Museumsite Teseum
Sinds begin 2022 zat de toren verdoken achter een enorme stelling, maar nu is ze weer in volle glorie te bewonderen. Wat het meest opvalt is het resultaat van de reinigingswerken aan de gevels. De toren bestaat grotendeels uit streekgebonden mergel, een heel zacht gesteente dat je zelfs met de hand kan verzagen. Bij het vervangen van een beschadigde steen wordt een ruwe blok mergel ingemetst en door vakmannen ter plaatse handmatig gemodelleerd.

Maar ook de binnenkant van het Belfort ondergaat een grondige transformatie. Het torenbezoek wordt gekoppeld aan het Teseum. Bijna zeven jaar geleden opende het eerste museum, de schatkamer. Hier herontdek je één van de grootste en rijkste kunstschatten uit de Lage Landen. Van 1999 tot 2008 vonden op de erfgoedsite ingrijpende archeologische opgravingen plaats die sporen onthulden van alle voorgangers van de huidige basiliek, tot de vroege Romeinse tijd. In totaal hebben er zeven verschillende religieuze bouwwerken gestaan. Dit verhaal krijg je mee in de archeologische site, het tweede museum.
De ontsluiting van de toren is daarmee het finale luik van dit interactieve museumavontuur. Via een nieuwe doorgang stappen bezoekers rechtstreeks de toren binnen en komen zo meteen op de zolders terecht, op zo’n 21 meter hoogte. Vanop platformen en nieuwe trapconstructies kijk je hier uit op de stenen gewelven en de spantconstructie uit de 17e eeuw. Belevingsinstallaties nemen je mee doorheen de geschiedenis van het gotische bouwwerk, het ontstaan van het belfort en de verwevenheid tussen kerk en stad die de toren zo uniek maakt.