17-04-2023

10 beestige tips voor Erfgoeddag 2023

Erfgoeddag gaat dit jaar door op zondag 23 april en staat in het teken van het thema ‘Beestig!’. Het programma zit boordevol beestige activiteiten. Wij hebben alvast 10 uitstappen geselecteerd.

Een beestig fijn bezoek aan Alden Biesen

Op het domein van Alden Biesen in Bilzen volg je op Erfgoeddag de rondleiding ‘De beesten van de landcommandeur’. Want die had namelijk heel wat dieren in zijn bezit: paarden en honden, maar ook fazanten en herten.

Kinderen van 8 tot 10 jaar amuseren zich ondertussen in de beestige knutselworkshop. Of ga samen met hen op een beestige reis rond de wereld. Tijdens deze zoektocht gaan kinderen van 4 t.e.m. 10 jaar op zoek naar verschillende dieren en ontdekken ze waar die leven op de wereld.

Van eenhoorn tot modderkruiper op de Abdijsite Herkenrode

Op de abdijsite van Herkenrode in Hasselt komen heel veel dieren voor. Van een magische eenhoorn op het wapenschild tot de kudde schapen die op het terrein grazen. Kom er alles over te weten op diverse routes die ook geschikt zijn om met kinderen te doen.

Schapen aan de abdijsite van Herkenrode in Hasselt

Wat hebben dieren en auto’s met elkaar te maken?

Je komt dieren op de gekste plekken tegen. Talloze automerken hebben een dier in hun  logo verwerkt. Denk maar aan het paard van de Ford Mustand en de stier van Lamborghini. Dit moet de kwaliteit van het merk symboliseren, van kracht tot snelheid.

Autoliefhebbers kunnen even binnenspringen in het Museum van Circuit van Zolder om de tentoonstelling te bekijken.

Als mollen onder de grond

Mijnwerkers werkten vroeger als mollen onder de grond. Diep in de mijngangen waren ook dieren aanwezig. In het Mijnmuseum van Beringen kom je tijdens de rondleiding alles te weten over de relatie tussen mijnwerkers en dieren.

Een beestige reis door Tongeren

In het Gallo-Romeins Museum ga je op een beestige tijdreis. Dieren hebben altijd een belangrijke plaats ingenomen in het leven van de mens en daar ontdek je alles over tijdens een rondleiding in de permanente tentoonstelling, die je ook samen met je kinderen kan volgen.

Kinderen in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren

Daarna kunnen gezinnen de Tongerse binnenstad verkennen op de beestige erfgoedwandeling. Of je brengt een bezoek aan dat andere bekende museum: het Teseum. Want ook daar wacht een zoektocht voor de kinderen langs het dierenrijk van de schatkamer.

Over de bloemetjes en de bijtjes

Zonder bijen geen fruit aan de bomen in Haspengouw. Op de site van de Stroopfabriek in Borgloon start de wandeling 'Bloeiende bloesems en bezige bijen' die je meeneemt naar de fruitboomgaarden die op Erfgoeddag nog vol in de bloesems staan.

Na de wandeling kan je een kijkje nemen in de buiten-expo ‘MOES-tuin leeft’ over moestuinieren en de evolutie daarvan.

Op wandel langs Limburgse fauna

In de unieke natuur van Limburg lopen uiteraard heel wat dieren rond. Op diverse wandelingen vertellen natuurgidsen je alles daarover. Welke diersoort kies jij?

In het natuurgebied van De Maten ga je op zoek naar de Schotse gallowayrunderen die er aan natuurbeheer doen.

Ook rond de Maasplassen van Negenoord-Kerkeweerd staan gallowayrunderen in voor de begrazing. Zij krijgen daarbij gezelschap van een kudde konikpaarden. Misschien kom je ze wel tegen op de Grote grazers-safari.

Galloway kalf in Negenoord-Kerkeweerd

In Hochter-Bampd galopperen ook konikpaarden rond. Daarnaast zorgt de lente er voor dat vlinders en vogels zich weer meer laten zien. Met heel veel geluk spot je misschien zelfs de ijsvogel. Ga mee op de begeleide wandeling ‘Beleef de lente’ in Lanaken.

In de Vallei van de Zwarte Beek in Beringen leer je tijdens een natuurwandeling over de relatie tussen lokale bewoners en dieren. Dit gaat van natuurbeheer met grote grazers tot het opnieuw samenleven met everzwijnen en wolven.

Net buiten het stadscentrum van Hasselt neem stadsbioloog Frederik Thoelen je mee naar het bijzondere gebied van Tommelen. Wat eigenlijk een slagveld van bommenkraters uit de Tweede Wereldoorlog is, vormt ook het ideale leefgebied voor de kamsalamander.

Het dierenpark van Labiomista

Vroeger kon je op deze plek de zoo van Zwartberg bezoeken. Nu ontdek je er in Labiomista het werk en de visie van kunstenaar Koen Vanmechelen, befaamd omwille van zijn kosmopolitische kippen.

In het dierenpark van 24 ha lopen onder meer lama’s, alpaca’s en struisvogels rond.

Alpaca's en emoes in het dierenpark van Labiomista in Genk

Jeneverbeesten in Hasselt

Hasselt is de stad van de jenever, maar wat heeft dat met dieren te maken? Dat kom je te weten op de rondleiding Os, en andere jeneverbeesten.

Aan het Jenevermuseum vertrekt ook een gegidste rondleiding waar je bij aan kan sluiten. Dit keer ga je op pad door de Hasseltse binnenstad op zoek naar dieren in afbeeldingen, straatnamen, …

Op RAM-koers naar Maaseik

Trek met de kinderen naar Maaseik, want daar ontdekken ze in het Regionaal Archeologisch Museum (vandaar de RAM) hoe dieren doorheen onze geschiedenis aanwezig waren.

Ze maken een eigen totebag en laten zich schminken in hun lievelingsdier.

Allemaal dierenvrienden in Sint-Truiden

De grootste dierenvriend was misschien wel Franciscus van Assissi. In Sint-Truiden hebben ze een heel museum aan hem en zijn volgelingen gewijd. Op de Erfgoeddag kijk je tijdens een beestig parcours op een nieuwe manier naar de werken en vind je meer dieren dan je denkt.

Voor alle beestige activiteiten in Limburg, neem je best een kijkje op de website van Erfgoeddag.