerstthema. Daarnaast nemen de aanwezigen allerlei leuke weetjes van VZW Natuur & Wetenschap onder de loep. In de namiddag wordt het knus en gezellig en kijkt iedereen samen naar een kerstfilm. Zei er iemand popcorn?

4. Gravel Rides en mountainbikes

Stop. Gravel time. In Lummen kan je op 26 december deelnemen aan de X-Mas MTB tour, een unieke tocht van 25, 35 of 45 kilometer op en rond de Willekensberg. Op 27 en 28 december organiseert Café Coureur nu al voor de vijfde keer de Lumberjack Gravel Ride Winter Editie, een pittig tweedaags gravelfeest in de bossen van Limburg! Startplaats: Genk VV. Zo zijn die feestcalorieën meteen omgezet in spieren om los te gooien bij oudejaar.

MTB kersteditie in Lummen

5. 2022 in BRICKS in Heusden-Zolder

Ben jij al die jaaroverzichten aan het einde van december ook zo beu? Wij hebber er eentje voor jou dat wél boeiend is! Dankzij LEGO® kunstenaar Maarten Verlinden geniet je van 28 december tot 10 januari van een eigenzinnig jaaroverzicht in de Bibliotheek van Heusden-Zolder. Benieuwd hoe Poetin eruitziet in blokjes? Of Buckingham Palace? Misschien kom je er wel achter tijdens 2022 in BRICKS!

6. Dwaallichtjestocht in Riemst

Het is een koude winteravond. Lekker ingeduffeld volg je een bijna magnetisch spoor van lichtjes die je bij een verteller brengen. Een kwartier lang ben je geboeid door het onderhoudende verhaal. Daarna leidt het spoor van lichtjes je naar de volgende. Aan het einde van de wandeling volgt nog een oogverblindend vuurspektakel. Klinkt leuk? Afspraak op 28 december aan Cultuurcentrum Sint-Maartenshof Genoelselderen.

lichtjes in het donker

7. Op ontdekkingsreis met virtual reality in Oudsbergen

Een dagje binnen blijven en toch op avontuur? Schrijf je in voor de workshop VR 360° en ga op 28 december op ontdekking door de virtuele wereld! Maak een fotosphere of wandel als een reus rond op een mini-planeet. Experimenteer met een verbazende 360° camera en bekijk nadien je foto’s en filmpjes in 3D!

8. Kerstzoektocht met rendier Rudy in Houthalen-Helchteren

Ken jij Rudy het rendier? Rudy is het allerkleinste rendier van de Kerstman. Rudy is ook een beetje onhandig. Daarom mag Rudy niet mee om de cadeautjes rond te brengen. Maar hij mag wel de kerstboom helpen versieren! Wil jij zijn korte pootjes een handje toesteken? Kom dan tussen 10 december en 8 januari naar de toeristische balie in de Bibliotheek voor jouw startpakket en ga samen op pad door het stadscentrum zodat Rudy de juiste versiering in de kerstboom kan hangen!

Help rendier Rudy deze kerstvakantie!

9. Mysterieuze curieuzeneuzen monsters in Peer

Een workshop over monsters!? Durf jij het aan? Kom dan donderdag 29 december naar het BICC in Peer! Er zijn lieve monsters, stoute monsters en ook wel hele bijzondere monsters. Met scherpe tanden, geklauwde handen, één oog of drie, een voet als een ski? Tijdens deze unieke kennismaking met druktechniek breng je jouw curieuze beestje tot leven met een echte inktrol en heel veel fantasie.

10. Kerstelfenzoektocht in Sint-Truiden

Hai toch, niet alleen Rudy maar ook de kerstelfen hebben jouw speurneus nodig! Hun muziekdoos is leeg en zonder kerstmuziek is er geen magische Kerstmis! Ga je tussen 10 december en 8 januari mee op zoek naar alle elfjes die verstopt zijn in de kerstetalages? Samen kunnen jullie de magische muziekletters vast terugvinden. Haal je kerstelfenmuts en een eerste aanwijzing aan de schaatsverhuur op de Groenmarkt of bij het toeristisch onthaalkantoor en zet je beste beentje voor!

11. Dwalen met verhalen in Dilsen

Kom je mee verhaaldwalen langs eeuwenoude bomen? Het prachtige kasteelpark Ter Motten is van 19 december tot 20 januari het decor voor een winterse verhalenwandeling voor kleine, grote en volwassen kinderen. De uitgestippelde route leidt je langs amuserende vertellingen over kerst en over sneeuw.

besneeuwde knotwilgen in Dilsen

12. Hoeve op den Mierhoop winterdagen in Nieuwerkerken

Overwinter als de mier, met een hele hoop plezier! De belevingsboerderij Hoeve op den Mierhoop houdt jou op 4, 5 en 6 januari graag bezig met winterwonderworkshops zoals Ravot je Zot of een heuse wintersurvival. Zaterdag 7 januari volgt de kers(t) op de taart met Winter op den Mierhoop! De hele namiddag en avond kan je genieten van wintergezelligheid in de winterbar, randanimatie, spelen in het donker en natuurlijk de legendarische Fakkelspelen! Psst, vergeet je niet in te schrijven!

13. Lichtjeswandelzoektocht in Pelt

Dankzij de mooie lichtversiering zijn de donkerste dagen van het jaar toch ook de meest gezellige, dat bewijst de gezinsvriendelijke lichtjeszoektocht door de prachtig verlichte straten van Pelt. Weten jullie de kerstverlichting op de foto’s terug te vinden? Download de route en ga tijdens de kerstvakantie samen op pad. Misschien maak je wel kans op een geschenkbon en drinkbus?

mooie kerstversiering in de straten

14. BraKaad in Ham

Een winters vuurevenement. Eigenlijk heb je niet meer nodig om te weten dat je op woensdag 4 januari in recreatiepark ’t Vlietje moet zijn! Maar voor het geval je toch nog niet helemaal overtuigd bent, gooien we graag wat extra motivatie jouw richting uit: samen buiten rond het vuur, frisse drankjes, verwarmende drankjes, hamburgers, veggie burgers, wafels, pannenkoeken, vlammende vuuracts, acrobatie, prachtige muziek, gloedvolle sfeer, lichteffec- 

Wij zijn al weg, tot op BraKaad!

15. Bilzen Mysteries: Het Verhaal

Deze activiteit is permanent afgelopen. Je kan je wel nog amuseren met Bilzen Mysteries: Het Complot.

Spectaculaire licht- en geluidseffecten en een fenomenale Jan Decleir nemen je mee door de woelige geschiedenis van Alden Biesen. Durf jij mee op dit avontuur? Grijp je kans en beleef Het Verhaal nog tot 8 januari 2023! Daarna gaat het licht onherroepelijk uit.

Extra tip voor studenten: blokken in de Blokbar

Gedeelde smart is halve smart. Op verschillende plekken in Limburg studeer je in alle rust in de Blokbar. Handig als je thuis een kleine zus hebt rondlopen die helemaal verknocht is aan haar voor kerst gekregen trompet. Of gewoon voor wie niet graag alleen studeert en wat extra motivatie kan gebruiken. In Hasselt kan je terecht op 4 vaste locaties naast eenmalige, ludieke locaties zoals de schaatsbaan of in IKEA. Een rustige studeerplek vind je ook in Genk, Diepenbeek en As.

plezier in de sneeuw