01-01-2022

Logies met een uniek verhaal: De Molen van Moelingen

In de prachtige Voerstreek staat de Molen van Moelingen, een karakteristieke vakantiewoning met dertien slaap- en badkamers, een aangelegen ijssalon en een geschiedenis die tot de verbeelding spreekt. Kers én slagroom op de taart zijn gastheren Marc en Ed die je verblijf tillen tot een niveau van puur genieten. Gaat niet bestaat niet.

Gastheren Marc en Ed tillen je verblijf tot een niveau van puur genieten.

Daar waar die molen staat

Where I’m from, you’ll find wine instead of water in the creek”, zingt Meskerem Mees. Het is bijna net zo in Moelingen, waar rivier de Berwijn vloeit en af en toe ook buiten haar oevers treedt. Deze stroom was lange tijd de aandrijving van het waterrad van een korenmolen, één van de eerste bouwwerken in het natuurrijke gebied. De watermolen werd al voor 1700 gebouwd. Het ontstaan van de naam Moelingen of Mouland moet dus niet ver worden gezocht. In de Molen van Moelingen word je hartelijk ontvangen door Marc en Ed, voor wie gastvrijheid op de eerste plaats komt. “Bij ons geen ‘sleutel onder de mat en we horen het wel’-mentaliteit”, zegt Marc. “Wij willen onze gasten een volmaakt verblijf geven. Ons motto is: Gaat niet bestaat niet!”

Het huis straalt authenticiteit uit.

Steengoed erfgoed

Marc en Ed delen hun passie voor authenticiteit. Na jaren vriendschap en mijmeren over een eigen zaak in een authentiek pand, was het lot hen onverwacht gunstig gezind. Een toevallige ontmoeting met de voormalige eigenaar draaide uit op een rondleiding van het huis en ze waren op (molen-)slag verliefd. Ondanks de jaren op de teller is het gebouw in hele goede staat. Je waant je in een antiek herenhuis. “De sfeer is absoluut uniek”, zegt Marc trots. Vanuit het raam zie je nog molenstenen liggen op de binnenkoer. De trap, de houten vloeren en de openhaarden in de slaapkamers bestaan uit de originele materialen van 1920. Wel zijn alle kamers voorzien van een eigen wastafel, douche en toilet. “We willen vasthouden aan het authentiek karakter zonder daarbij in te boeten op comfort”, licht Marc toe. Zo zijn er ook een Finse sauna met lavasteen en een infrarood sauna geïnstalleerd op de verder onveranderde zolder. Sinds 2018 is de molen vastgesteld als bouwkundig erfgoed omwille van de historische, architecturale en industrieel-archeologische waarde.

Je waant je in een antiek herenhuis. De sfeer is absoluut uniek.

e trap, de houten vloeren en de openhaarden in de slaapkamers bestaan uit de originele materialen van 1920.

Aan de voorkant van het domein ligt ijssalon MêrSy dat wordt uitgebaat door dochters Merêl en Sym. Je kan er smullen van artisanaal ijs, speciale bieren en een kleine lunchkaart. Alles wordt bereid met streekproducten. De ambachtelijke broden en taarten worden aangeleverd door Bekkerie Talentino, een organisatie waar jongeren met een beperking aan de slag kunnen. Het ijssalon is net als de vakantiewoning toegankelijk voor mindervaliden. Vanaf april 2022 zal er ook een vergaderruimte zijn ingericht voor bedrijven die symposia en teambuildings met of zonder verblijf willen organiseren. Buiten kunnen workshops worden gegeven, binnen is er naast de vergaderruime een professioneel uitgeruste keuken ter beschikking. Zo koppel je het nuttige aan het aangename.

Ook in de gemeenschappelijke ruimte is de sfeer absoluut authentiek.

Broodje geschiedenis

“In de Eerste Wereldoorlog werd het molengebouw belegerd door Duitse soldaten. Het bakhuis deed dienst als bakkerij om de frontlinies van het Duitse leger te bevoorraden”, vertelt Marc. Het dorp werd bij de doortocht echter vernield en aan het einde van de oorlog stond enkel het oorspronkelijke molengebouw nog recht. De rest ging in vlammen op, ook het molenwerk. In 1922 werd de molen herbouwd en als woonhuis ingericht. Sinds 2021 baten Marc en Ed hier het vakantieverblijf uit. De vroegere tussenwoning van de knecht is omgebouwd tot professionele keuken en gemeenschappelijke leefruimte.

In 1922 werd de molen herbouwd en als woonhuis ingericht.

Afgelopen zomer kwam de molen op televisie bij luchtbeelden van de overstromingen. “We kregen bezoek van mensen uit de streek die nooit geweten hadden dat er zo’n mooi historisch gebouw staat. Ed en ik hebben ook een aantal bomen en struiken aan de straatkant weggehaald zodat het molengebouw beter zichtbaar is. Dat leverde alvast leuke verhalen op. Zo wist een man uit Moelingen te vertellen dat er hier in 1958 een carnavalsvereniging is begonnen. Daar, boven ons ijssalon, werd Prins Carnaval uitgeroepen.”

Authenticitijd slaat de klok

Marc en Ed gaan nog een stap verder in de wederopbouw. “We willen het waterrad terugplaatsen om de authentieke staat van het pand en de omgeving helemaal te herstellen. Daarom zijn we op zoek naar oude foto’s.” Ook het bakhuis wordt heropgebouwd in originele staat, op basis van foto’s en restanten van de fundering. “We willen al die elementen openstellen voor publiek, maar op zo een manier dat de mensen die in het huis verblijven nergens last van hebben”, zegt Marc. “Daarnaast loopt er ook een project met studenten in het kader van duurzame energie. We zouden graag het hele domein voorzien van energie opgewekt door het waterrad.” Of hoe traditie en vernieuwing hand in hand kunnen gaan.

De binnenkoer en tuin van de Molen van Moelingen in een winterse sfeer

Buitenuitleven

De omgeving is volmaakt voor het actieve buitenleven. Je ziet er veel wandelaars, mountainbikers en regelmatig ook jeugdbewegingen. Het domein van de Molen van Moelingen grenst aan de Vallei van de Berwijn, een natuurgebied van zo’n 14 ha groot. De grote variëteit aan bomen maakt het een ideaal nestgebied voor vogels. Wie héél stil is, kan misschien zelfs een schuchtere das opmerken! Wissel je graag de groene omgeving af met gezellige stadsdrukte? “Je zit hier vlakbij Luik, Aken en Maastricht en ook in de buurt zijn er leuke restaurantjes”, zegt Marc. De landsgrenzen zijn vlakbij, maar amper merkbaar. “In de hele streek leeft een Bourgondische sfeer. Moelingen is voor ons puur genieten van buitenleven, van lekker eten en van fijne mensen. Dat hopen we over te brengen op onze gasten.”

Een heerlijke tapasplank en twee glazen rode wijn in het licht van de zon.

Ben je helemaal geïnspireerd en zou je het unieke verhaal achter dit vakantiehuis graag zelf willen beleven? Boek snel je verblijf!