Den Dodendraad, of Draad des Doods. Zo stond het stroomstootwapen bekend, dat door de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog werd ingezet langs de hele grens tussen Nederland en België in natuurgebied de Beverbeekse Heide. Ook na meer dan 100 jaar is de draad nog altijd niet vergeten.
In Hamont-Achel leiden speciale bordjes naar een reconstructie van deze afschrikwekkende versperring, waarop 180 km lang, van Vaals tot Cadzand, een spanning stond van 2000 Volt of meer.
De reconstructie bij paalnummer 174 en fietsknooppunt 216 op de oorspronkelijke grenslijn geeft over een 200 meter nauwgezet weer hoe de versperring eruit heeft gezien. ‘Den Draad’, zoals het fenomeen in het plaatselijk dialect nog altijd heet, greep zwaar in het leven van de grensbewoners en ook de kloostergemeenschap van de Achelse Kluis bleef niet gespaard, daar ze gelegen is op de grens met Nederland en België en door de versperring letterlijk in tweeën werd gedeeld. Wanneer je de muur aan de hoofdingang van de abdij bekijkt kan je er de sporen nog van terugvinden in het metselwerk.