01-04-2022

Logies met een uniek verhaal: Camping Kikmolen

Met een ligging in het Nationaal Park Hoge Kempen en een natuurzwembad dat meteen in het oog springt, is Camping Kikmolen dé bestemming voor natuurliefhebbers, families en levensgenieters.

Kinderen zwemmen in de natuurlijke zwemvijver van Kikmolen in Maasmechelen

Spontaangelegd

Wie tussen knooppunten 60, 61 en 550 fietst, komt voorbij de Kikmolenvijver. Al meer dan zeventig jaar brengen bon vivants daar een heerlijke vakantie door. Grootvader Albert Gorissen had er een boerderij en mensen uit de buurt kwamen op warme zomerdagen graag zwemmen. De opbrengst werd geïnvesteerd in kleedhokjes en op den duur brachten mensen met tenten hun vakantie aan het water door.

En plots heb je een camping.

“Mijn grootvader organiseerde de plaatsing van de tenten om alles in goede banen te leiden en er werden wegen aangelegd tussen de opstellingen. Die tenten stonden natuurlijk niet recht op recht, en zo ontstonden de kronkelwegen die ook vandaag nog bijdragen aan de charme van het domein”, vertelt kleinzoon Stefan. “Er kwamen steeds meer mensen en die bleven ook elk jaar terugkeren. Zo is dat stilaan gegroeid. En plots heb je een camping.”

Jong geleerd, oud gedaan

Het huidige roer is in handen van Alberts zoon Jef en kleinzonen Stefan en Frank. “En een hele resem personeel, waar we niet zonder zouden kunnen“, zegt Stefan. “Het is flink werken, maar de job kent veel afwisseling en de mensen die hier toekomen zijn altijd goedgezind want ze hebben vakantie. Dat is een leuke werkomgeving.” Stefan is opgegroeid op de boerderij van zijn grootouders en houdt mooie herinneringen over aan zijn jeugd. “Ik had heel veel vriendjes op de camping, dat was elke dag ravotten van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat! Andere vrienden waren blij wanneer de zomervakantie om was en ik wou nog niet terug naar school.”

Stacaravan op camping Kikmolen in Maasmechelen

Actief ontspannen

In de schoolvakanties is de camping enorm populair onder gezinnen met jonge kinderen, die zich uren kunnen uitleven terwijl hun ouders genieten van de rust. “Ik heb zelf twee bengels van zeven jaar, dus ik ken het”, lacht Stefan. In het voor- en naseizoen ligt de nadruk op de actieve jonggepensioneerden, mensen die graag wandelen en fietsen. “Dan kunnen we onze ligging in het Nationaal Park Hoge Kempen nog meer uitspelen, met de Mechelse heide en Terhills op fietsafstand.”

De wegen werden aangelegd tussen de opstelling van de tenten, die natuurlijk niet recht op recht was. Zo ontstonden de kronkelwegen die ook vandaag nog bijdragen aan de charme van het domein.

Een andere troef van Camping Kikmolen is de verscheidenheid op het domein. De grote camping telt 500 jaarplaatsen en 120 toerplaatsen. Zo is er voor elke gast wel een favoriet plekje. "Je hebt de huisjes met een mooi uitzicht op het water. Aan de speeltuin staan de huurcaravans, er is geen betere plaats voor gezinnen met kinderen. Het midden van het domein is wat dichter bebost voor wie graag de schaduw opzoekt. En voor wie tijdens zijn verblijf bezoek ontvangt of wat minder goed te been is, zijn er mooie plaatsen vlakbij de parking.”

Charmeoffensief

De gezellige, huiselijke sfeer is ook vandaag de dag een grote troef van Camping Kikmolen. “Die hebben we te danken aan de organische groei van onze camping. Er is geen stratenpatroon aangelegd, recht op recht, zoals in New York. Dit is een authentiek dorpje met kronkelende straatjes en veel charme.”

Gezellig en toch meer dan voldoende animo, want naast de buitenspeeltuinen en een gigantisch zwemmeer is er momenteel ook een binnenspeeltuin in opbouw. Stefan: “Tijdens de zomermaanden loopt hier gedurende vijf weken een animatieteam rond dat de kinderen entertaint met spelletjes, een musical, en andere activiteiten. Daarnaast hebben we een natuurwaterbad van 2,7 ha en 78 meter aan glijbaan. Maar we hadden weinig alternatieven op regendagen. De bouwvergunning is er eindelijk door en als alles goed loopt, kan de binnenspeeltuin nog voor de zomer open.”

Zwemvijver en speeltuin van Camping Kikmolen in Maasmechelen

De huidige t(r)ent

“Campers zijn al een hele tijd in opmars en dat is de afgelopen twee jaar nog versterkt”, vertelt Stefan. Mensen zijn minder geneigd om een caravan achter de auto hangen, het is toch moeilijker rijden en parkeren. “Een camper geeft meer gemak: je hebt alles bij, het rijdt als een grote camionette, je kan de fietsen makkelijk meenemen. Als je op een camping zit zoals hier, vlak aan het fietsroutenetwerk, dan heb je geen auto nodig. Alles is hier op het domein te vinden: een kleine winkel voor je boodschappen, een frituur, je kan iets drinken in het café en een keer uit eten in de brasserie. In de zomer houden we in het café ook geregeld avonden in thema zoals disco of schlager. Zo komt Gunther Levi op 28 juli 2022 het beste van zichzelf geven!” Wie de rust dus graag eens inruilt voor een sfeervolle avond, zit hier helemaal goed.

Kamperen in Camping Kikmolen in Maasmechelen

Ook tenten zijn weer steeds populairder. “Maar die zijn niet te vergelijken met de constructies van veertig jaar geleden. Ze staan in één klap recht en zijn even snel weer opgeborgen. Laatst hadden we iemand met zonnepaneeltjes op zijn tent die dan ’s avonds zijn telefoon kon opladen”, lacht Stefan. Back to basics 2.0.

Samen is troef

Bij Camping Kikmolen zijn ze overtuigd dat kamperen zal blijven. “De afgelopen jaren hebben veel mensen de camping herontdekt. Ik hoop natuurlijk dat we dit kunnen volhouden. Om te kunnen blijven beantwoorden aan de wensen van de moderne kampeerder, staan in de toekomst een aantal vernieuwingen op de planning. Maar we hebben hier een enorm mooie camping met als grote troef dat dorpsgevoel. Die charme vind je niet overal. Hier leeft iedereen samen en ik ben er zeker van dat mensen daar naar op zoek blijven gaan.”

Ben je helemaal geïnspireerd en zou je graag zelf je tenten opslaan op deze unieke camping? Boek snel je verblijf!