29-11-2025

Jelle Beeckmans kookt met Limburgse streekproducten een winters gerecht

Jelle Beeckmans is The Messy Chef. Een jonge vader van twee kinderen, foodblogger en auteur van verschillende kookboeken. Hij deelt het recept voor een fricassee van varkenswangentjes met Hasseltse speculaas en Wilderen Goud. "Dit is een haalbaar, smakelijk recept dat je meteen wil maken, met ingrediënten waar je geen expeditie voor hoeft te doen."

Jelle Beeckmans The Messy Chef

Ingrediënten voor 4 personen

Bereidingstijd: 60 minuten

  • 1 kg varkenswangen
  • 2 el boter
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 wortelen, in plakjes
  • 200 g (grot)champignons, in kwartjes gesneden
  • 2 el bloem
  • 300 ml Wilderen Goud (of ander Limburgs blond speciaalbier)
  • 500 ml kalfsbouillon (of runderbouillon)
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl tijm
  • 2 el Hasseltse speculaas, verkruimeld (haal het bij Patisserie Cools of Bakkersdochter)
  • zout en peper naar smaak
  • extra verkruimelde Hasseltse speculaas (voor garnering)
  • 250 ml volle room

Zo maak je het

1. Smelt de boter in een grote braadpan op middelhoog vuur. Bestrooi de varkenswangen met een beetje zout en peper en bak de stukken goudbruin aan. Haal het vlees uit de pan en zet apart.

2. Voeg de ui, knoflook, wortels en champignons toe aan dezelfde pan. Bak tot de ui glazig is en de champignons licht bruin kleuren.

3. Strooi de bloem over de groenten en roer goed door. Laat de bloem 1 minuut bakken om de saus te binden.

4. Giet langzaam het Wilderen Goud erbij en roer door om klontjes te voorkomen.

5. Voeg de bouillon, mosterd en tijm toe en roer goed door. Leg het vlees terug in de pan.

6. Verkruimel de Hasseltse speculaas en roer deze door de saus. Breng aan de kook en zet daarna het vuur laag.

7. Laat de fricassee ongeveer 1,5 uur zachtjes sudderen met de deksel op de pan. Roer af en toe. De varkenswangentjes moeten boterzacht zijn en de saus dik en smaakvol. Werk af met een scheut room en peterselie.

Smakelijk!