Lichtkunstwerk Cloisterama (Mijnkathedraal)

Deze lichtinstallatie is van de hand van kunstenaar David Batchelor.
68 Spitsbogen van de gaanderij van de imposante Sint-Theodarduskerk werden door de Schotse kunstenaar van LED-strips voorzien die de unieke architectuur benadrukken.
David Batchelor liet zich inspireren door de rijke architectuur van de Sint-Theodarduskerk. “Cloisterama verwijst specifiek naar de glas-in-beton ramen van de Mijnkathedraal, die na een jarenlange restauratie opnieuw in hun volle pracht te bewonderen zijn. De spitsbogen van de gaanderij worden belicht in 11 felle kleuren, dit met respect voor het erfgoed. Het resultaat is een onregelmatige regenboog die verwijst naar de geloofsfunctie van de kerk, maar ook symbool staat voor diversiteit en inclusiviteit. Het kunstwerk laat het atrium letterlijk licht uitstralen en geeft de Sint-Theodarduskerk een nieuwe, hedendaagse uitstraling en een warme en kleurrijke gloed. Zo wordt de Mijnkathedraal opnieuw een baken voor de gemeenschap.

De Mijnkathedraal staat officieel bekend als de Sint-Theodardus. Haar imposante architectuur weerspiegelt de invloed van de mijngeschiedenis in de regio.

De mijnkathedraal werd gebouwd in het midden van de 20e eeuw (architect Henri Lacoste tussen 1939 en 1943). Qua stijl weerspiegelt ze zowel neogotische als neo-romaanse elementen.
Het was een kerk voor de mijnwerkers en hun families tijdens de hoogtijdagen van de steenkoolindustrie in Limburg. Vandaag de dag blijft de Mijnkathedraal niet alleen een religieuze plek, maar staat ze als cultureel erfgoed symbool voor haar arbeidersgemeenschap en de mijnbouwactiviteiten. Ze herinnert de bezoeker aan het industriële verleden van Beringen-Mijn en de toewijding van de lokale bevolking.