18-01-2024

Zit je al klaar voor het Grote Vogelweekend 2024?

Op 27 en 28 januari is het opnieuw het Grote Vogelweekend van Natuurpunt. Een kwartier lang de vogels in je tuin tellen, dat is het enige wat je hoeft te doen. Kleine (en grotere) vogelliefhebbers nemen de hele maand deel aan diverse activiteiten in de Limburgse Bezoekerscentra zodat je alles te weten komt over de overwinterende vogels en hoe je jouw tuin zo vogelvriendelijk maakt.

De aftrap van deze winterse vogelmaand

Kinderen van 4 tot 7 jaar maken in het Bezoekerscentrum De Watersnip in Beringen kennis met de vogeltjes die nu in de tuinen op zoek gaan naar lekkers. Met een zelfgemaakt pindasnoer keren ze huiswaarts. Schrijf jouw kind alvast gratis in voor deze leuke namiddagactiviteit op 21 januari.

Mees in de winter op een tak

Wat te doen tijdens het Grote Vogelweekend?

27 en 28 januari is het dan zover: het Grote Vogelweekend. Voor jong en oud is er heel wat te doen!

Op zaterdag gaan kinderen vanaf 6 jaar op wintervogelwandeling in het Hageven. Hoeveel vakjes van de vogelbingo krijgen ze gevuld? Met de zelfgemaakte snacks kunnen ze thuis vogels een handje helpen. Deelnames aan deze Snuitactiviteit is gratis, maar op voorhand inschrijven is nodig.

Gepassioneerd vogelkenner Dirk Ottenburghs neemt je op Vroege Vogelwandeling in Helshoven. Zet je wekker alvast voor die zondag, want de tocht start om 7u30.

In het glooiende landschap van de dorpen rond Sint-Truiden ga je onder begeleiding op zoek naar akkervogels. Neem zeker een verrekijker mee!

Kiewit Wintert op 28 januari. De hele namiddag door zijn er allerlei activiteiten die de hele familie dichter bij de natuur brengen. Je maakt onder meer diverse vogelvoeders voor in je eigen tuin of timmert een nestkastje in elkaar. Gids Freddy neemt de leiding op een vogelwandeling doorheen het domein en bombardeert je met weetjes.

Voor kinderen tussen 8 en 12 jaar organiseert Bezoekerscentrum De Maten ook een activiteit waar kinderen zelf vogelvoeder mogen maken om in de eigen tuin op te hangen. Ze beloeren de vogels in de groene tuin van de Slagmolen en leren welk geluid bij welke vogel hoort. Ornithologen in de dop!

In Bezoekerscentrum De Watersnip in Beringen kan je doorlopend voedertaartjes en pindasnoeren maken. Pure verwennerij voor de vogels in je tuin! Met de gids trek je eropuit om vogels te gaan spotten in de natuur.

Vogel voeren in de tuin in de winter

Nog meer vogelspotten

Ook na het Grote Vogelweekend interesse in vogelspotten? Op 4 februari verken je het vogelparadijs van het Schulensmeer met gids en maak je kennis met de vogels die hier overwinteren. Een week later op 10 februari ga je op Uilenwandeling in As.