17-03-2022

Fietsen over Limburgse kasseien

De wielerklassieker Parijs – Roubaix staat bekend om de befaamde kasseistroken. Heb je zelf eens zin om over de kasseien te stoempen, dan hoef je daarvoor niet helemaal naar Frankrijk af te reizen. Ook in Limburg heb je een aantal kasseiweggetjes op het fietsroutenetwerk.

Kasseiweg met kasteel in Sint-Truiden

In Sint-Truiden tussen fietsknooppunt 189 en 171 ligt een kasseistrook van iets meer dan 400 meter. Onze uitgestippelde fietsroute ‘Boomgaarden, bossen en kastelen’ komt hierlangs. Ietsje verderop, tussen knooppunt 190 en 147 ligt 800 meter aan kinderkoppen. In buurgemeente Borgloon hobbel je 240 meter lang over de kasseien tussen knooppunten 148 en 153. Volg hiervoor onze themafietsroute ‘Fruitige landschappen met pit’, een tocht van in totaal 62 km door het Haspengouwse landschap, en de route ‘Van fruit tot stroop’, die met 38 kilometer misschien iets toegankelijker is voor de opstartende fietser.

Deze drie kasseiweggetjes liggen dicht bij elkaar en kan je dus ook gemakkelijk combineren in één zelf uitgestippelde route. Maak daarvoor zeker gebruik van onze online routeplanner.

De langste kasseistrook vind je in Herk-de-Stad. Op de Gasterbosstraat, tussen knooppunten 193 en 194, knal je maar liefst 1,2 kilometer rechtuit.

Op de Maastrichterallee op het domein van Alden Biesen in Bilzen heb je de keuze. Ga je voor het vlakke fietspad of voor de kasseien? Gelegen op een best wel steile helling is dit echter een stevige klim waarschijnlijk meer geschikt voor de ervaren fietser. De route ‘Land van druiven en mergel’ passeert hier, net zoals ‘Fietsen langs erfgoed en kastelen’.

Kasseiweg in Sint-Truiden