14-03-2022

De mooiste lentewandelingen

Niets zegt meer dat de lente in het land is, dan de bloemen, struiken en bomen die beginnen te bloeien. Op deze wandelingen snuif je ten volle het voorjaar op.

Bloesem van de Japanse kerselaar

Japanse bloesems in Limburg

Beste periode: april
In Japan hebben ze zelfs een feestdag om de lente te vieren: hanami. Dat is wanneer de Japanse kerselaar (sakura) in volle bloei staat en de talrijke bloesems alles in het roze hullen. Gelukkig (of helaas misschien) moet je niet naar het Verre Oosten om dit te zien. In de Japanse Tuin in Hasselt staan maar liefst 225 van die sakura. Vanaf 1 april is de tuin opnieuw in al haar pracht toegankelijk. Vergeet in al je enthousiasme niet om op voorhand je tijdsslot te reserveren. Tip: neem je eigen picknick en zet je ergens op het gras tussen de bomen neer voor een gezellig onderonsje.

Bloeiend Bokrijk

Beste periode: april en mei
Bokrijk ken je ondertussen misschien wel van het Openluchtmuseum of 'Fietsen door het Water', maar wist je dat er ook een Arboretum ligt? Een arboretum is als het ware een museum met verschillende soorten planten, struiken en bomen. In dat van Bokrijk zijn het vooral de diverse Magnolia’s en Rhododendrons die het park in het voorjaar met kleuren en geuren opfleuren. In het Arboretum zelf volg je een aangeduide wandelroute van 1,7 kilometer. Als dat niet voldoende is, sluit je zo aan op de blauwe, gele of rode wandellus van wandelgebied Bokrijk – Kiewit.

Narcissen in Overbroek Egoven in Gelinden

Verborgen narcissen

Beste periode: maart en april
In het zuiden van Limburg ligt een stil plekje waar de wilde narcissen op de steile hellingen groeien. We hebben het over het natuurreservaat Overbroek en Egoven in Gelinden, nabij Sint-Truiden. Ook de gulden sleutelbloem en het rapunzelklokje voelen zich thuis op deze kalkrijke gronden.

Twee uitgestippelde wandellussen brengen je langs dit uniek stukje natuur in Vlaanderen. Het terrein is erg heuvelachtig. Dat geeft natuurlijk enorm mooie uitzichten, maar je mag niet vies zijn van hier en daar een wat steiler stuk omhoog of uitdagende afdaling.

Tapijt van witte bloemen

Beste periode: maart, april en mei
Het kerkdorpje Zammelen ligt midden in Vochtig Haspengouw. Dankzij de afwisselende landschappen van beemden, broekbossen, hooilanden,… is de fauna hier even divers als mooi. In de lente is de bodem van het bos een wit tapijt van bloeiende daslook, een vrij zeldzame en beschermde plant in België. De slanke sleutelbloem zorgt voor het gele accent. Je hebt de keuze uit drie wandellussen waarbij je plankenpaden en trappen tegenkomt. Doe stevige wandelschoenen aan, zeker na een regenachtige periode.

Landschap van Nietelbroeken in Diepenbeek

Graslanden en een sprookjesbos

Beste periode: april en mei
Het natuurgebied van de Nietelbroeken bestaat uit zeldzame blauwgraslanden. Hier groeien weinig voorkomende wilde bloemen, zoals de gevlekte orchis en de pinksterbloem. Wandel je het oude bos in dan zie je de gele dovenetel, de slanke sleutelbloem en het bosviooltje. De wandelroute is net geen vijf kilometer en gaat over grotendeels onverharde paden.

Al meer richting de zomer in Voeren

Beste periode: mei, juni en juli
Dit is misschien niet echt meer een voorjaarsbloeier te noemen, toch willen we jou de wilde orchidee niet onthouden. De zeldzame bijenorchis, bosorchis, aangebrande orchis en gevlekte orchis kleuren op het einde van de lente en het begin van de zomer de graslanden van natuurreservaat Altenbroek in de Voerstreek. Deze bloemen duiken pas sinds 2018 terug op in dit gebied. Verwacht dus nog geen grote aantallen, maar het is wel heel bijzonder als je ze spot. In het natuurreservaat zijn twee wandelingen uitgestippeld van zes en zeven kilometer. Je kan deze combineren voor een langere wandeling of uiteraard zelf je tocht bepalen via de wandelknooppunten.

Wilde bloemen in de Voerstreek