01-02-2024

Wandelgebied van de maand: Hoksent-Molhem in Peer

In februari gaan we naar de Limburgse Kempen, meer bepaald naar het landelijke Peer, voor een wandeltocht doorheen het quasi onbewoond stukje groen dat Hoksent-Molhem is.

Start aan het Dommelhuis

Vertrekplaats van de wandelroutes is de site van het Dommelhuis aan Mullemer Bemden. De rivier Dommel baant zich namelijk kronkelend een weg door het natuurgebied dat je op het punt staat te verkennen.

In de exporuimte van het Dommelhuis kom je via interactieve tafels meer te weten over de geschiedenis van de Dommelvallei, het belang van water en hoe je zelf slim met water kan omspringen. Zo ga je goed geïnformeerd op pad! Aan de achterkant van het gebouw wandel je op natuurlijk paadjes rond de vijver richting de Dommel. De eerste kennismaking met de rivier.

Dommelhuis in Peer

Welke wandelroute kies je?

Oké, tijd om effectief de wandeling door Hoksent-Molhem aan te vatten. Hopelijk heb je goede wandelschoenen aan, want het gebied staat gekend om de natte ondergrond, zelfs bij droog weer. Voor wie maar een halfuur de tijd heeft, laat de blauwe wandelroute van 2,5 km je een kort blokje om wandelen waarbij je grotendeels lang de oevers van de rivier loopt.

De wandelaars die wel wat kilometers in de benen willen hebben, kiezen uit de paarse wandelroute van 11,9 km of de rode wandelroute van 16,9 km.

De paarse lus combineert het prachtige natuurgebied van Hoksent-Molhem met het centrum van Peer. Zo krijg je een uitgelezen mix van natuur en cultuur voorgeschoteld. Steek de steenweg over als je eerst stad en dan natuur wilt of wandel in de omgekeerde richting als je pas op het einde het stadscentrum (mét leuke cafés en brasseries) wilt passeren.

Wandelaars op een brug over de Dommel in Hoksent-Molhem te Peer

De stille natuur van de Dommelvallei

De wandeling leidt je door de Dommelvallei met de typische houtkanten en beekdallandschap met weilanden. Je steekt de meanderende rivier een paar keer over. Via knuppelpaden stap je door moerassige elzenbroekbossen. Ongeveer halverwege passeer je 5 prehistorische grafheuvels uit 800 tot 500 v. Christus.

De rode wandellus volgt grotendeels hetzelfde traject, maar breit er nog enkele kilometers richting de oude veenuitgravingen van Kleine-Brogel aan.

Wandelen door de natuur van Hoksent-Molhem in Peer

Routes onder de 10 km

De wandelingen die vertrekken aan het Dommelhuis zijn stevig van aard. Wil je liever onder de 10 km blijven?

Start vanaf de kerk van Kleine-Brogel of de kapel van Hoksent op lussen van 6 tot 9 km.

Ga zelf op pad door Hoksent-Molhem

Niet toevallig was dit gebied ook een van de populaire plekken van 2023. Ben jij hier nog nooit geweest? Plan deze maand dan zeker een trip naar Peer in. Ga voor meer informatie naar peer.be/hoksent-molhem.

Wegwijzer aan het Dommelhuis in Peer