18-07-2022

10 originele uitstappen in Limburg

Uiteraard is er niets mis mee om Limburg al fietsend of wandelend te verkennen. Maar als je eens zin hebt in een tocht met een extra toets, dan zijn deze 10 originele uitstappen iets voor jou.

1. Wandelen met alpaca’s in Ham

Deze schattige diertjes zijn jouw ideale wandelcompagnons. Bij Alpaca Pachmana in Ham geen gehaast en gestress. Je neemt eerst de tijd om de alpaca’s te leren kennen en alvast hun vertrouwen te winnen met een handje voer. Daarna ga je op pad met deze zachtaardige dieren. De wandeling duurt ongeveer een uur, op het tempo van de alpaca’s. Na afloop is het gezellig nagenieten in het AlpaCafé.

Wandelen met alpaca's in Ham

2. Kanoën op de Maas

Verken de Maas met een kano. Bij Sailcenter Limburg in Kinrooi verhuren ze kano’s voor 1 tot wel 8 personen. Peddelend over het water zie je de omgeving op een heel andere manier. Onderweg spot je watervogels en misschien zelfs een beverdam. De kano’s kan je huren voor 3 of 7 uur.

3. Streetsteppen door het Nationaal Park Hoge Kempen

Heb je nog nooit van streetsteppen gehoord? Het lijkt op een mix van fietsen en steppen. De pedalen maken geen cirkelbeweging zoals bij een fiets, maar je trapt in principe op en neer. Bij Bike & Outdoor Sport Center in Dilsen-Stokkem kan je deze nieuwe sport uitproberen. Een full body workout door de prachtige natuur van het Nationaal Park, een gezonde uitstap voor lichaam en geest!

4.  Op wijnsafari door Haspengouw

Vanuit Café Cartouche in Diepenbeek vertrek je met een elektrisch wagentje voor een Wijnsafari langs verschillende wijndomeinen. De lokale wijnmakers vertellen je in geuren en kleuren over hun passie.  En natuurlijk hoort een degustatie er ook bij! Een originele kennismaking met Limburgse wijnen. Er worden ook safari’s aangeboden die je met de fiets of te voet kan doen.

Limburgse wijn proeven in Haspengouw

5. In alle rust varen met de StilSloep

Met dit elektrisch bootje vaar je geruisloos over het water van de Maas. Je kiest zelf hoe lang en hoe spannend de tocht wordt. Je kan op de Maasplas De Spaanjerd blijven. Vooral wanneer het wat drukker is op het water is het op de plas veel relaxter varen. Wil je wat langer op het water blijven, dan kan je ook de Maas opvaren, helemaal tot in het Nederlandse Thorn. Op de StilSloep kunnen tot 8 personen inschepen.

6. Met de riksja door Pelt

Voor minder mobiele mensen is het niet altijd evident om de mooie, Limburgse natuur te verkennen. Een fiets- of wandeltocht is voor hen te uitdagend. In Pelt hebben ze daarvoor een oplossing bedacht. Met de riksja kunnen ook personen die moeilijker te been zijn genieten van de groene omgeving. Er werden ook al twee routes uitgestippeld van 15 en 17 km, maar uiteraard kan je ook zelf een tocht via het fietsroutenetwerk bedenken.

7. Steppen vanuit Genk

Met een elektrische step van ZOEF is het aangenaam om de regio van Genk te doorkruisen. Je vertrekt vanuit Thor Central voor één van de themaroutes. Je volgt heel eenvoudig de knooppunten van het bestaande fietsroutenetwerk. Zo step je door het water in Bokrijk, langs het Genkse mijnverleden of kan je aan de Lieteberg stoppen om het Blotevoetenpad uit te proberen. Vanaf een reservatie van 6 steps is het ook mogelijk om een ander startpunt uit te kiezen, bv. aan de Landcommanderij van Alden Biesen of het wijnkasteel Genoels-Elderen.

Op pad met de elektrische steps van ZOEF

8. Door Haspengouw met de Twizy

Via Vesparoute.com ga je met een Twizy op pad doorheen de fruitstreek. Een wat? Een klein elektrisch wagentje waar je met twee personen in kan. Zo verken je de regio op een ecologische en stille manier.  Je hoeft je geen zorgen te maken over het rijden met een Twizy, Met enkel een gas- en rempedaal kan je hier weinig verkeerd doen. Dankzij de verschillende routes die al voor je werden uitgetekend, ben je er zeker van dat je alle mooie hotspots onderweg tegenkomt.

9.  Cruisen op de Maas

Een boottocht met de Paep van Meinecom III is een onvergetelijke ervaring. Uitvalsbasis is jachthaven De Spaanjerd. De boot vaart het hele jaar door op de Maas en de aangrenzende meren in het gebied Ophoven, Maaseik en over de Nederlandse grens Stevensweert, Maasbracht en Thorn.

10. Met de groene wagentjes door Bilzen

Vertrek vanuit Landcommanderij Alden Biesen of Fietsfabriek 3740 voor een tocht van 1, 2 of 4 uur. Met een groen wagentje leg je geruisloos tot 45 km af en op ieder golfkarretje is plaats voor 4 personen. De ideale uitstap op met familie of vrienden te doen! Je toert langs de mooiste plekken van Bilzen en uiteraard kan je onderweg even halthouden om te genieten van een picknick (die je bij reservatie mee kan bestellen)!

Met een groen wagentje in Bilzen