3. Circuit Zolder, mijn tweede thuis
Circuit Zolder, met een lengte van 4000 meter en 10 bochten waarvan 3 chicanes, kan rekenen op de hulp van talloze vrijwilligers en medewerkers. Heel wat initiatieven zijn alleen mogelijk dankzij hun inzet en engagement. Al vanaf het prille begin in 1963 voelt het racecircuit voor velen als een tweede thuis. De bijzondere band met het circuit vertaalt zich in grappige, ontroerende en soms ook droevige verhalen over allerlei gebeurtenissen. Op Erfgoeddag krijg je een blik achter de coulissen van het circuit.
Bekijk meer info over dit event
4. Ondergrondse vriendschappen in Beringen
Een aantal oude en moderne huis-tuin-en-keukenspreuken, zoals 'oost west, thuis best' en 'zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens' dienen als kapstok om het rijke mijnwerkersleven te duiden. Deze tentoonstelling in het Mijnmuseum van Beringen behandelt het sociale leven in de tuinwijken en het gezinsleven van de mijnwerkers. Maar ook het gevaarlijke werk in de mijn zelf en het aantrekken van buitenlandse arbeidskrachten komen aan bod.
Bekijk meer info over dit event
Na je bezoek kan je een wandeling van ongeveer 5 km door de buurt maken. 'Thuis in de cité' laat je de kronkelende straten en groene pleintjes ontdekken. Met de ErfgoedApp op je telefoon kan je ook nog eens inzoomen in de verschillende verhalen van de tuinwijk.
Meer info over de wandeling en de app
5. Thuis bij de molenaar
In 3 verschillende watermolens in Maaseik geeft de molenaar op een enthousiaste manier uitleg. Je kan op Erfgoeddag van 10 u tot 17 u terecht in de Klaaskensmolen, een olieslagmolen uit 1548 en de enige houtzaagmolen op waterkracht in Vlaanderen; de Dorpermolen, een graanmolen gelegen op de Bosbeek, en de Neermolen, de oudste molen langs de Bosbeek die dateert uit 1330.
In Maasmechelen zet de molenaar de deuren van zijn windmolen 'Nieuw Leven' open van 13 u tot 17 u. Deze prachtige korenmolen uit 1801 is een van de oudste windmolentypes van België.