07-06-2021

7 leuke activiteiten om te doen met je papa

Het is weer bijna zover: Vaderdag. Een dag waarop we ‘onze pa’ in de bloemetjes zetten. Weet je niet zo goed wat je als cadeau moet geven? Spendeer quality time met elkaar. Met deze 7 tips schenk je jouw vader een mooi moment samen en een leuke beleving cadeau.

1. Naar de brouwerij

Papa’s drinken al eens graag een biertje. Of is dat een cliché? Hoe het ook zij, een rustig genietmoment op een zonnig terras hebben we allemaal wel naar uitgekeken. In vijf Limburgse brouwerijen drink je het gerstenat rechtstreeks van het vat én kan je tegelijkertijd wat biertjes mee naar huis nemen. Zet je neer op de prachtige terrassen op de binnenkoer van Kasteelbrouwerij Ter Dolen in Houthalen-Helchteren, de brouwerij van Wilderen of die van Kerkom, beide in Sint-Truiden. In de Achelse Kluis, helemaal in het noorden van Limburg, bestel je een authentiek abdijbier. Of geniet van een Remise bier in het industriële kader van Brouwerij & Grand Café Remise 56. Deze brouwerijen liggen vlakbij het fietsroutenetwerk, ideaal om er dus een fietstocht rond te brouwen.

2. Steek je handen uit de mouwen in Bokrijk

Haal de vakman in jezelf en je vader naar boven. Timmer een vogelvoederhuisje in elkaar, bak je eigen broodjes of maak een leren geldbuidel. In Bokrijk ga je zelf aan de slag in deze oude ambachten tijdens de Ateliers. Op het domein zie je ook andere vaklui aan het werk. De smid laat je zien hoe je hoefijzers maakt, de herder heeft zijn schaapjes op het droge en de imker toont je waar honing vandaan komt. Proef zeker ook van het op het domein gebrouwen BKRK Bier (ja, zijn we weer met dat bier, hoor) of het versgebakken BKRK brood in Bistro Koetshuis.

Vader en zoon in Atelier in Bokrijk in Genk

3. Sterren kijken in Cosmodrome

Samen met je vader word je astronaut voor een dag. Maak je klaar voor een reis door de ruimte in de sterrenwacht van de Cosmodrome in Genk. Met één ticket krijg je hier drie belevingen. Je tuurt er door een megagrote telescoop naar de hemellichamen. Maar dat is niet alles! In de verschillende 360° shows ga je op avontuur door de diverse werelden. Waar wil jij meer over leren? Vallende sterren, dinosaurussen, Mars,… Jij kiest. Breng ook een bezoek aan de tentoonstelling ‘De Oerknal’ waarin je meegenomen wordt naar het hele begin van de aarde. Buiten volg je het Planetenpad door de bossen van Kattevennen. Na de wandeling weet je alles wat je moet weten over ons zonnestelsel.

4. Op roadtrip

Heerlijk cruisen met de auto op een heuse roadtrip, welke papa doet dat nou niet graag? In het zuiden van Limburg is het heerlijk toeren in het glooiende landschap. Op een zonnige zomerdag waan je je zelfs nella bella Italia. Op de Haspengouw autoroute heb je de keuze uit vier bewegwijzerde lussen die je langs de hoogtepunten van de streek voeren. Ook in de Voerstreek starten vier autoroutes die je door de Euregio loodsen, voor als je roadtrip een internationaal kantje wilt geven. Aan de Jambrouwerij in Riemst vertrekken twee streekproductenrondritten. Je rijdt langs streekproducenten en hoevewinkels. Ideaal voor de lekkerbek! En wil je iets heel origineel doen, huur dan een rasecht geitje bij Route38. Een uitgestippelde route volgen of je eigen weg banen? Het kan allemaal.

Route38 in Haspengouw

5. Vol op het gaspedaal

Mag het allemaal iets sneller gaan? Ga karten met je vader. Op het outdoorcircuit van Karting Genk komen zelfs Formule I-piloten hun skills oefenen. De kneepjes van het vak leer je op het fun cricuit van 550 meter. Speed devils die met een snellere kart aan de gang willen, kunnen zich op het procircuit uitleven. Voor nog meer adrenaline, zak je af naar Circuit Zolder. Rijd als passagier mee in een Porsche of BMW naast een professionele piloot en beleef de kick van je leven. Of neem zelf het stuur ter hand tijdens je eerste les in rij- en racetechnieken.

6. Kajakken

Bedwing samen met je vader een rivier met de kajak. Oké, de waters in Limburg zijn nu ook niet zo wild, maar toch, het back-to-nature gehalte is hoog. Je hebt de keuze uit drie waterlopen en twee plassen. Op het kanaal van Beverlo glij je rustig over het brede water zonder echte stroming tussen Leopoldsburg en Lommel. De Dommelafvaart brengt je helemaal tot in Nederland op een tocht van vijftien kilometer. Bij Kajak Maasland kan je zelfs een halve marathon op de Maas afleggen. Tot slot kan je ook een kajak huren voor een rondje op het Schulensmeer in Lummen of op de Plas van Kelchterhoef in Houthalen-Helchteren.

Dommelafvaart met de kajak in Pelt

7. Duik de geschiedenis in

Is je papa een echte liefhebber van geschiedenis? Brei dan een dagje vol historische hoogtepunten aan elkaar. Tongeren is, als eerste stad van België, een perfecte uitvalsbasis hiervoor. Met een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum, het Teseum, het begijnhof en een wandeling langs de oude stadsomwalling heb je al een goedgevulde uitstap. Ga je op zondag zelf, dan kan je in de voormiddag ook nog gezellig op de Antiekmarkt rondkuieren en misschien zelfs een stuk geschiedenis mee naar huis nemen. Het Limburgse mijnerfgoed vertelt dan de meer recentere historie van de 20ste eeuw. In C-mine Genk bijvoorbeeld daal je net als een echte mijnwerker af in de ondergrondse gangen en kom je alles te weten over hoe het leven en werk toen was.

BONUSTIP: ga heerlijk uit eten

Een avond lekker buitenshuis eten, vind iedereen wel eens fijn. Zeker nu we zo lang niet van onze horeca hebben kunnen genieten, is het een verademing om de benen weer eens onder tafel te kunnen steken. Of je nu een typisch gezellige brasserie verkiest of een verfijnd sterrenrestaurant, we heten je opnieuw van harte welkom. Doe je vader daarom een etentje cadeau. Weet je nog niet meteen waar en wanneer reserveren? Dan is er de Visit Limburgcheque! Hiermee kan je op bijna honderd horeca-adressen terecht. En doordat de cheque maar liefst anderhalf jaar geldig is, hoef je niet meteen te beslissen.

Uit eten in Limburg met de Visit Limburgcheque