Fietsen door Noord-Limburg

Kenmerkend voor het noorden van onze provincie is de uitgestrekte natuur, perfect om te verkennen tijdens een wat langere fietstocht. Op de fietslus ‘Kazen en glas blazen’ trap je langs bossen, akkers en velden, landbouwbedrijven en het kanaal. Proef zeker van de ambachtelijke kazen en het lekkere trappistenbier van Achel.

Fietsen door Noord-Limburg

Het meest noordelijke punt van Limburg

Vertrekplaats is de Achelse Kluis in Hamont-Achel, pal aan de Nederlandse grens. Hier zie je meteen een reconstructie van de beruchte Doodendraad, ‘den droad’ in de volksmond. Deze afbakening onder elektrische spanning moest ten tijde van de Eerste Wereldoorlog beletten dat Belgen de grens met Nederland overstaken. Na amper een paar kilometer fietsen bevind je je in het magnifieke heidelandschap van De Groote Heide, een grensoverschrijdend gebied van 6000 hectare. Tientallen vennen liggen hier verspreid, goed voor het ene betoverende vergezicht na het andere.

Van Lommels zand tot glas

Dankzij de ondergrond van fijn zand groeide Lommel uit tot de stad van het glas. Bij het uitgraven van het kanaal in de 19de eeuw ontdekte men ultrafijn kwartszand, uitermate geschikt voor de productie van glas. Voor de volledige geschiedenis en ook hedendaagse glaskunst moet je in het GlazenHuis zijn. Het gebouw met de glazen toren is niet te missen op je fietstocht. Even verderop, tussen knooppunt 224 en 230, kom je die karakteristieke zandgrond vanzelf tegen. Dit natuurgebied heeft dan ook een zeer toepasselijke naam: de Lommelse Sahara. Je kan ervoor kiezen om hier van je fiets te stappen voor een kort ommetje of de beklimming van de uitkijktoren.

De uitkijktoren van de Lommelse Sahara

De groene oase van Hageven

Net als de kronkelende Dommel baan je je een weg doorheen het natuurgebied van Hageven, opnieuw een gebied dat deel uitmaakt van De Groote Heide. Samen met domein Plateaux in Nederland is het Hageven vermaard voor zijn unieke heide- en venvegetaties. Een uitzonderlijke habitat van 600 hectare waar zeldzame dieren en planten zich thuis voelen. Ook op deze plek is het de moeite waard om aan het bezoekerscentrum je fiets achter te laten en een wandeling door het gebied te maken. Daarna is het linea recta weer naar het beginpunt. Laat je in de abdijwinkel van de Achelse Kluis verleiden door de kloosterproducten. Kaas, thee, confituur en – natuurlijk - de trappist kan je hier verkrijgen om thuis nog lekker na te genieten.

Fietsers aan de Achelse Kluis in Hamont-Achel

Fiets deze route door Noord-Limburg zelf

Zin gekregen om deze route zelf ook te fietsen? De fietslus 'Kazen en glas blazen' brengt je langs de mooiste plekjes van Noord-Limburg.

Bekijk deze fietslus

Wandelaars in het gebied In den Brand in Bosland

Leer Noord-Limburg beter kennen

Van dichte bossen tot schrale heidegronden, het is hier uitstekend om rustig te wandelen en fietsen. Om ervoor te zorgen dat je door de bomen het bos nog kan zien, stellen we de natuurgebieden van de Limburgse Kempen aan je voor.

Maak kennis met de Noord-Limburgse natuur

Brouwketels van Brouwerij Cornelissen in Bree

Bezoek de brouwerijen van Noord-Limburg

Doe je graag een terrasje tijdens je fietstocht of wandeling en bestel je al wel eens een streekbiertje? Dan ben je in de Limburgse Kempen aan het goede adres. We zetten de spotlights op enkele brouwerijen die zeker het bezoeken waard zijn.

Bezoek een brouwerij

Nog meer fietsen door Noord-Limburg

Op de fietslus 'Brouwerijen en beekvalleien' verken je de regio van Bocholt, Bree en Oudsbergen. Bossen, akkers, weilanden en schaduwrijke beekvalleien vormen het decor van je fietstocht.

Bekijk deze fietslus