Hier, in het oosten van Limburg, heeft de Maas het voor het zeggen. Het Maasland is van alle regio’s in Vlaanderen de populairste fietsregio. Geen wonder, want het landschap rond de Maas is heel erg bijzonder en lekker vlak. De pittoreske Maasdorpjes vormen aangename rustplekken langs de rivier.

Fietsen, natuurlijk

Met de Maas aan je zijde fiets je kilometers langs eindeloze oevers. Geniet onderweg van de typische Maaslandse natuur met uiteraard de bijhorende vergezichten. Even over de grens piepen? Spring met je fiets op een veerbootje en voor je het weet sta je in Nederland. De Nederlandse fietsroutes sluiten naadloos aan op het Limburgse fietsroutenetwerk, ideaal. Aan Belgische kant stap je op het voet- en fietsveer in Uikhoven, Ophoven en Rotem. Je kan hier trouwens een deel van de Maasfietsroute trappen. Dat is een internationale route die start aan de bron in Frankrijk en zo de loop van de Maas volgt tot de monding in Nederland.

Wandelen in de wilde riviernatuur

RivierPark Maasvallei biedt de wandelaar heel wat verrassende flora en fauna langs de oevers van de Maas. Gallowayrunderen en konikpaarden staan vlijtig te grazen en allerlei soorten watervogels vliegen van plas naar plas. In de zomer stuit je op dekens van bloemen en kruiden als wilde marjolein, tijm en laurier. Deze kruiden vormen het hoofdingrediënt in het Maaslands kruidenzout. Ga dus zeker langs bij de streekproductenshop van Kinrooi voor wat Maasland in je keukenkast. Geoefende stappers volgen de lange afstandswandeling over een traject van 132 km. 

Konikpaarden grazen aan de oevers van de Maas in Dilsen-Stokkem

Paradijs voor waterratten

De Maas leent zich natuurlijk uitstekend voor allerlei activiteiten op het water. De actieveling heeft keuze te over: kajakken, wakeboarden, zeilen en nog zoveel meer watersporten. Een rustige boottocht op de Maas kan met de Paep van Meinecom III of neem zelf het roer in handen op een fluisterboot of StilSloep. Wie in het bezit is van een plezierboot kan aanmeren in twee moderne jachthavens. Aan waterpret zeker geen gebrek.

Met de kano varen op de Maas in Dilsen-Stokkem

Magische Maasdorpjes

De Maas rijgt feilloos vijf eeuwenoude Maasdorpjes aan elkaar die niet alleen de rivier maar ook een historie gemeenschappelijk hebben. Ieder dorpje heeft ook een eigen wandelgebied zodat je natuur en cultuur moeiteloos met elkaar combineert. Het pittoreske Oud-Rekem in het zuiden is het mooiste dorp van Limburg. In het hart van Leut ligt het kasteel Vilain XIIII met een uitgestrekt landschapspark. Stokkem is vooral voor vogelliefhebbers de place to be. Zelfs ijsvogels kan je hier aantreffen. Het historische Aldeneik is de bron van vele legenden. De cultuurwandeling brengt je ook naar Maaseik, cultuurparel aan de Maas. En tenslotte ligt in het noorden het laatste dorpje, Kessenich. Hier grazen konikpaarden en Galloways in alle vrijheid.

Zicht over het water op de kerktorens van Maaseik