01-08-2022

Tips voor de tweede helft van de zomervakantie

De zomervakantie is alweer over de helft! Weinig zin om augustus in de zetel te slijten, zappend naar de zoveelste zender? Wij presenteren: de mini-evenementenkalender!

MoMeNT22

Sinds 2017 vindt in Tongeren het jaarlijkse stadsfestival MoMeNT plaats. Nog tot 18 september krijgen creatieve makers uit verschillende disciplines een plaats op het podium van dit cultuurevenement. Zo worden bezoekers getrakteerd op onder meer theaterpremières, filmvertoningen, concerten en tentoonstellingen. Check de website van MoMeNT22 voor meer informatie en een gedetailleerd overzicht.

Het Gallo Romeins Museum in Tongeren

Expo Imperium Romanum

Hittegolf of regenweer, in het Gallo-Romeins Museum ontsnap je aan beide! Deze zomer word je er ondergedompeld in het Romeinse Rijk door de lens van Alfred Seiland. Deze Oostenrijkse fotograaf reist al 15 jaar de wereld rond om Romeinse overblijfselen in verschillende landen vast te leggen. In Imperium Romanum gaat hij op zoek naar het contrast tussen heden en verleden. Denk: een eetkraam voor het Colosseum of een brandblusser tegen een frescomuur. Jonge bezoekers kunnen een audiotour op maat volgen en zoomen in op enkele details tijdens een educatief spel. De expo loopt nog tot 15 januari 2023.

Kunstroute Harlindis en Relindis

Nog tot 25 september vergaap je je in Maaseik aan de mooiste werken rond Harlindis en Relindis. Elke vrijdag, zaterdag en zondag leidt de Kunstroute je langs werken geïnspireerd op de ideologie van deze opmerkelijke zussen uit de 8e eeuw. Op spannende locaties in het stadscentrum maar ook in het landschap aan de Maas presenteren gerenommeerde kunstenaars als Piet Stockmans en Rita Westhovens hun interpretatie van het gedachtengoed van Harlindis en Relindis.

De Kunstroute leidt je langs werken met betrekking tot Harlindis en Relindis, zowel in het landschap aan de Maas als in het stadscentrum van Maaseik.

Expo BINNEN BUITEN

Een boeiende schildersdialoog tussen Maartje Elants en Emile Van Doren. Een beeldende ode aan de Stiemerbeek door artiesten Charlotte Peys, Ellen Schroven en Valerie van Leersum. En een evoluerende zoektocht van kunstenaar Aaron-Victor Peeters naar zijn overgrootvader, landschapsschilder Camille Raveel. Dat is de tentoonstelling BINNEN BUITEN in het Emile Van Dorenmuseum in Genk. Nog tot 2 oktober ontdek je hier hoe het inspirerende landschap al sinds de 19e eeuw honderden kunstenaars van overal naar dit Kempendorp bracht. De expo telt drie luiken die elk een deel van deze boeiende geschiedenis brengen en tonen dat Genk ook vandaag nog inspireert.

Een portret van een landschapsschilder in het Emile Van Dorenmuseum in Genk.

Zomeropening Kasteel van Leut

Trompetgeschal! Confettiknal! Taart voor iedereen! Sinds oktober 2021 is Toerisme Vlaanderen de officiële en trotse eigenaar van Kasteel Vilain XIIII in Leut. De deuren van le Chateau staan nog tot eind augustus open voor het grote publiek! Ontdek de boeiende geschiedenis en spannende toekomstplannen met de gratis expo expo in het kasteelgebouw en geniet van verfrissing en versnapering in de zomerbar in het voormalige koetshuis. Zomerleute all the way!

Het Kasteel Vilain XIIII in Leut opent zijn deuren nog tot eind augustus voor het grote publiek.

Café Congé in Bilzen

In augustus brengt Bilzen op woensdag het vakantiegevoel heel dicht bij huis. Tijdens Café Congé tovert de stad in samenwerking met de plaatselijke horeca jouw doordeweekse avond om tot een zomers hoogtepunt met verfrissende drankjes, heerlijke hapjes, gezellige liveoptredens en een vrolijke, ontspannen sfeer. Dé ingrediënten voor een succesvol zomerevenement, zo is eerder al gebleken.

Tijdens Café Congé op woensdag brengt de Bilzerse horeca de vakantiesfeer dicht bij huis.