01-03-2022

Logies met een uniek verhaal: Hotel ZUID

Zoals trekvogels naar het zuiden vliegen om te overwinteren, trekken gasten voor onomwonden gezelligheid naar Hotel ZUID in Genk. Met hun mooie concept geven Lidia Paletta en Noureddin Benali een nieuwe dimensie aan het woord gastvrij.

Oost west, ZUID best

Even weg van thuis en toch op je gemak in een huiselijke sfeer. Lidia en Noureddin bewijzen dat je voor een warm vakantiegevoel niet naar het zuiderse halfrond moet. In de lobby van Hotel ZUID word je hartelijk ontvangen door de gastvrouw of -heer. “Eén van ons is sowieso altijd aanwezig, we willen zeker zijn dat iedere gast hartelijk onthaald en goed gesoigneerd wordt”, zegt Lidia. De open gemeenschappelijke ruimte heeft de sfeer van een knusse living zonder in te boeten op design. Enkele uit Marokko geïmporteerde elementen maken het interieur helemaal af.

De dertig kamers zijn stijlvol ingericht en voorzien van een comfortabele badkamer met inloopdouche. Het paradepaardje is de open suite: een ruime kamer met salon, privéterras en een open badkamer met als centraal pronkstuk een groot ligbad. “Het is onze meest gegeerde kamer en ook wel mijn persoonlijke favoriet”, bekent Lidia. Tijdig reserveren is de boodschap, want de open suite wordt vaak maanden vooruit geboekt.

Warme charme

Het cliënteel bestaat zowel uit dertigers als vijftigplussers die de regio al wandelend of fietsend willen ontdekken. “We hebben heel veel gasten uit Antwerpen en de Vlaanders, die in eerste instantie voor de mooie natuur naar Limburg komen”, vertelt Lidia. “De zuiderse charme geeft vaak de doorslag in hun keuze voor ons hotel.” Bijzonder is het aantal vaste gasten, mensen die hier al acht jaar lang, drie tot vier keer per jaar verblijven. Zo zijn er logés die steevast kiezen voor dezelfde kamer of tafel in het restaurant. “We weten perfect wat we voor hen moeten voorzien. De ene heeft graag chocolaatjes, de ander liever speculaas. We zetten maar al te graag een persoonlijke attentie op de kamer om dat thuisgevoel nog te versterken.”

“Ik kom uit een Italiaanse familie, mijn man heeft Marokkaanse roots. Samenkomen rond een goed gevulde tafel is er bij ons ingepeperd.  Onverwacht bezoek krijgt een stoel en schuift bij, of ze nu willen of niet”, lacht Lidia. Die ontvankelijke atmosfeer kan je hier letterlijk proeven. De mediterrane keuken van restaurant ZUID sluit perfect aan bij de uitstraling van het hotel. Op de menukaart vind je Italiaanse, Griekse en Marokkaanse specialiteiten al dan niet in foodsharing formule. Het restaurant is elke avond geopend met uitzondering van zondag. Ook niet-hotelbezoekers zijn welkom. ’s Morgens kunnen de gasten er na een zalige nachtrust terecht voor een uitgebreid ontbijt met lokale producten. Zo heb je voldoende energie voor alles dat Limburg te bieden heeft.

Naturenlang plezier

En of Limburg wat te bieden heeft! Voor Lidia is het naastgelegen Nationaal Park Hoge Kempen een absolute topper. “Ook de site achter Thor Park is uniek en prachtig om te wandelen. Terhills, C-mine, allemaal adembenemende landschappen die wij intussen misschien vanzelfsprekend vinden. Maar door de ogen van de gasten ben ook ik steeds opnieuw onder de indruk.” Wandelaars, fietsers, mensen die van een bosrijke omgeving genieten, mensen die graag water opzoeken, voor cultuur of een ontspannen shopping dag: in deze regio kan iedereen genieten.

In 2010 kochten Lidia en Noureddin het toenmalige Hotel Atlantis dat voor zeventig procent draaide op de nabijgelegen Fordfabriek. De sluiting van Ford Genk in 2014 was dan ook een donderslag bij heldere hemel. Maar in plaats van het hoofd te laten hangen, vond het koppel de moed voor een extra investering om het hotel aantrekkelijker te maken voor toeristen. Na de renovatie van de kamers draaiden ze hun beste jaar ooit. Vier jaar later volgde een volledige verbouwing en een passende naamsverandering. Als kers op de taart ontving Hotel ZUID in 2019 de VENUEZ hospitality award voor beste hotelconcept van het land. Lidia benadrukt dat haar collega’s in de regio allemaal mooie logies hebben. “Het onderscheid zit denk ik in de ziel van ZUID. Omdat we hier zelf altijd aanwezig zijn, bouwen we een relatie op met onze gasten en net die connectie maakt het verschil."

Een persoonlijke attentie op de kamer versterkt dat thuisgevoel.

Erfgoed omgeven

Naast het groeiende aantal toeristische logés blijft Hotel ZUID ook in trek bij zakenmensen. “Het is een leuke mix. In de lobby of het restaurant zien we hoe de verschillende gasten elkaar ontmoeten en tips over de omgeving uitwisselen.” Die samensmelting van werk en recreatie is een rode draad voor Lidia. “Mijn grootvader is in de jaren ’60 van Calabrië naar Genk gekomen voor de steenkoolmijnen. Hij heeft hier onder de grond zware arbeid verricht om de toekomst van zijn kinderen en kleinkinderen te waarborgen. Dat ik onder meer die locatie nu als topbezienswaardigheid kan aanraden aan de gasten van ons hotel maakt mij heel erg trots.”

Ben je helemaal warm gemaakt om de unieke famicale sfeer van Hotel ZUID zelf te ervaren? Boek snel je verblijf!