01-10-2023

7 logeeradressen waar je viervoeter welkom is

Ga je het liefst op vakantie samen met je hond? Limburg is daarvoor een topbestemming. Dagenlang de uitgestrekte natuur ontdekken. Of wil je er zelfs eens met je paard tussenuit? Want ja, ook dat kan! Limburg telt talloze paardvriendelijke accommodaties waar jouw paard een even goede nachtrust krijgt als jezelf. Wij tippen jou 7 accommodaties waar je viervoetige vriendje meer dan welkom is!

1. Hotel Malpertuus in Riemst

In Hotel Malpertuus overnacht je in een familiale en gezellige sfeer. De kamers zijn ruim genoeg zodat er een hondenbed in past. Honden leven zich uit in de grote tuin en losloopweide van het hotel. Vanuit deze tuin wandel je ook zo de  achtergelegen velden in. Perfect voor een ochtendwandeling!

Dit hotel is jouw uitvalsbasis voor heel wat wandelingen in het Haspengouwse landschap. De wandelkaar van de Pittoreske kerkdorpen laat je kennismaken met enkele typische dorpjes voor deze streek. Ook de greenspot Alden Biesen ligt niet zo ver. Hier kan je routes volgen tot wel 16 km.

’s Avonds dineer je in het hotelrestaurant Melograno voor je onder de wol duikt. Bij mooi weer is het terras met zicht op de tuin voor zowel hond als baasje een aanrader!

Honden zijn welkom in hotel Malpertuus in Riemst

2. Orshof in Oudsbergen

In het Orshof verwelkomen ze hond én paard. Het logies is een erkend startpunt voor het Limburgse ruiter- en menroutenetwerk, gelegen tussen de knooppunten 128 en 135 op de ruiterkaart. Er zijn 32 rustig gelegen boxen waar je jouw paard kan stallen.

Orshof ligt aan de rand van Solterheide. Startpunt voor urenlange tochten door dit prachtige natuurgebied van de Duinengordel. Via het ene bruine knooppuntenbordje naar het andere kan je hele dagtochten maken over zandgronden en landduinen, heidelandschappen en dennenbossen. Tussen knooppunt 10 en 108, op nog geen 2 kilometer van het logies, spetter je door de doorwaadplaats.

Ook je hond mag je overal vergezellen: op de kamer, in de eetruimte, op het terras, … Orshof heeft 27 eenvoudige, gezellige gastenkamers. Verder zijn er ook nog 8 kamers beschikbaar in de pastorie op 700m van Orshof. Deze zijn heerlijk ruim!

Er vertrekken wandelroutes pal voor de deur. Na je tocht of wandeling kan je op het terras of in het restaurant terecht voor een drankje, een streekgerecht of een – al dan niet uitgebreid - diner.

Pleisterplaats voor paarden in Orshof in Oudsbergen

3. Hoeve De Brieser in Heers

In het Haspengouwse dorpje Mettekoven op de hoek van het dorpsplein ligt de vierkantshoeve met de naam Hoeve De Brieser. Naast de gastenkamers, die elk de naam dragen van een paard dat hier vroeger leefde, kan je hier ook overnachten in de vakantiewoning met eigen keuken. Niet in iedere kamer zijn honden toegelaten, dus vraag dit zeker vooraf na bij de uitbater.

De B&B is startpunt van de wandelroutes van Greenspot Mettekoven. De vier wandelingen van 1,5 tot 6 km gaan elk een andere richting uit zodat je iedere keer een ander deel kan verkennen. Of stippel je eigen route uit richting het zwevend kapelletje van Helshoven, dat niet veraf ligt.

Je paard mag ook mee! De hoeve heeft 3 stallen en een uitloopweide. De parking is ruim genoeg voor trailers en kleine vrachtwagens.

Paard in stal in Hoeve de Brieser te Heers

4. B&B De Bloesem in Hoeselt

De uitbaters van B&B De Bloesem zijn grote dierenliefhebbers. Max, de lieve koningspoedel, is er deel van het gezin. Je eigen hond kan mee op aanvraag.

In de B&B ontsnap je volledig aan de dagelijkse drukte. Begin de dag met een heerlijk streekontbijt. Daarna trek je eropuit met je hond door deze rustige regio. Greenspot Vrijhern ligt vlakbij. Ook uitstappen richting Tongeren, Bilzen, Borgloon en Kortessem zijn dankzij de centrale ligging van het logies mogelijk.

Heb je geen zin meer om uit eten te gaan? Sluit je dag in De Bloesem met een lekker Haspengouws diner en rol meteen je bed in na het avondeten.

Kamer in B&B De Bloesem in Hoeselt

5. B&B Elzartwinning in Hasselt

De Elzartwinning is een idyllisch historisch plekje aan de Herk in Stevoort bij Hasselt.  De rivier is vrij uniek en de onthaaste wandelaar vindt er een oord van ongelimiteerde rust. Ook de honden lopen enthousiast rond aan de brede waterkant, ver van drukke wegen. De gastenkamers van de Elzartwinning zijn zeer ruim en luchtig zodat er plaats genoeg is voor iedereen.

Op wandelafstand ligt een prachtig bos met een loopweide waar de honden lekker los mogen. Zin in een uitstapje? De Abdijsite van Herkenrode bevindt zich op minder dan een kwartiertje met de auto voor nog meer wandelplezier. Of maak golden hour mee aan het Schulensmeer.

Honden zijn welkom in B&B Elzartwinning in Hasselt

6. Heithoeve in Pelt

De Heithoeve is gelegen pal aan Nationaal Park Bosland, het grootste bos van Vlaanderen. Een uitgebreid wandelnetwerk en talloze ruiterpaden liggen er op jou, je hond en je paard te wachten. Er is trouwens ook een afgesloten weide aan de vakantiewoningen waar je hond naar hartenlust zijn energie kwijt kan.

Via het wandelnetwerk in Nationaal Park Bosland stippel je zelf je wandeling gemakkelijk uit of volg een van de talrijke bewegwijzerde routes. Dit natuurgebied is met 8 hondenlosloopzones (waarvan de meeste 2 tot 3 hectare groot zijn) een waar paradijs.

In de ruime paardenstallen kan je paard comfortabel overnachten. De weilanden liggen meteen aan de hoeve, ideaal om je paard te laten grazen. Er is zelfs een verlichte buitenpiste met dressuurletters en springmateriaal. Al ga je natuurlijk vooral op vakantie om de omgeving te ontdekken. De Heithoeve ligt op het ruiter- en menroutenetwerk tussen knooppunten 26 en 27. Volg de bruine ruiterbordjes voor een urenlange tochten door bos, zandgrond, open vlaktes en heidegebied.

De Heithoeve in Pelt

7. Hotel Monte Cristo in Hoeselt

In Hotel Monte Cristo komen en je hond volledig tot rust in het groene Hoeselt. Je wandelt van hieruit zo het natuurgebied van de Demervallei binnen. De Landcommanderij Alden Biesen ligt op amper 10 minuutjes rijden, startpunt van meerdere wandelroutes door het glooiende landschap.

Ook in het restaurant zijn honden toegelaten. Geniet van een uitgebreid ontbijtbuffet, een luxe brunch op zondag of een gezellig diner voor het slapengaan.

Hotel en wellness Monte Cristo