08-03-2024

5x uitdagende fietsknooppunten

Maak je borst nat, pomp je banden op en smeer ‘m! Op naar kronkelende paden, forse beklimmingen, snelle afdalingen en de mooiste verrassingen achter elke scherpe bocht. Deze vijf fietsknooppunten beloven jou een epische rit met de nodige uitdaging.

Knooppunt 402: al slingerend naar omhoog

De Slingerberg (Zusserdel) in Riemst is een ware beproeving voor de kuiten. Vanaf het Albertkanaal slinger je tussen de akkerlanden door waarna je een 50-tal hoogtemeters en negen haarspeldbochten de baas bent. Probeer af en toe toch om je heen te kijken, want het zicht op het dorpje Kanne, het kanaal, de brug en Nederland in de verte mag je niet missen.

Ga deze uitdaging aan op de themafietsroute 'Akkerlanden en mergelwanden' van 41 km die je meer van de mergelstreek rond Riemst laat zien. Daarnaast start de eerste etappe van onze zesdaagse toer door Limburg aan knooppunt 402.

Ook op de Heuvelroute, één van de Vlaamse Icoonfietsroutes, overwin je de Slingerberg nadat de benen al voldoende opgewarmd zijn door de passage in de Voerstreek.

Slingerberg in Kanne

Knooppunt 217: het meest noordelijke knooppunt van Limburg

Avonturiers jagen graag uiterste uithoeken na. Denk maar aan Lands’ End in Engeland, Finisterre in Spanje én nu ook Hamont-Achel, de Noordkaap van Limburg. Zet koers naar de Achelse Kluis, pal op de grens met Nederland, voor de start van een fietstocht door het uiterste noorden. Achteraf wacht een vers getapt abdijbier en ambachtelijke kaasplank.

De themafietsroute 'Kazen en glas blazen' neemt je mee op een tocht van 61 km van Hamont-Achel naar Lommel en terug. De fietsroute 'Over bieren, kazen en teuten' van 54 km kronkelt naar Peer voordat je je fiets weer noordwaarts keert.

Joke Emmers fietst door Hamont-Achel in Limburg

Knooppunt 307: de mijnterril op

Het fietsroutenetwerk passeert aan knooppunt 307 de mijnterril van Heusden-Zolder, een imposante steenberg dat vandaag een uitzonderlijke natuurreservaat is. Door het microklimaat vinden zelfs enkele mediterrane planten het erg gezellig op de zuidflank van de berg. Fiets je rustig voorbij en hou je het bij een prachtig zicht op de terril of ga je de uitdaging aan om te voet de beklimming te wagen?

Trap langs nog meer Limburgs mijnerfgoed op de themafietsroute 'Actueel mijnverleden'. Naast Heusden-Zolder liggen de mijnsites van Beringen en Houthalen-Helchteren op je weg, afgewisseld met de mooie natuur van de Vallei van de Zwarte Beek.

Ook de Kempenroute, één van de Vlaamse Icoonfietsroutes, komt langs dit knooppunt.

Mijnterril van Heusden-Zolder

Van knooppunt 151 tot 155: klimmen in de fruitstreek

Tussen deze twee knooppunten in Borgloon ligt de Bollenberg. Op een rechte Romeinse heirbaan klim je tot bijna 120 meter boven de zeespiegel. Een kort ommetje naar het doorkijkkerkje 'Reading between the Lines' is een aanrader, alleen al maar om even uit te puffen op een bankje.

En dat is zeker nodig, want het is niet omdat je de Bollenberg overwonnen hebt dat de rest van rit vlak verloopt. De fruitstreek staat nu eenmaal bekend om de vele glooiingen. Op de route 'Fietsen door het Haspengouws terroir' ervaar je het zelf. Ook de eerste etappe van onze zesdaagse toer door Limburg baant zich een weg langs Borgloon.

De Heuvelroute, één van de Vlaamse Icoonfietsroutes, doet zijn naam alle eer aan met deze passage door Haspengouw.

Twijfelgrens in Borgloon

Knooppunt 169: het hoogste punt van Helshoven

Vanaf de kapel van Helshoven in Sint-Truiden trap je de steile weg naar dat andere kapelletje: Helsh(ea)ven. Pittig! Maar het uitzicht over Haspengouw (en de bloesempracht in de lente) maakt veel goed.

Let wel: kom je van de andere kant raak je waarschijnlijk enthousiast bij het zien van de zalige afdaling die voor je ligt, maar houd je hand toch maar even op de rem, anders zoef je zo voorbij de zwevende kapel.

Fiets 49 km door de streek van Sint-Truiden op de themafietsroute 'Appels met peren vergelijken' of combineer deze stad met Borgloon en Heers op de route 'Fruitige landschappen met pit' van 61 km. 'Fietsen door het Haspengouws terroir' loodst je 53 km door het hart van Haspengouw.

Ook op de Heuvelroute, één van de Vlaamse Icoonfietsroutes, kom je langs het zwevend kapelletje.

Helsheaven in Sint-Truiden

Ga van start!

• Zin gekregen om deze fietsknooppunten te ontdekken? Voeg de fietsroutes uit deze blog toe aan je favorieten zodat je ze gemakkelijk terugvindt.

• Zelf je fietsroute uittekenen doe je via onze online fietsrouteplanner of oldskool met de fietskaart van Limburg.

• Grasduin door meer dan 50 fietslussen en -routes die wij al voor je uitgestippeld hebben.