Vlaamse meesters op hun plek in Tongeren

Gasthuiskapel
Deze kapel uit 1660 behoorde tot het Sint-Jacobusgasthuis, een stopplaats voor bedevaarders. Hier vindt u het beeld van de Heilige Agnes, een vrouwenfiguur in 3D dat geïnspireerd is op het werk van Jan van Eyck, alsook het barokke grafmonument (1697) ontworpen door de Luikse kunstenaar Jean Delcour voor Maria de Berchem, gravin de Hinnisdael, en haar echtgenoot Frans van Hinnisdael, heer van Betho.

Teseum
Bewonder hier een ensemble van 14 reliekbeeldjes uit de 15de en 16de eeuw, een koorkapgesp, het zilveren processiekruis, het reliektriptiek met de sluier van Onze-Lieve-Vrouw en de reliekbustes van de Heilige Pinosa (Hendrik van Tongeren, ca. 1400) en de Heilige Olivia.

Begijnhofmuseum Beghina
Aan het idyllisch pleintje Onder de Linde bevindt zich een authentieke woning uit 1660, dat het Begijnhofmuseum Beghina herbergt. Haast je langzaam naar dit UNESCO-werelderfgoed en bewonder er het eeuwenoude Sint-Catharinaschrijn.

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek
In de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek vindt u het Mariabeeld Oorzaak Onzer Blijdschap, gemaakt uit notenhout. De kroning van het beeld in 1890 betekende het startschot voor de Kroningsfeesten. Deze vinden zevenjaarlijks plaats en zijn onderdeel van een belangrijke traditie voor de Tongerse bevolking, die hier massaal aan deelneemt.

Sint-Stefanuskerk ’s Herenelderen
In deze kerk bezoek je de reliekschrijn van een aantal heiligen. Bewonder de kist met beeltenissen in het koor van de kerk. Misschien schuilt er nog een restje van die goddelijke kracht in.

Sint-Martinuskerk
De eerste kerk van Berg zou gebouwd zijn op de grondvesten van een heidense tempel en was toegewijd aan Sint-Martinus, de zoon van een Romeins tribuun. De van oorsprong romaanse kerk kreeg een gotisch karakter doorheen de daaropvolgende eeuwen. In de zuidelijke zijbeuk bevindt zich dan ook een laat-gotisch beeld van de Heilige Sint-Martinus, afkomstig uit de 17de eeuw, en een unieke 15de eeuwse “trabes” of “apostelbalk, een romaans element.