Ingrediënten voor 2 tot 4 personen
- 200 g Hasseltse speculaas (haal het bij Patisserie Cools of Bakkersdochter)
- 190 g gezouten boter
- 3 eieren
- 300 g kristalsuiker
- 250 g mascarpone
- 1/2 vanillestok
- scheutje room
- koffiepoeder
Zo maak je het
Bodem
1. Verkruimel de speculaas. Doe dit met een keukenmachine en maal de speculaas tot er fijne kruimels ontstaan. Geen keukenmachine? Doe de speculaas in een stevige zak en sla met een deegroller of ander zwaar voorwerp alles fijn.
2. Smelt 100 g boter op een laag vuur tot deze volledig gesmolten is.
3. Meng de kruimels met de boter tot één geheel.
4. Maak de bodem door het mengsel goed aan te drukken zodat alles aan elkaar blijft plakken.
5. Afbakken maar! Ongeveer 8 à 10 minuten op 180 °C.
Crème
1. Klop de eierdooiers en 100 g suiker stevig op tot het eigeel zo ‘wit’ mogelijk wordt.
2. Voeg de mascarpone toe. Zorg dat er geen klonters in zitten.
3. Schraap het vanillemerg uit het stokje en voeg dit toe aan het mengsel.
4. Klop de eiwitten op totdat je de kom ondersteboven kan houden zonder dat de eiwitten eruit vallen!
5. Voeg heel voorzichtig de eiwitten bij het mengsel. Dit zorgt voor een luchtige crème.
Boterkaramel
1. Smelt 200 g suiker in een grote pan op een middelhoog vuur. Roer continu met een spatel zodat de suiker smelt. Blijf roeren totdat er een amberkleurige vloeistof ontstaat. Pas op dat je het mengsel niet laat aanbranden.
2. Voeg voorzichtig (!) de boter toe. Het kan flink borrelen.
3. Voeg een scheutje room toe voor een gladde saus.
Bouwen maar
Breek de speculaasbodem in stukken. Bouw vervolgens het dessert op met een laagje speculaas, crème en karamelboter. Herhaal dit proces tot je het gewenste resultaat verkrijgt. Werk af met een laagje crème, wat koffiepoeder en extra boterkaramel.
Extra tip: dit overheerlijke dessert laat zich perfect combineren met een Hasseltse Jenever of Hasseltse koffie ... Puur genieten!