19-04-2023

De meest gezellige koffiebars van Limburg

Een blogpost over koffiebars schrijven zonder tegelijkertijd het liedje ‘Eén kopje koffie’ te neuriën, het is me helaas niet gelukt. Koffiebars zijn fascinerende plekken: gezelligheid is een vast onderdeel van het meubilair en de diversiteit in koffiedrinkers merkwaardig. Van het doorsnee “Zwart, zonder suiker” tot het hippere "Pumpkin Spice Latte met havermelk", iedereen vindt wel zijn weg naar de koffiebar.

1. Wokka Mokka

Kiezen is verliezen, moet de uitbater van Wokka Mokka gedacht hebben en hij begon in 2018 een koffiebar met strips … of is het een stripwinkel met koffie? Hoe het ook zij, de combinatie is op zijn minst verrassend te noemen en wekt de interesse om eens af te zakken naar Bilzen-centrum. Met een dampende kop én de allernieuwste Jommeke voor je neus kan het leven toch eenvoudig mooi zijn.

2. Onder de Poort

Wanneer je het Voerense dorpje Moelingen binnenrijdt, valt je tegenover de kerk een oude, witte hoeve met een rode poort op. Dat is waar Ralf en Mieke in 2007 hun dromen begonnen zijn. Meervoud, want ze hadden er meer dan eentje. Anno 2022 bestaat Onder de Poort uit een koffiebar, een B&B en een brocanterie. Stap het poortgebouw binnen en laat je meevoeren door de gezelligheid. Je komt ogen tekort om alles in je op te nemen totdat het moment suprême daar is en de koffie met Limburgse vlaai arriveert, dan heb je nog maar oog voor één ding.

Koffiebar Onder de Poort in Moelingen

3. Melk & Suiker

“Wil je daar melk en suiker bij?” De vraag we standaard stellen bij het inschenken van een kopje koffie. An en Luc zagen er de naam van hun koffiebar in. Wanneer je in het centrum van Maaseik Melk & Suiker passeert, lokt de geur van koffie en zoetigheden je naar binnen. Of juist terug naar buiten, want bij mooi weer is het zonnige terras op de binnenkoer de meest zalige plek. Koekje bij de koffie? Kies voor een traditionele knapkoek, een oertypisch streekproduct dat in Maaseik een eigen feestdag heeft.

4. Two Oh Five Coffee Bar

The stairway to heaven bevindt zich blijkbaar in Limburg, in Maasmechelen meer bepaald. Die trap brengt je naar de eerste verdieping van The Bakery en het is daar dat Two Oh Five Coffee Bar zich gesetteld heeft. Open 7 op 7 en van 7 tot 7 is dit dé plek voor een koffiebreak op ieder moment dat jij daar zin in hebt. Aanraders zijn de wereldberoemde Two Oh Five Brunch en de frangipanetaart met kersen.

Two Oh Five Coffee Bar in Maasmechelen

5. BaristabarBilzen

In het centrum van Bilzen is BaristabarBilzen de hippe place to be voor koffiedrinkers. De barista van dienst verwent je met lekkere koffies, latte's of cappuccino's. Ook als theeleut en chocolademelkfan heb je een uitgebreide kaart om uit te kiezen. Neem er een versgebakken wafeltje of stukje appelcake bij. Het is echt smullen geblazen met de huisgemaakte koekjeskoek.

 

6. Gepetto Koffie- en eethuis

In de lekkerste straat van Genk, de Vennestraat, moet je eens stoppen aan het guitige huisnummer 123. In koffie- en eethuis Gepetto verwelkomen broer Thomas en zus Eline je vanaf ontbijt tot avondeten. Iedere dag staat er versgebakken cake voor bij de koffie op het menu. Uiteraard kan je al wel eens afwisselen met een pannenkoek met krieken of een Brusselse wafel met vers fruit of …

Gepetto Koffie- en eethuis in Genk

7. De Pastorij Coffee & Sweets

Zoet is de overheersende smaak bij De Pastorij, een koffie- en ijssalon in Peer. Combineer je koffie met een coupe ambachtelijk schepijs of een XL wafel (warme kersen incluis). Nog niet genoeg suiker binnen? Kies voor een sweet coffee of een hot chocolat bomb. Je moet ons wel beloven dat je geen calorieën gaat tellen, dat is niet echt sfeervol en voor zo een keer mag flink zondigen wel.

