10-06-2022

10x actief in en op het water

Je hoofd leegmaken, je haren wapperend in de wind, de zon op je snoet … In en op het water is het heerlijk ontspannen! Wij geven jou 10 waterige tips, de ene al wat actiever dan de andere, om deze zomer te doen.

1. Wakeboarden in Terhills Cablepark

Je allereerste voorzichtige meters op een wakeboard? Daarvoor kan je bij Terhills Cablepark in Dilsen-Stokkem terecht. In een prachtige, natuurlijke setting leer je op een leuke manier wakeboarden of waterskiën. De meer ervaren watersporters tonen hun kunsten aan de kabel met hogere snelheid en op de verschillende obstakels. Neem na de actie plaats in de uiterst gezellige beachbar. Met een fris drankje en een prachtige zonsondergang is dit het perfecte einde van de dag.

2. Kajakken op de Maas

Zin in een ontspannend dagje uit? Ga kajakken of kanovaren op de Maas. Je geniet van de omgeving en de prachtige natuur vanop het water. Misschien krijg je wel gezelschap van de Galloways of Konikpaarden op de oevers. De route van 9 km is goed te doen voor iedereen. Afhankelijk van de waterstand ben je anderhalf tot drie uur onderweg. Als je met een iets grotere groep bent, is rafting een toffe manier om de Maas af te varen. In de rafts kunnen 6 tot 15 personen plaatsnemen.

Vader en zoon op een kajak in de Maas

3. Suppen bij zonsondergang

Bij SUPclub Maasvallei leer je de kneepjes van het stand up paddling op de Maasplas Heerenlaak. Eens je deze leuke watersport onder de knie hebt, zijn de mogelijkheden eindeloos: een les yoga midden op het water, samen met je hond op het board of zelfs bij vollemaan het water op. Het kan allemaal! Een absolute aanrader is om te suppen bij zonsopgang of -ondergang. De sfeer die over het water hangt tijdens golden hour, is bijna niet te evenaren.

4. Snorkelen en duiken

Duiken in een prachtige onderwaterwereld omgeven door talloze tropische vissen. Je moet daarvoor niet meer naar een verre bestemming trekken. Ook in Beringen is dit mogelijk. TODI is het eerste indoor snorkel- en duikcentrum in Europa met een gigantisch duikbassin van 10 meter diep. Blijf je liever aan de oppervlakte dobberen dan kan je kiezen om te gaan snorkelen. Je kan echter ook voor je eerste echte duikervaring gaan. Ervaren instructeurs zorgen ervoor dat alles veilig verloopt.

5. Geruisloos varen

Ga met een elektrisch bootje de Maas op en vaar op die manier volledig geruisloos over het water. In Dilsen-Stokkem, aan Maascentrum De Wissen, liggen de fluisterbootjes klaar voor een tocht doorheen het unieke natuurgebied van Negenoord. Ieder bootje heeft plaats voor zes personen. In Kinrooi huur je via het Sailcenter een StilSloep om over het water te zoeven. Deze kan volledig wind- en regendicht worden gemaakt en is zelfs verwarmd zodat je ook bij minder goed weer het water op kunt.

Fluisterboten in Dilsen-Stokkem

6. Waterskiën in de Vossemeren

Center Parcs De Vossemeren in Lommel is met zijn twee grote meren, de plek bij uitstek voor watersportliefhebbers. Bij het Waterskicentrum kan je terecht voor heel wat watersportplezier. Kom waterskiën of wakeboarden op de waterskibaan en voel de adrenaline. Daarnaast is er fun verzekerd op het grootste Aquapark van België. In de zomermaanden kan je ook het flyboarden uittesten of met een groep vrienden een rit maken op de bananenboot.

7. Surfen en zeilen op de Papendaalse Plas

Altijd al eens willen zeilen of surfen? In juli en augustus kan je daarvoor terecht bij VVW Zutendaal. De thuisbasis van deze zeil- en surfclub is de Papendaalse Plas, een prachtig plekje tussen het groen van het Nationaal Park Hoge Kempen. In de zomermaanden juli en augustus wordt er wekelijks lesgegeven in zeilen, surfen en SUPpen. Ben je met een groep vrienden of de hele familie weg, dan leer je tjidens de Survival Experiences in drie uur tijd zeilen of surfen.

Surfen en Zeilen op de Papendaalse Plas

8. Vaar de Dommel af

De Dommel is deels een beek en wordt verder stroomafwaarts een kleine rivier. Via een 15 km lange afvaart met een kano of kajak volg je een kronkelende tocht door prachtige natuur. Helemaal gezellig wordt het als je onderweg pauze neemt aan een aanlegsteiger. Zei er iemand idyllische picknick?

9. Blik op oneindig aan de Paalse Plas

Het is heerlijk fietsen en wandelen langs de Paalse Plas in Beringen. Zeker wanneer je even kan pauzeren op één van de hengelsteigers. Duik voor extra verkoeling in de afgebakende zwemzone terwijl je in de verte zeilers ziet passeren. Je kan hier ook zelf leren windsurfen.

10. Zonnebaden aan De Plas

Geen Kelchterhoef zonder zwemmen. Van juli tot augustus plons je in de zwemvijver en bouwen kinderen torenhoge kastelen op het zandstrand. Je kan hier ook zeilen, surfen of gewoon achteroverleunen met een koel drankje en zicht op ‘De Plas’.

De Plas in Kelchterhoef