14-03-2022

De mooiste lentewandelingen

Niets roept luider dat de lente in het land is dan bloemen, struiken en bomen die beginnen te bloeien. Op deze wandelingen snuif je ten volle het voorjaar op.

Bloesem van de Japanse kerselaar

Japanse bloesems in Limburg

In Japan hebben ze zelfs een feestdag om de lente te vieren: hanami. Dat is wanneer de Japanse kerselaar of sakura in volle bloei staat en de talrijke bloesems alles in het roze hullen. Gelukkig (of helaas misschien) moet je niet naar het Verre Oosten om dit te zien. In de Japanse Tuin in Hasselt staan maar liefst 225 van die sakura. Vanaf 1 april is de tuin opnieuw in al haar pracht toegankelijk. Vergeet in al je enthousiasme niet om op voorhand je tijdsslot te reserveren. Tip: neem je eigen picknick en zet je ergens op het gras tussen de bomen neer voor een gezellig onderonsje.

praktisch: de beste periode is april

Bloeiend Bokrijk

Bokrijk ken je ondertussen misschien wel van het Openluchtmuseum of 'Fietsen door het Water', maar wist je dat er ook een Arboretum ligt? Een arboretum is als het ware een museum met verschillende soorten planten, struiken en bomen. In dat van Bokrijk zijn het vooral de diverse Magnolia’s en Rododendrons die het park in het voorjaar met kleuren en geuren opfleuren. In het Arboretum zelf volg je een aangeduide wandelroute van 1,7 kilometer. Als dat niet voldoende is, sluit je zo aan op de blauwe, gele of rode wandel-lus van wandelgebied Bokrijk – Kiewit.

praktisch: de beste periode is april - mei

Narcissen in Overbroek Egoven in Gelinden

Verborgen narcissen

In het zuiden van Limburg ligt een stil plekje waar de wilde narcissen op de steile hellingen groeien. We hebben het over het natuurreservaat Overbroek en Egoven in Gelinden, nabij Sint-Truiden. Ook de gulden sleutelbloem en het rapunzelklokje voelen zich thuis op deze kalkrijke gronden. Twee uitgestippelde wandellussen brengen je langs dit uniek stukje natuur in Vlaanderen. Het terrein is erg heuvelachtig. Dat geeft natuurlijk enorm mooie uitzichten, maar je mag niet vies zijn van hier en daar een wat steiler stuk omhoog of uitdagende afdaling.

praktisch: de beste periode is maart - april

Tapijt van witte bloemen

Het kerkdorpje Zammelen ligt midden in vochtig Haspengouw. Dankzij de afwisselende landschappen van beemden, broekbossen, en hooilanden is de fauna hier even divers als mooi. In de lente is de bodem van het bos bezaaid met een wit tapijt van bloeiende daslook, een vrij zeldzame en beschermde plant in België. De slanke sleutelbloem zorgt voor het gele accent. Je hebt de keuze uit drie wandellussen waarbij je plankenpaden en trappen tegenkomt. Doe stevige wandelschoenen aan, zeker na een regenachtige periode.

praktisch: de beste periode is maart - mei

Landschap van Nietelbroeken in Diepenbeek

Graslanden en een sprookjesbos

Het natuurgebied van de Nietelbroeken bestaat uit zeldzame blauwgraslanden. Hier groeien weinig voorkomende wilde bloemen, zoals de gevlekte orchis en de pinksterbloem. Wandel je het oude bos in, dan zie je de gele dovenetel, de slanke sleutelbloem en het bosviooltje. De wandelroute is net geen vijf kilometer en gaat grotendeels over onverharde paden.

praktisch: de beste periode is april - mei

Richting de zomer in Voeren

Misschien niet echt een voorjaarsbloeier meer te noemen, maar toch willen we je de wilde orchidee niet onthouden. De zeldzame bijenorchis, bosorchis, aangebrande orchis en gevlekte orchis brengen aan het einde van de lente en het begin van de zomer kleur aan de graslanden van natuurreservaat Altenbroek in de Voerstreek. Deze bloemen duiken pas sinds 2018 terug op in dit gebied. Verwacht dus nog geen grote aantallen maar besef dat het toch wel heel bijzonder is als je ze spot. In het natuurreservaat zijn twee wandelingen uitgestippeld van zes en zeven kilometer. Je kan deze combineren voor een langere wandeling of uiteraard zelf je tocht bepalen via de wandelknooppunten.

praktisch: de beste periode is mei - juli

Wilde bloemen in de Voerstreek