8. MAU kattencafé Genk

Als je allergisch bent voor katten sla je deze tip best even over. De kans dat er namelijk eentje op je schoot komt zitten net wanneer je van je flat white wil nippen, is hier opvallend groot. Met MAU bezit Limburg nu ook een kattencafé. Voor wie dit concept nog niet kent: in deze koffiebar flaneren Minoes en Felix ongegeneerd rond, af en toe bedelend om een aai en een kroel. Geen crazy cat lady vibe te bemerken, alleen een huiselijke sfeer, een tof interieur en heel veel dierenliefde. Alles is 100% vegan (ook de melk in je koffie) en er lopen regelmatig asielkatjes tussen die op zoek zijn naar een thuis voor altijd.

MAU kattencafé Genk

9. De Luysmolen

In dit oergezellige koffiehuisje in het landelijke Bocholt zet de gastvrouw het lekkerste gebak op tafel. Een stuk Limburgse vlaai, brownies net uit de oven, warme appeltaart met kaneel (én slagroom, alstublieft). De geuren doen je het water in de mond krijgen. De Luysmolen ligt zeer strategisch op het Limburgse fietsroutenetwerk en verleidt iedere fietser die passeert tot een koffiepauze.

10. FIE

De koffie van Sofie zorgt ervoor dat je de dagelijkse rush voor een moment achter je kan laten. Van vrijdag tot zondag is haar koffiezaakje FIE in Dilsen-Stokkem een gezellige tussenstop. Sinds 2021 pauzeren fietsers in dit koffie- en lunchhuis gelegen vlak langs het Kolenspoor. Zak onderuit binnen op de bank of buiten in de zon en geniet van bijvoorbeeld een cappuccino. Iets tegen de honger erbij? Op het menu staan onder meer American pancakes, penne à la fie en een bo'ke caprese.

11. Corda Latte

De Corda Campus in Hasselt is een bruisende plek. Hier starten beginnende ondernemers hun zaak, wordt er voortdurend van meeting naar workshop gehold en is networking het hoofdwerkwoord. En dan ontwaar je daar Corda Latte, een oase van rust in de zee van de dagelijkse business volgens de poëet in mij . Start je dag met een stevige espresso of zet je neer voor een lunch met de obligatoire krant en cappuccino.

Corda Latte in Hasselt

12. Mucho Gusto Coffee

Bij Mucho Gusto Coffee gaan ze de strijd aan tegen ‘muzak’ koffie. In deze bar op de Zuivelmarkt in Hasselt voegen ze wat extra pit aan je tas toe. Gekunstelde koffie vol snoep en slagroom, daar doen ze niet aan. Maar wil je een moment om ten volle te genieten van de pure smaak, dan ben je wel aan het juiste adres. Een lekker stukje cake erbij, helemaal top! En als je daarna helemaal verknocht bent aan de koffie, neem je meteen enkele pakjes versgebrande koffiebonen mee naar huis.

13. ComPani

Een bakkerij en koffiehuis, alles wat lekker is onder één dak. Ook het verhaal achter ComPani is om duimen en vingers bij af te likken. Dit koffiehuis in het centrum van Houthalen werd opgericht door mensen die zeer actief zijn rond ontwikkelingssamenwerking en fairtrade. Op de kaart staan dan ook voornamelijk lokale, eerlijke en authentieke producten. De uitbating is in handen van De Winning, een sociale, inclusieve onderneming die kansen geeft aan mensen die niet zomaar op de reguliere arbeidsmarkt terecht kunnen. “Over de verzuiling heen, is er troost voor iedereen”, zong VOF de Kunst.