17-04-2024

10 tips voor Erfgoeddag 2024

Erfgoeddag gaat in 2024 door op zondag 21 april en staat dit jaar in het teken van het thema ‘Thuis’. Het programma zit boordevol activiteiten rond thuiskomen en binnengluren bij iemand thuis. Wij hebben alvast 10 uitstappen geselecteerd, maar uiteraard valt er nog veel meer te doen. Neem daarvoor zeker een kijkje op de website van Erfgoeddag.

1. Achter de schermen van Landcommanderij Alden Biesen

Twee storytellers vertellen een meeslepend verhaal rond het thema 'Thuis'. Tussen de verhalen door bezichtig je de verschillende ruimtes in het kasteel en leer je waarvoor elke ruimte gebruikt werd in het huis van de landcommandeur. Je bekijkt ook enkele slaapvertrekken voor gasten, die gedurende hun verblijf hier een tijdelijke 'thuis' hebben. De verhalen zijn op maat van volwassenen, maar kinderen zijn uiteraard welkom!

Bekijk meer info over dit event of reserveer meteen je plek voor de vertellingen

2. Thuis in het kasteel van Claes op Abdijsite Herkenrode

Herkenrode in Hasselt is altijd een plek geweest waar graag gewoond werd. Van bij de stichting net voor 1200 tot ver in de huidige eeuw! Op Erfgoeddag staan de spots op het Abdissenkwartier op de abdijsite in het tijdperk dat het een luxueus kasteel  was in eigendom van de families Claes en Dekeuster. Hoe zag het kasteelleven en het interieur eruit na 1800? Welke muziek klonk in de salons en welke feesten werden er gevierd? Laat je gidsen door de unieke verhalen.

Alle info over dit event

Kasteel Claes op de abdijsite van Herkenrode

3. Circuit Zolder, mijn tweede thuis

Circuit Zolder, met een lengte van 4000 meter en 10 bochten waarvan 3 chicanes, kan rekenen op de hulp van talloze vrijwilligers en medewerkers. Heel wat initiatieven zijn alleen mogelijk dankzij hun inzet en engagement. Al vanaf het prille begin in 1963 voelt het racecircuit voor velen als een tweede thuis. De bijzondere band met het circuit vertaalt zich in grappige, ontroerende en soms ook droevige verhalen over allerlei gebeurtenissen. Op Erfgoeddag krijg je een blik achter de coulissen van het circuit.

Bekijk meer info over dit event

4. Ondergrondse vriendschappen in Beringen

Een aantal oude en moderne huis-tuin-en-keukenspreuken, zoals 'oost west, thuis best' en 'zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens' dienen als kapstok om het rijke mijnwerkersleven te duiden. Deze tentoonstelling in het Mijnmuseum van Beringen behandelt het sociale leven in de tuinwijken en het gezinsleven van de mijnwerkers. Maar ook het gevaarlijke werk in de mijn zelf en het aantrekken van buitenlandse arbeidskrachten komen aan bod.

Bekijk meer info over dit event

Na je bezoek kan je een wandeling van ongeveer 5 km door de buurt maken. 'Thuis in de cité' laat je de kronkelende straten en groene pleintjes ontdekken. Met de ErfgoedApp op je telefoon kan je ook nog eens inzoomen in de verschillende verhalen van de tuinwijk.

Meer info over de wandeling en de app

Mijnmuseum Beringen

5. Thuis bij de molenaar

In 3 verschillende watermolens in Maaseik geeft de molenaar op een enthousiaste manier uitleg. Je kan op Erfgoeddag van 10 u tot 17 u terecht in de Klaaskensmolen, een olieslagmolen uit 1548 en de enige houtzaagmolen op waterkracht in Vlaanderen; de Dorpermolen, een graanmolen gelegen op de Bosbeek, en de Neermolen, de oudste molen langs de Bosbeek die dateert uit 1330.

In Maasmechelen zet de molenaar de deuren van zijn windmolen 'Nieuw Leven' open van 13 u tot 17 u. Deze prachtige korenmolen uit 1801 is een van de oudste windmolentypes van België.

6. Visit Thor in Genk

Laat je meenemen op een boeiende reis achter de schermen van de historische mijnsite van Waterschei. Met een gids verken je de erfgoedruimtes en bewandel je de passerelle. Vervolg je ontdekkingsreis met een wandeling naar de top van de terril en geniet van een adembenemend uitzicht op het Nationaal Park Hoge Kempen.

Daarna schuif je aan aan de langste tafel. Een symbool van verbondenheid tussen verschillende culturen, die in Genk een nieuw thuis vonden. Want samen tafelen, verbindt mensen over leeftijden en culturen heen.

Bekijk meer informatie over dit event

7. Thuis in de abdij van de Achelse Kluis

De Achelse Kluis is een eeuwenoude abdijsite aan de toegangspoort van natuurgrenspark De Groote Heide. Een gids neemt je mee door de historische abdijgebouwen die pal op de grens tussen België en Nederland liggen. Je komt meer te weten over het voormalige kloosterleven, waarbij de abdij ook een 'thuis' was voor honderden monniken die hier samen leefden in gebed en arbeid.

De Achel abdijbieren worden vandaag nog steeds op deze historische locatie gebrouwen. Het proeven waard!

Bekijk meer info over dit event

8. De mirakels van de Virga Jesse in Hasselt

Onverwachte genezingen, wonderbaarlijke reddingen, onverklaarbare gebeurtenissen… we kennen allemaal de raadselachtige verhalen die – vaak al eeuwenlang - tot onze verbeelding spreken. De Hasseltse Virga Jesse heeft over de eeuwen heen eigenhandig voor heel wat lokale mirakels gezorgd. Dit legde de basis voor de zevenjaarlijke Virga Jessefeesten (die trouwens in de zomer van 2024 weer zullen doorgaan!). In de tentoonstelling 'Geloof het of niet?!' in de Bibliotheek van Hasselt liggen de mirakels van de Virga Jesse onder de loep.

Bekijk meer info dit event

9. Openhuis in het Teseum

In de museumsite van het Teseum in Tongeren ontdek je een kamer vol schatten, wandel je tussen de restanten van onze voorouders en verken je alle hoeken van het belfort, het huis van de klokken. De basiliek met haar toren geeft voor velen een gevoel van thuiskomen. Het is een plek waar je herinneringen met je vrienden en familie maakt. Op Erfgoeddag kan je het Teseum gratis bezoeken.

Bekijk meer info over dit event

Teseum Tongeren

10. Kom thuis in de Commanderij van Gruitrode

De Commanderij Gruitrode was in een ver verleden een thuis voor landcommandeurs, een bijzondere overnachtingsplek voor voorname reizigers, diverse private eigenaren en een veilige haven voor de plaatselijke inwoners. De site ondergaat momenteel een grondige renovatie tot een volwaardige ‘Poort tot het Nationaal Park Hoge Kempen’. Op Erfgoeddag kan je er terecht voor rondleidingen, lezingen, een tentoonstelling, huifkartochten, animatie en de gezellige pop-bar Kaffee Command.

Bekijk meer info over dit event

Commanderie Gruitrode

Nog veel meer Limburgse organisaties en erfgoedlocaties openen de deuren op 21 april. Om een volledig programma uit te stippelen, neem je best een kijkje op de website van Erfgoeddag.