Like
Vakmanschap in de kijker: Wijndomein Gloire de Duras
01/07/2022
Bij domein Gloire de Duras krijg je puur vakmanschap ingeschonken. Da's klare wijn!
Doe je graag een terrasje tijdens je fietstocht of wandeling en bestel je al wel eens een streekbiertje? Dan ben je in de Limburgse Kempen aan het goede adres. Van pas opstartende brouwers tot gevestigde familiebedrijven en zelfs een voormalige trappistenbrouwerij. Met de hulp van Beers from Limburg zetten we de spotlights op enkele brouwerijen in Noord-Limburg die zeker het bezoeken waard zijn.
In de Achelse Kluis werd sinds 1998, na een pauze van 80 jaar, opnieuw trappistenbier gebrouwen. Met de overname van de brouwerij mag het bier echter niet meer de naam Trappist dragen. Aan de smaak en kwaliteit is echter niets veranderd. In de herberg van de abdij proef je van een blond of bruin abdijbier rechtstreeks uit het vat geschonken. Perfect als verfrissing wanneer je hier op je wandel- of fietstocht langskomt. Vanuit de herberg heb je zicht op de brouwketels.
Bierliefhebbers kunnen in de abdijwinkel flesjes van de bieren van de Achelse Kluis inslaan. Samen met de andere kloosterproducten die er te koop zijn, heb je zo een leuke geschenkmand bij elkaar. Een rondleiding in de gebouwen en een kijkje in het brouwproces is mogelijk voor groepen vanaf 10 personen.
De Achel Bruin is trouwens een perfect ingrediënt om heerlijk Limburgs stoofvlees te maken. De mout- en karameltoetsen geven het gerecht rijke en een warme smaken.
In deze ambachtelijke brouwerij in Bree brouwt de familie Cornelissen al zes generaties lang streekbieren zoals de Ops-Ale, Sint-Gummarus en natuurlijk de welgekende Limburgse Witte. Dit verfrissende witbier met een fruitige smaak en een kruidige toets van koriander is ideaal voor op een warme zomerdag. De drie abdijbieren van Herkenrode hebben elk hun eigen karakter waarvan de Cister het meest toegankelijk is. Na een bezoek aan de abdijsite zelf smaakt dat eens zo goed. Liever genieten in eigen tuin? Bestel een bierpakket op de website en krijg de keuze van Jef Cornelissen aan huis geleverd. Voor groepen vanaf 10 personen kan een rondleiding met uiteraard een degustatie achteraf geregeld worden.
Het gebouw van brouwerij en grand café Remise 56 kent een geschiedenis die teruggaat tot 1907. Oorspronkelijk was het de stelplaats van de stoomtram op de lijn Diest-Koersel. Met het verdwijnen van de tram namen de lijnbussen deze plek in. Tot het gebouw in 2001 leeg kwam te staan. Het zou dan nog meer dan 10 jaar duren voordat na een grondige renovatie Remise 56 een feit was. In het grand café kan je gezellig tafelen met een Remise bier natuurlijk. Deze brouwerij brouwt drie kwalitatieve bieren: een zachte blonde tripel, een volmondige diepdonkere dubbel en een verfrissende Superpils met karakter. De roodkoperen brouwketels hebben een prominente plaats in de zaak, zodat iedereen ze kan bewonderen. Bij mooi weer is het aangenaam vertoeven op het grote terras.
In het hart van Bosland ligt microbrouwerij Mølder & Coöp. waar met veel liefde en passie bier wordt gebrouwen. Lokale verbondenheid is hier tot in de kern doorgetrokken. Dit zie je terug in het gebruik van lokale ingrediënten, een zo kort mogelijke ecologische keten en een beperkt afzetgebied in de regio van Bosland. De bijzondere tweedelige naam van deze brouwerij is ontstaan uit de bijnamen van de brouwers. Eddy stamt af van een molenaarsfamilie en 'mulder' is het dialectwoord voor molenaar, en Danny staat in de streek ook wel bekend als DJ COOP.
Op zaterdagvoormiddag is de brouwerij vrij te bezichtigen. Vanaf 8 personen kan je een groepsformule reserveren waarbij je naast een bierproeverij ook een hapje of zelfs een hele avondmaaltijd aangeboden krijgt.
Het huidige kasteel Ter Dolen (De Dool) in Helchteren dateert uit de 16de eeuw, maar de geschiedenis gaat veel verder terug in de tijd. De eerste vermelding dateert zelfs van het jaar 1282. Het diende in de middeleeuwen als zomerresidentie en later als refugiehuis voor de abten van de Abdij van Sint-Truiden. Nu werden in de voorgebouwen van het kasteel een brouwerij en een gezellig proef- en praatcafé met prachtige orangerie ondergebracht. De Ter Dolen bieren worden met veel zorg en aandacht voor kwaliteit en ambacht gebrouwen. Sinds 2008 dragen Ter Dolen Blond, Donker, Tripel, Rouge en Wit als eerste Limburgse bieren het label 'Erkend Belgisch Abdijbier'.
Een bezoek aan de brouwerij waar je de geheimen van het brouwen te weten komt, is mogelijk in het weekend en op feestdagen. Reserveer wel op voorhand jouw plek. De avonturier wordt uitgedaagd in de Escape Room van Mystery 19.
In 2019 kwam De Logt op de markt. Het was het eerste bier van hobbybrouwer Mario van De Logt in Hechtel-Eksel. Drie jaar en een samenwerking met brouwerij Leysen later heb je de keuze uit 4 verschillende bieren, waaronder ook het donkere bier Beauvillard.
Hun erkende fietsterras aan fietsknooppunt 257 - dichtbij 'Fietsen door de Bomen' in Bosland - is het ideale plekje om te genieten van een glaasje Vitamine B(ier). Er werd ook een eigen fietstocht ‘Van brouwerij tot brouwerij’ van 4,2 km uitgestippeld. Vraag de fietskaart zeker ter plekke aan. Brouwerij De Logt is daarnaast erkend Bosland Gastheer. Vanuit dit gastheerschap geven zij de bierliefhebber en bezoeker graag uitleg over de mooie omgeving, de streekproducten en trekpleisters en staan ze altijd klaar voor een fijne babbel.
Voor de echte bierliefhebber kan een bezoek aan het Bocholter Brouwerijmuseum niet ontbreken. Het grootste brouwerijmuseum van Europa vertelt het verhaal van acht generaties bierkunst. Het bevindt zich in het historische Brouwershuis, recht tegenover de gistingstanks van Brouwerij Martens. Hier brouwde de familie Martens van 1758 tot midden 19de eeuw. Nu is het een museum en verhuisde de brouwerij even verderop naar de Reppelerweg.
Met dank aan Beers from Limburg voor de info.
Bezoek de Facebook- of Instagrampagina voor nog meer weetjes over onze Limburgse bieren en brouwerijen of ga naar onze overzichtspagina van Limburgse brouwerijen.