11-10-2021

Logies met een uniek verhaal: Het Pachthof

Kleine dorpen vertellen vaak de strafste verhalen. Zeker als je logeert in een historisch gebouw met een interessant verleden. Het Pachthof in het Haspengouwse Borlo is zo’n onontdekte parel waar heden en verleden perfect versmelten. Een charmant hotel, taverne en museum in één.

Historische elementen van oorlog bij hotel Het Pachthof in Gingelom

Historisch overnachten

Het Pachthof kan bogen op een bijzondere geschiedenis. Zo deed de 400-jaar oude vierkantshoeve ooit dienst als apotheek en was het de woning van twee oud-burgemeesters. Toen Rohnny de hoeve van zijn grootouders kon overkopen, zag hij meteen het potentieel voor plattelandstoerisme.

Kamer in Hotel Het Pachthof in Gingelom

Ondertussen telt het hotel 12 gastenkamers, elk met hun eigen verhaal. Zo kan je historisch overnachten in de Bloesemkamer, de Kasteelkamer of de Kataraktkamer. Hoe verschillend de kamers ook zijn, één ding hebben ze gemeen: een kleurrijk fietsnummerplaat als kamernummer. “Een knipoog naar mijn grootvaders ingenieuze systeem om de poortsleutels van zijn weilanden uit elkaar te houden.”

 

Pakkende oorlogsverhalen

Naast de ouderwetse charme van dit hotel is er misschien nog wel iets wonderbaarlijker: wie even uit het raam van zijn of haar kamer kijkt, spot meteen de Amerikaanse gevechtstank en helikopter. Een tikkeltje vreemd? Nee, want naast heerlijk overnachten en lekker eten, kan je hier de geschiedenis induiken in het ‘Oorlogsmuseum Winter 1944’. Mijn grootouders moesten tijdens de bombardementen van 10 mei 1940 noodgedwongen vluchten uit Veldwezelt, richting Borlo. Hun hele hebben en houden lieten ze achter.” Maar zowel de vluchtende familie als de Duitsers komen tegelijk toe in Borlo. De basis van pakkende oorlogsverhalen waar Rohnny jaren later als kind naar luistert. En het begin van een indrukwekkende verzameling rond het laatste jaar van WO II.

In deze regio kwamen de Amerikaanse soldaten uitrusten van het oorlogsgeweld in de Ardennen.

Historisch interieur in hotel Het Pachthof in Gingelom

Zien wat er niet te zien is

Voor een vlucht uit de dagelijkse realiteit, recht de geschiedenis in ben je hier aan het juiste adres. “In deze regio kwamen de Amerikaanse soldaten uitrusten van het oorlogsgeweld in de Ardennen. Een boeiende plek waar nu de hellingen met fruitboomgaarden en akkers het decor vormen om te wandelen en fietsen. Hier is te zien, wat er niet te zien is: geen hoogspanningskabels, geen industrie … Alleen prachtige vergezichten en overweldigend natuurschoon. En het is net die rust, die onze gasten enorm weten te appreciëren.”

Tank van oorlog bij hotel Het Pachthof in Gingelom

De Vlucht

Wie zich wil onderdompelen in de rijke geschiedenis van de streek, keert na een verblijf in het Pachthof ongetwijfeld terug met een hoop spannende verhalen. “Naast een bezoek aan ons museum kan je ook deelnemen aan events die het oorlogsverleden weer even dichterbij brengen. Zo nemen verschillende re-enactorsgroepen je mee naar een Duits en Amerikaans legerkamp tijdens de Bevrijdingsfeesten Van Borlo, kan je deelnemen aan een nachtelijke dropping of een wandeling in het teken van de plaatselijke verzetsgroep.”

Ben jij helemaal geïnspireerd en zou je het unieke verhaal achter dit hotel graag zelf willen beleven? Boek dan snel je verblijf.