Kerk van Wilderen met bezoekerscentrum in toren

In de levendige dorpskern van Wilderen (met brouwerij-stokerij en fietsroute door de fruitstreek) vind je deze mooie kerk omgeven door een oud kerkhof. De rechthoekige, Romaanse toren zou teruggaan tot 1150. Deze (defensieve) westertoren bezit een uitzonderlijk ingesnoerd schildzadeldak dat bekroond wordt met twee kruisen. Bij de bouw werden donkere kwartsietblokken (uit Tienen) afgewisseld met lichte Gobertangesteen. Deze techniek is eerder kenmerkend voor Brabant, wat aantoont dat Wilderen zich op de grens van de Brabantse en de Zuid-Limburgse traditie bevindt.
In 1858 werd het smalle, Romaanse kerkschip vervangen door een neoclassicistische zaalkerk in baksteen. De glasramen met rijke iconografie werden geschonken door plaatselijke families in de periode tussen 1909 (koor) en 1925 (schip).
De kerktoren is recent gerestaureerd en in de toren is er een nieuw bezoekerscentrum rond de geschiedenis en het leven rond de kerktoren en ook de relatie met het kasteel van Duras. Begeleid bezoek aan de toren na afspraak.

Individuele tarieven

  • Gratis

Faciliteiten

Parking binnen een straal van 100m