03-06-2024

5x verfrissende knooppunten

De zon is daar! Schud je fietsbenen los, neem een flesje water mee en smeer je in met zonnecrème. Met deze vijf knooppunten hou je het hoofd koel. Trappers op, natuurlijke airco aan en smul onderweg van een goede bol crème als verfrissende tussenstop!

1. Knooppunt 91 in Genk

Aan knooppunt 91 in Bokrijk fiets je dwars door het verfrissende water. Op het fietspad van 'Fietsen door het Water' doorkruis je de vijver van de ene oever naar de andere via de kortste weg. Pauzeer daarna op een bankje langs het water of trap verder door de schaduwrijke bossen.

De fietsroutes 'Fietsen door het Water' in Bokrijk, Fietsen doorheen een mozaïek van vijvers, Kijken naar het verleden en de toekomst en Fiets door het waterlandschap van De Wijers passeren dit knooppunt.

Koppel fietst door het water in Bokrijk

2. Knooppunt 111 in Tongeren

De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek biedt verkoeling op warme zomerdagen én neemt je mee in de intrigerende geschiedenis van Tongeren. Dieper graven? In de museumsite van het Teseum daalt de temperatuur als je dwaalt tussen de funderingen van de basiliek, de opmerkelijke kerkschatten en de archeologische vondsten.

Tip: beklim de belforttoren voor een (Haspen)goud uitzicht.

De fietsroutes In en rond de oudste stad van ons land, Fietsen langs erfgoed en kastelen en Kasteeldomeinen en Romeinen passeren dit knooppunt.

Teseum in Tongeren

3. Knooppunt 330 in Beringen

Kilometers fietsen inruilen voor meters zwemmen? In juli en augustus duik je in de gratis zwemzone bij de Paalse Plas: een geliefd adresje voor watersporters en golfers. Surf je liever op de kalme golf? Dan biedt fietscafé Surplas de ultieme verfrissing in een glas of ijscoupe.

De fietsroute Van mijnschacht naar natuurpracht passeert dit knooppunt.

© Thor Willems

© Thor Willems

4. Knooppunt 334 in Tessenderlo

Dompel je onder in bosbad Gerhagen: het eerste officiële stiltegebied van Vlaanderen en dé absolute groene long van West-Limburg. Volg de schaduw van het bladerdek voor verkwikkende fietskilometers. Nog even blijven dobberen? Je bent in de buurt van de fameuze ‘lekdreef’ tussen knooppunt 25 en 18. (N)ice!

De fietsroute Van mijnschacht naar natuurpracht passeert dit knooppunt.

© David Van Thienen

© David Van Thienen

5. Knooppunt 22 in Kinrooi

Waterpret in overvloed? Daar bedanken we de grindwinning voor die enorme waterplassen met zich meebrengt. Vissen, zeilen, bootje varen, kajakken, suppen en waterfietsen. Of neem je fiets mee op de veerpont bij knooppunt 22 en verken de Maasplassen langs de Belgische en Nederlandse oever.

De fietsroutes Van het witte stadje tot Maaslandse renaissance en Grenzeloos fietsen langs de Maas passeren dit knooppunt.

Veerpont over de Maas in Kinrooi